Soluții inovatoare

Ca urmare a crizei provocate de coronavirus, strategia digitală a Comisiei Europene capătă o nouă importanță, având în vedere că instrumentele digitale sunt utilizate pentru:

 • monitorizarea răspândirii coronavirusului
 • cercetare și dezvoltare de metode de diagnosticare, de tratamente și vaccinuri
 • garantarea faptului că europenii pot să rămână conectați și să beneficieze de siguranță în mediul online

Când există restricții, iar activitățile economice și sociale devin mai digitalizate, cetățenii și întreprinderile se bazează pe internet și pe conectivitate. Mulțumită rețelelor în bandă largă și infrastructurii digitale, putem continua să învățăm, să socializăm și să lucrăm. 

Serviciile securizate pentru întreprinderi, e-guvernarea și e-sănătatea asigură continuitatea și disponibilitatea serviciilor publice, în timp ce sistemele de securitate de încredere ne protejează identitatea în mediul online și garantează că activitățile noastre rămân private.

Aplicații naționale pentru depistarea contacților și avertizare

Aplicațiile naționale de depistare a contacților și de avertizare pot fi instalate în mod voluntar și utilizate, inclusiv în străinătate, pentru a-i avertiza pe utilizatori dacă s-au aflat în apropierea unei persoane semnalate ca având rezultat pozitiv la testul pentru coronavirus. În cazul unei alerte, aplicația poate oferi informații utile emise de autoritățile sanitare: recomandări privind testarea sau autoizolarea, coordonatele unui punct de contact etc.

Mai multe informații despre aplicațiile de depistare a contacților și de avertizare

Dacă respectă pe deplin normele UE și sunt bine coordonate, aplicațiile de depistare a contacților pot juca un rol esențial în toate etapele procesului de gestionare a crizei. Aceste aplicații pot veni în completarea activității existente de depistare manuală a contacților și pot ajuta la întreruperea lanțului de transmitere a virusului. Astfel, acestea pot contribui la salvarea de vieți.

Inteligență artificială

Inteligența artificială, cu puterea sa de analiză și calculul de înaltă performanță joacă un rol major în ceea ce privește detectarea tiparelor de răspândire a coronavirusului. Cu ajutorul lor, sectoarele sănătății publice pot monitoriza răspândirea coronavirusului și pot elabora rapid strategii eficace de reacție.

În ceea ce privește industria asistenței medicale, inteligența artificială contribuie, de asemenea, la alimentarea roboților și a altor dispozitive care intră în contact cu pacienții, deoarece interacțiunea umană trebuie menținută la un nivel minim.

Acțiuni întreprinse pentru a combate pandemia de COVID-19: date, inteligență artificială și supercalculatoare 

Supercalculatoarele europene, în lupta împotriva coronavirusului

Trei centre europene de supercalculatoare sunt implicate în studierea și dezvoltarea de vaccinuri, de tratamente și de diagnostice pentru COVID-19.

Prin compararea modelelor digitale ale proteinelor coronavirusului și prin corelarea acestora cu o bază de date în care există mii de medicamente, se încearcă descoperirea combinațiilor de molecule active care reacționează la virus. Supercalculatoarele completează abordarea clasică de tip trial-eroare. O companie farmaceutică și mai multe institute biologice și biochimice de mari dimensiuni participă la aceste acțiuni, oferind acces la bazele lor de date privind medicamentele. Proiectul Exscalate4CoV, care beneficiază de o finanțare UE în valoare de 3 milioane EUR, desfășoară activități de cercetare, utilizând o platformă de calcul intensiv sprijinită de UE, pentru a verifica impactul potențial al unor molecule cunoscute asupra structurii noului coronavirus. 

În iunie, consorțiul Exscalate4CoV a anunțat că medicamentul generic Raloxifen, care este înregistrat și utilizat pentru tratarea osteoporozei, ar putea fi eficace pentru pacienții afectați de coronavirus, care au simptome ușoare. Consorțiul poartă discuții cu Agenția Europeană pentru Medicamente despre trecerea la trialurile clinice care, dacă se dovedesc de succes, ar putea pune medicamentul la dispoziție mai devreme.

La data de 27 octombrie, agenția italiană de reglementare în domeniul farmaceutic, AIFA, a dat undă verde pentru efectuarea unui trial clinic privind utilizarea Raloxifenului la pacienții cu simptome ușoare de coronavirus. Acest trial ar urma să valideze siguranța și eficiența Raloxifenului în blocarea reproducerii virusului în celule, lucru care ar duce la oprirea progresiei bolii. În faza inițială, un număr de până la 450 de participanți din trei grupuri separate de tratament vor primi timp de 7 zile capsule de Raloxifen, pe baza unui eșantion aleatoriu. Utilizând o combinație unică de putere de calcul de înaltă performanță și IA cu prelucrare biologică, Exscalate4CoV a analizat 400 000 de molecule și a testat in vitro 7 000.

Răspunsul împotriva coronavirusului – date din spațiu

Utilizând cei peste 30 de sateliți de care dispune, programul spațial al UE, în special prin intermediul componentei sale de observare a Pământului (Copernicus) și al sistemului de navigație prin satelit Galileo, oferă date/informații gratuite și deschise care ajută la monitorizarea și, eventual, la atenuarea impactului pandemiei de COVID-19. 

De la începutul crizei, sateliții UE au monitorizat congestiile traficului la punctele de trecere a frontierei dintre statele membre și au cartografiat structurile medicale, spitalele și alte infrastructuri critice. Datele colectate de sateliți, în combinație cu inteligența artificială, le furnizează autorităților publice de la nivel european și național modele pentru o mai bună înțelegere și abordare a acestei urgențe.

Programul spațial al UE oferă soluții pentru mai multe aspecte:

 • protejarea sănătății publice cu ajutorul Galileo, sistemul de poziționare cu cea mai mare precizie din lume
 • monitorizarea modului în care ne îndeplinim obiectivele prevăzute de Pactul ecologic cu ajutorul Copernicus, cel mai bun sistem de observare a Pământului din clasa sa
 • punerea la dispoziția statelor membre a unui canal securizat de comunicare

Răspunsul programului spațial al UE la criza provocată de coronavirus

La 5 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat, în colaborare cu Agenția Spațială Europeană, un instrument de observare a Pământului cu acțiune rapidă în contextul pandemiei de COVID-19. Instrumentul se bazează pe datele satelitare pentru a măsura impactul izolării impuse de criza provocată de coronavirus și pentru a monitoriza redresarea la nivel local, regional și global, după ridicarea măsurilor de izolare. Datele sunt apoi analizate cu ajutorul unor noi instrumente digitale, cum ar fi inteligența artificială.

Instrumentul de observare a Pământului cu acțiune rapidă

Rețele și conectivitate

Întrucât statele membre ale UE au introdus măsuri de distanțare socială pentru combaterea pandemiei de coronavirus, cererea de capacitate de internet a crescut în mod drastic, fie că este vorba de munca la distanță, de e-learning sau de divertisment. Prin urmare, rețelele sunt supuse unor presiuni neobișnuite.

Pentru a preveni congestionarea rețelei și pentru a le permite tuturor să beneficieze de divertisment digital, Comisia Europeană le-a solicitat operatorilor și utilizatorilor de telecomunicații să ia măsuri și s-a întâlnit cu directorii generali ai platformelor de streaming. Platformele de streaming sunt încurajate să ofere conținut standard, nu de înaltă definiție, operatorii de telecomunicații ar trebui să ia măsuri de atenuare pentru a permite traficul continuu, iar utilizatorii ar trebui să aplice setările care reduc consumul de date, inclusiv utilizarea rețelei Wi-Fi.

Operatorii din UE indică faptul că există o cerere crescută de conectivitate. Deși nu au existat până în prezent congestii în rețea, Comisia și Organismul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (OAREC) au instituit un mecanism special de raportare și monitorizează situația traficului pe internet în fiecare stat membru, pentru a putea soluționa problemele de capacitate.

Platforme online pentru combaterea dezinformării

Dezinformarea se răspândește rapid în mediul online, în special pe platformele de comunicare socială. Uneori, ele depășesc simplul statut de „informații false”. Așa-zisele „remedii” pot prezenta riscuri grave pentru sănătate.

Comisia Europeană a purtat discuții cu platformele semnatare ale Codului UE de bune practici privind combaterea dezinformării (Google, Facebook, Twitter și Microsoft). Acestea au convenit să promoveze în mod activ sursele oficiale, să demonteze informațiile false sau care induc în eroare și să lanseze noi instrumente care să îi conducă pe utilizatori direct către surse oficiale sau care să furnizeze informații multilingve corecte cu privire la criză.

La 10 iunie 2020, Comisia a evidențiat acțiuni importante de combatere a dezinformării cu privire la COVID-19 și a instituit un program de monitorizare a măsurilor pe care le întreprind platformele pentru a limita răspândirea acestui fenomen.

Rezultatele primelor rapoarte privind situația de referință:

 • Google Search a scos în evidență articole publicate de organizațiile de verificare a informațiilor din UE, care au generat peste 155 de milioane de vizualizări în prima jumătate a anului 2020.
 • Centrul de informare cu privire la COVID-19 al Facebook și Instagram a direcționat peste 2 miliarde de oameni din întreaga lume către resurse furnizate de OMS și de alte autorități din domeniul sănătății.
 • Peste 160 de milioane de persoane au vizitat, de peste 2 miliarde de ori, paginile sintetizate de Twitter cu privire la COVID-19. Aceste pagini reunesc, în limbile locale, cele mai recente tweet-uri postate de surse oficiale și de încredere (autorități guvernamentale, mass-media și societatea civilă).
 • YouTube a afișat panouri informative care conțin linkuri către funcționarii responsabili cu sănătatea de la nivel mondial și local, atât pe pagina sa de întâmpinare, cât și pe panourile care însoțesc materialele video și căutările cu privire la COVID-19. În ansamblu, aceste panouri au generat peste 300 de miliarde de vizualizări în întreaga lume.
 • Pagina TikTok cu informații despre COVID-19 a fost vizitată de peste 52 de milioane de ori în cadrul celor cinci mari piețe europene (Regatul Unit, Germania, Franța, Italia și Spania).

Al doilea set de rapoarte

Al treilea set de rapoarte

Al patrulea set de rapoarte

Platformele folosesc toate instrumentele pe care le au la dispoziție pentru a elimina dezinformarea legată de coronavirus. Acestea au eliminat conținutul ilegal sau conținutul care ar putea cauza prejudicii fizice (de exemplu, cel referitor la tratamente false ori dăunătoare) sau care ar putea afecta ordinea publică (informațiile false potrivit cărora introducerea tehnologiei 5G ar fi cauza apariției coronavirusului).

Rolul platformelor online și al combaterii dezinformării în reacția la criza provocată de coronavirus

Comisia Europeană demontează permanent informațiile care induc în eroare.

Combaterea dezinformării

Pe internet, în siguranță

Pandemia de coronavirus a condus la o trecere bruscă și semnificativă către serviciile online. Oamenii petrec mai mult timp pe internet și depind mai mult de comunicațiile digitale. O astfel de intensificare a activității online poate atrage persoane răuvoitoare și poate spori potențialul atacurilor cibernetice.

Acestea ar putea viza inclusiv copiii care, în prezent, petrec mai mult timp online, uneori nesupravegheați. Deși acest lucru le permite să își continue educația și să rămână în contact cu colegii lor, se constată o creștere a riscului. Prin urmare, EUROPOL colaborează cu parteneri internaționali pentru a elabora un aviz pentru părinți și îngrijitori referitor la siguranța în mediul online, care să îi ajute să își protejeze copiii pe durata pandemiei de coronavirus.

Feriți-vă de escrocheriile online

Feriți-vă de escrocheriile online: pe internet au apărut oferte înșelătoare pentru produse care ar vindeca sau preveni infecția cu noul coronavirus. Gândiți-vă de două ori înainte de a cumpăra online medicamente sau alte tratamente, inclusiv kituri de testare. Pentru teste și vaccinuri luați legătura cu medicul dumneavoastră.

Evitați finanțarea infracționalității prin achiziționarea de substanțe inutile care, în plus, v-ar putea afecta sănătatea. Pentru a combate eficient activitățile infracționale, este important ca victimele să raporteze infracțiunile către autoritățile polițienești naționale. Utilizați instrumentele de raportare puse la dispoziție de operatorul platformei pentru a semnala conținutul inadecvat.

Recomandări privind identificarea și evitarea unor posibile înșelătorii

Comisia Europeană monitorizează orice semn de amenințare la adresa unui mediu online sigur pe tot parcursul acestei perioade de vulnerabilitate, lucrând în strânsă colaborare cu

Împreună monitorizează situația, furnizând, în același timp, orientări și rapoarte privind amenințările, precum și rapoarte periodice privind securitatea cibernetică.

EUROPOL a sprijinit o anchetă care a pus capăt unei escrocherii legate de vânzarea de măști care viza guvernele statelor membre ale UE și a contribuit la stoparea unei alte tentative de a escroca autoritățile cu câteva milioane de euro contra furnizării de echipamente medicale.

Comisia Europeană a colaborat cu EUROPOL și cu furnizorii de nume de domenii de internet pentru a preveni acordarea de nume de domenii unor infractori și pentru a promova cooperarea rapidă dintre furnizori și autorități în vederea identificării și dezactivării site-urilor frauduloase. Furnizorii au emis deja orientări.

Comisia colaborează cu platformele online care participă la dialogul structurat pe tema combaterii înșelăciunilor din mediul online legate de pandemia de COVID-19, împreună cu autoritățile de protecție a consumatorilor.

Comisia și Rețeaua de cooperare pentru protecția consumatorilor sunt în contact în mod regulat cu cele 11 platforme online majore: Allegro, Amazon, Alibaba/AliExpress, CDiscount, Ebay, Facebook, Google, Microsoft/Bing, Rakuten, Verizon Media/Yahoo și Wish pentru a discuta noi tendințe și practici comerciale legate de pandemie. Ca urmare, platformele online au raportat eliminarea a sute de milioane de oferte și reclame ilegale și au confirmat scăderea constantă a anunțurilor noi legate de coronavirus.

Verificarea platformelor și publicității online

Pentru a-i proteja pe consumatori în mediul online, Comisia Europeană și Rețeaua de Cooperare pentru Protecția Consumatorilor coordonează o verificare a platformelor, magazinelor și reclamelor online pentru a se asigura că cetățenii UE nu sunt expuși unor conținuturi care încalcă normele în materie de protecție a consumatorilor. Verificarea cuprinde două părți: o examinare de înalt nivel a platformelor online și o analiză aprofundată a unor anunțuri publicitare și site-uri specifice referitoare la produse foarte solicitate în contextul epidemiei de coronavirus.

Comisia face schimb de informații cu principalele platforme online (Allegro, Amazon, AliExpress, Microsoft/Bing, CDiscount, Ebay, Facebook, Google, Rakuten, Wish și Yahoo/Verizon media). Toate aceste platforme și-au reafirmat angajamentul de a-i proteja pe consumatori și au promis că vor depune în continuare eforturi pentru a înlătura reclamele înșelătoare, inclusiv pe cele care promovează în mod ilegal suplimente alimentare „miraculoase”, despre care se susține că ar avea potențial de combatere a coronavirusului.

Autoritățile pentru protecția consumatorilor din 27 de țări au trimis 126 de răspunsuri care vizează atât companiile cu care Comisia a fost în contact permanent, cât și alți actori naționali. S-a acordat prioritate examinării ofertelor legate de

 • măști și bonete medicale de protecție
 • geluri de igienizare
 • kituri de testare
 • alimente, suplimente alimentare și produse nealimentare care au presupuse efecte de vindecare în legătură cu coronavirusul

Acțiunea comună a dat deja rezultate. În martie:

 • AliExpress a eliminat peste 250 000 de anunțuri suspecte
 • eBay a blocat sau a eliminat peste 15 milioane de anunțuri care încalcă politicile privind coronavirusul.

În luna mai, milioane de reclame sau liste de produse care pot induce în eroare au fost blocate sau eliminate de

 • Google (peste 80 de milioane de reclame legate de coronavirus),
 • eBay (peste 17 milioane de anunțuri de pe platforma sa comercială globală) și
 • Amazon (o scădere cu 77 % în comparație cu luna martie a numărului săptămânal de noi listări de produse care conțineau afirmații legate de coronavirus).

În plus, Comisia își va continua cooperarea și schimburile de informații cu organismele de autoreglementare din domeniul publicității în vederea dezvoltării de instrumente automate pentru detectarea anunțurilor publicitare înșelătoare.

Înșelătorii în legătură cu Covid-19

Fișă informativă referitoare la Regulamentul privind protecția consumatorilor

 

Îmbunătățirea competențelor pentru viața de după pandemie

Distanțarea socială a transformat modul în care ținem legătura, facem cercetare și inovăm la locul de muncă. Pentru a ajuta angajatorii, agențiile de recrutare și cadrele didactice să se asigure că europenii dețin competențele digitale necesare în contextul post-pandemic, Comisia a lansat, la 13 iulie, noi orientări privind competențele digitale care includ măsuri concrete, acțiuni-cheie, sfaturi și resurse online pentru utilizatorii mediului digital. Acestea îi vor ajuta pe cetățeni să își utilizeze în mod optim competențele digitale din perspectiva „parcursului către angajabilitate”, de la educație până la ocuparea durabilă a forței de muncă și antreprenoriat.

Platforma științifică europeană

Învățare online

Pandemia de COVID-19 a cauzat în Europa o perturbare semnificativă a ofertei de educație. Noile modalități de predare și învățare necesită soluții inovatoare, creative și favorabile incluziunii.

Programul Erasmus+ a fost mobilizat pentru un răspuns ferm la pandemie

Comisia Europeană a adoptat o revizuire a programului anual de lucru pentru 2020 al Erasmus+. Vor fi alocate fonduri suplimentare în valoare de 200 de milioane EUR pentru proiecte care sprijină

 • educația și formarea digitală
 • activitățile digitale pentru tineret
 • competențele creative și incluziunea socială

Finanțarea va oferi, de asemenea, noi oportunități pentru școli, organizațiile de tineret și instituțiile de învățământ pentru adulți, ajutându-le

 • să sprijine dezvoltarea competențelor
 • să stimuleze creativitatea
 • să consolideze incluziunea socială prin intermediul artelor

Cererile de propuneri de proiecte în aceste domenii vor fi publicate la începutul toamnei.
Organizațiile interesate pot lua legătura cu agențiile naționale Erasmus+.

Pentru a contribui la asigurarea continuității în activitățile de educație și formare, pot fi accesate online diverse materiale didactice:

 • Platforme online
 • Proiecte finanțate de UE
 • Stay at Home Digital Toolkit
 • SELFIE – instrument gratuit, de auto-reflecție, care ajută școlile să valorifice la maximum tehnologiile digitale. Instrumentul poate fi utilizat pentru a prezenta o imagine a punctelor forte și a punctelor slabe ale unei școli, prin colectarea de opinii anonime din partea elevilor, a cadrelor didactice și a directorilor de școli cu privire la utilizarea tehnologiilor digitale. SELFIE este disponibil în 31 de limbi.
 • Coding from home

Competențe, colaborare și creativitate în timpul pandemiei