Innovatív megoldások

A koronavírus-válság kapcsán az Európai Bizottság digitális stratégiája kiemelt fontosságra tesz szert, hiszen digitális eszközökkel:

 • kísérjük figyelemmel a koronavírus-járvány terjedését;
 • végezzük a diagnosztikai eszközökre, kezelésekre és vakcinákra irányuló kutatást és fejlesztést;
 • biztosítjuk az online szolgáltatások zavartalan és biztonságos használatának keretfeltételeit.

Különösen a járványügyi korlátozások jelenlegi időszakában a társadalmi és gazdasági tevékenységek túlnyomó része a digitális szférába helyeződött át, és a polgárok és vállalkozások számára elengedhetetlen az internet és a konnektivitás. Ebben a rendkívüli időszakban a széles sávú hálózatoknak és a digitális infrastruktúrának köszönhetően folytathatjuk a tanulást és a munkát, és a digitális szférában kapcsolatot tudunk tartani szeretteinkkel. 

A vállalkozásoknak nyújtott bizalmi szolgáltatások, valamint az e-kormányzati és e-egészségügyi eljárások biztosítják a közszolgáltatások folytonosságát és elérhetőségét, a megbízható biztonsági rendszerek pedig védik a személyazonosságunkat és gondoskodnak a magánélet védelméről az internetes tevékenységek kapcsán.

Országos szintű kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazások

Az egyes országok kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazásai önkéntes alapon tölthetők le, és arra szolgálnak, hogy figyelmeztessék a felhasználót, ha olyan személy közelében tartózkodott, akinek a bejelentett adatok szerint pozitív lett a koronavírustesztje. Az appok tagországokon átívelően is használhatók. Riasztás esetén az alkalmazások fontos információkat tudnak eljuttatni az egészségügyi hatóságoktól a felhasználókhoz, így például felhívhatják a figyelmüket arra, hogy tanácsos teszteltetniük magukat, vagy karanténba vonulniuk, és tájékoztathatják őket arról, kihez forduljanak.

További információk a kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazásokról

A kontaktkövető alkalmazások – amennyiben teljes mértékben megfelelnek az uniós szabályoknak és jól összehangoltak – kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a válságkezelés valamennyi szakaszában. Ezek az alkalmazások kiegészíthetik a manuális kontaktkövetést, és segíthetnek megszakítani a vírus fertőzési láncát, ezáltal életeket menthetnek.

Mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia és nagy teljesítményű számítástechnika elemzési képessége kiválóan hasznosítható a koronavírus terjedési mintáinak feltérképezésében. Segítségükkel az egészségügyi hatóságok nyomon követhetik a koronavírus terjedését, és gyorsan hatékony válaszstratégiákat dolgozhatnak ki.

Az egészségügyi ágazatban a mesterséges intelligencia szerepet játszik a betegekkel való érintkezés során használt robotok és egyéb eszközök működtetésében is, és ezáltal segít minimalizálni a fizikai kontaktusokat.

Koronavírus-válaszintézkedések: adatok, mesterséges intelligencia és szuperszámítógépek 

Európai szuperszámítógépek a koronavírus elleni küzdelemben

Három jelentős európai szuper-számítástechnikai központ foglalkozik koronavírus-oltóanyagok, valamint diagnosztikai és kezelési eljárások kutatásával és kifejlesztésével.

Összehasonlítják a koronavírus fehérjeszerkezetéről készült digitális modelleket és összevetik azokat egy több ezer létező gyógyszert tartalmazó adatbázissal annak feltárása céljából, hogy az aktív molekulák mely kombinációi reagálnak a vírusra. A szuperszámítógépekkel végzett munka kiegészíti a hagyományos, próba-szerencse alapú klinikai vizsgálatokat. Egy gyógyszeripari vállalat és számos nagy biológiai és biokémiai intézet azzal segíti a közös erőfeszítéseket, hogy hozzáférést biztosítanak a gyógyszeradatbázisaikhoz. A 3 millió euró összegű uniós finanszírozásban részesülő Exscalate4CoV projekt egy uniós támogatással létrejött szuperszámítógépes platform segítségével kutatásokat végez annak feltárására, hogy az ismert molekulák milyen lehetséges hatást gyakorolhatnak a koronavírus szerkezetére. 

Az Exscalate4CoV uniós finanszírozású konzorcium júniusban bejelentette, hogy egy, a csontritkulás kezelésére használt, már regisztrált raloxifen hatóanyagú gyógyszer alkalmasak lehet az enyhe tünetekkel rendelkező koronavírus-betegek kezelésére. A konzorcium megbeszéléseket folytat az Európai Gyógyszerügynökséggel a klinikai vizsgálatok mielőbbi elkezdéséről, hogy a gyógyszer az eredetileg tervezettnél hamarabb rendelkezésre álljon a Covid19 kezelésére.

Október 27-én az AIFA olasz gyógyszerszabályozó ügynökség zöld utat adott a koronavírus okozta enyhe tünetekkel rendelkező betegek raloxifennel történő kezelésének klinikai tesztelésére. A klinikai vizsgálat azt hivatott igazolni, hogy a raloxifen hatékonyan és biztonságosan gátolja a vírus sokszorozódását a sejtekben, így alkalmas arra, hogy feltartóztassa a betegség előrehaladását. A tesztelés kezdeti szakaszában három – egyenként max. 450 fős – csoport véletlenszerűen kiválasztott tagjai kapnak raloxifenkapszulákat 7 napon keresztül. A nagy teljesítményű számítástechnika és a mesterséges intelligencia, valamint a biológiai modellezés egyedi kombinációját alkalmazó Exscalate4CoV 400 ezer molekulát vizsgált át, és hétezret közülük in vitro tesztnek vetett alá.

Koronavírus-válaszintézkedések: a világűrből származó adatok

Az EU űrprogramja – több mint 30 műholdjával, kiváltképp a Föld-megfigyelési komponensén, a Kopernikuszon és műholdas navigációs rendszerén, a Galileón keresztül – ingyenes és nyílt információkat szolgáltat, amelyekkel nyomon követhetők és potenciálisan csökkenthetők a koronavírus-járvány hatásai. 

A válság kezdete óta az uniós műholdak figyelemmel kísérik a forgalmi torlódásokat a tagállamok közötti határátkelőhelyeken, és feltérképezik az egészségügyi létesítményeket, kórházakat és más kritikus infrastruktúrákat. A műholdas adatok a mesterséges intelligenciával kombinálva olyan modelleket biztosítanak az uniós és tagállami szerveknek, amelyek lehetővé teszik a helyzet jobb megértését és hatékonyabb kezelését.

Az EU űrprogramja révén kínált megoldások:

 • hozzájárulnak a közegészség védelméhez a Galileo segítségével, amely a világ legpontosabb helymeghatározó rendszere;
 • figyelemmel kísérik a zöld megállapodás megvalósítására irányuló intézkedéseket a Kopernikusz programon keresztül, amely a világ legjobb Föld-megfigyelési rendszere;
 • biztonságos kommunikációs csatornát biztosítanak a tagállamoknak.

Az űrtechnológia szerepe a koronavírus leküzdésében

2020. június 5-én az Európai Bizottság az Európai Űrügynökséggel együttműködésben új platformot indított a koronavírus elleni, Föld-megfigyelés-alapú gyors fellépés érdekében. A RACE platform a műholdas adatok segítségével vizsgálja a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések hatását, valamint figyelemmel kíséri a korlátozások feloldása utáni helyreállítást helyi, regionális és globális szinten. Az adatokat új digitális eszközökkel, többek között mesterséges intelligencia bevetésével elemzik.

Föld-megfigyelés-alapú gyors fellépés a koronavírus ellen

Hálózatok és konnektivitás

Mivel szerte az EU-ban a szociális érintkezést korlátozó intézkedések vannak érvényben a koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében, drasztikusan megnőtt az internetkapacitás iránti igény – legyen szó akár távmunkáról, e-tanulásról vagy szabadidős online tevékenységekről –, és ez jelentősen megterheli a hálózatokat.

A hálózati torlódások megelőzése érdekében és azért, hogy mindenki részesülhessen a digitális szórakoztatás előnyeiből, az Európai Bizottság cselekvésre szólította fel a távközlési szolgáltatókat és a felhasználókat, és találkozott a streamingplatformok vezető tisztviselőivel. A Bizottság arra ösztönzi a streamingplatformokat, hogy nagy felbontású tartalom helyett szabványos tartalmakat kínáljanak, a távközlési szolgáltatókat arra kéri, hogy hozzanak intézkedéseket a folyamatos forgalom lehetővé tétele érdekében, a felhasználóknak pedig azt tanácsolja, hogy beállításaik módosításával csökkentsék az adatfelhasználást, a wifi használatát is beleértve.

Az uniós szolgáltatók jelezték, hogy megnövekedett az igény a konnektivitásra. Bár eddig nem alakult ki szűk hálózati keresztmetszet, a Bizottság és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) külön jelentéstételi mechanizmust hozott létre az egyes tagállamok internetes forgalmának nyomon követésére, hogy reagálni lehessen a kapacitásproblémákra.

Online platformok fellépése a dezinformáció ellen

A dezinformáció (szándékos félretájékoztatás) jelentős méreteket öltött az interneten, különösen a közösségi médiában. Időnként ez súlyos következményekkel járhat. A gyógyszer-hamisítványok és az állítólagos „gyógymódok” akár súlyos egészségkárosodáshoz vagy egészségügyi kockázathoz is vezethetnek.

Az Európai Bizottság párbeszédet folytatott a Google-lal, a Facebookkal, a Twitterrel és a Microsofttal. Ezek az online platformok aláírták az EU dezinformáció visszaszorítását célzó gyakorlati kódexét, és vállalták, hogy aktívan kiemelik a megbízható hírforrásokat, valamint hátrébb sorolják, illetve eltávolítják a valós tényeknek ellentmondó, félrevezető tartalmakat, továbbá új eszközöket hoznak létre, melyek a felhasználókat hiteles információforrásokhoz irányítják, illetve pontos, többnyelvű tájékoztatást adnak a válságról.

2020. június 10-én a Bizottság fontos intézkedésekről tett bejelentést a Covid19-cel kapcsolatos dezinformáció elleni fellépés terén, és létrehozott egy monitoringprogramot az online platformok dezinformáció elleni intézkedéseinek nyomon követésére.

Az első alapállapot-jelentések eredménye:

 • A Google előtérbe helyezte az uniós tényellenőrző szervezetek által közzétett cikkeket, melyeket a felhasználók több mint 155 millió alkalommal jelenítettek meg 2020 első felében.
 • A Facebook és az Instagram Covid19-cel foglalkozó infoközpontja világszinten több mint kétmilliárd embert irányított már az egészségügyi hatóságok, köztük az Egészségügyi Világszervezet információforrásaihoz.
 • Több mint 160 millióan keresték fel a Twitter Covid19-cel foglalkozó oldalait, összesen több mint kétmilliárdszor. Ezeken az oldalakon a hiteles és megbízható kormányzati szervek, médiaorgánumok és civil szervezetek legfrissebb tweetjeit teszik közzé helyi nyelven.
 • A YouTube információs paneleket jelenít meg a honlapján és a Covid19-vonatkozású keresésekkor megjelenő filmekkel együtt. Ezek az információs panelek, melyek világszerte már több mint 300 milliárd alkalommal jelentek meg, globális és helyi egészségügyi hatóságokhoz vezető linkeket tartalmaznak.
 • A TikTok Covid19-témájú tájékoztató felületét több mint 52 milliószor keresték fel a hálózat öt legnagyobb európai piacán (az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban).

A jelentések második köre

A jelentések harmadik köre

A jelentések negyedik köre

A platformok minden rendelkezésükre álló eszközt felhasználnak a koronavírussal kapcsolatos dezinformáció elleni fellépésre. Eltávolítják a jogellenes tartalmakat és azokat is, amelyek egészségkárosító termékeket vagy módszereket (a koronavírus-fertőzést állítólagosan gyógyító, valójában hamis és ártalmas szereket) népszerűsítenek, vagy befolyásolhatják a közrendet (például azt állítva, hogy az 5G bevezetése okozta a koronavírus megjelenését).

Az online platformok szerepe és a dezinformáció elleni fellépés a koronavírus-járvány elleni küzdelemben

Az Európai Bizottság rendszeresen leleplezi a koronavírus-vonatkozású, csalárd szándékkal közzétett hamis információkat.

Küzdelem a dezinformáció ellen

Intézkedések az internet biztonságának megőrzéséért

A koronavírus-járvány miatt egyik napról a másikra számottevően nőtt az online szolgáltatások forgalma. Az emberek több időt töltenek az interneten, és nagyobb mértékben függnek a digitális kommunikációtól. Az online tevékenységek ily mértékű bővülésével nő az ártó szándékú internetes tevékenységek és a kibertámadások veszélye is.

Ez a gyermekeket is fokozottan érinti, hiszen ők a korábbinál több időt töltenek a világhálón, esetleg felügyelet nélkül. Az online eszközök lehetővé teszik számukra, hogy folytassák tanulmányaikat és kapcsolatban maradjanak társaikkal, ám vannak arra utaló jelek, hogy az őket fenyegető kockázat is nőtt az utóbbi hetekben. Ezért az EUROPOL nemzetközi partnerekkel együttműködve a szülőknek és a gondviselőknek szóló, online biztonságra vonatkozó tanácsokat tett közzé, melyek a koronavírus-járvány idején előmozdítják a gyermekek biztonságát.

Legyen résen!

Sok csaló állítja az interneten, hogy termékével megelőzhető vagy gyógyítható a koronavírus-betegség. Gondolja meg kétszer, mielőtt gyógyszert vagy egészségügyi eszközt, pl. tesztkészletet vásárol az interneten. Ne feledje: mind a teszteket, mind a védőoltást beszerezheti kezelőorvosától.

Ha megvásárolja a csalók által kínált hatástalan szereket, pénzhez juttatja a bűncselekmény elkövetőit, és saját egészségét is veszélyezteti. A bűnözés elleni hatékony fellépés érdekében fontos, hogy az áldozatok bejelentsék a bűncselekményeket a rendőrségen. Az interneten közzétett megalapozatlan vagy félrevezető bejegyzéseket is tanácsos jelezni az online platformok üzemeltetői felé a nem megfelelő tartalmak jelzésére szolgáló felületükön.

Tanácsok arra, hogyan lehet azonosítani az online csalásokat, és védekezni velük szemben

Az Európai Bizottság szoros figyelemmel kíséri a biztonságos online környezetre irányuló fenyegetéseket, hiszen a lakosság a jelenlegi világjárvány időszakában fokozottan ki van szolgáltatva az álhíreknek és a félretájoztatásnak. Ennek során együttműködik az alábbi szervekkel:

A Bizottság és az említett szervek nyomon követik a helyzet alakulását, emellett jelentéseket és iránymutatást bocsátanak közre a fenyegetésekről, valamint rendszeres jelentéseket készítenek a kiberbiztonságról.

Az Europol is segítette azt a sikeres nyomozást, melynek eredményeképpen uniós tagállamok kormányait megcélzó maszkértékesítési csalást lepleztek le. Az Europol egy másik csalási kísérlet leleplezésében is közreműködött, ez alkalommal a csalók orvosi felszerelésekért akartak több millió eurót kicsalni a hatóságoktól.

Az Európai Bizottság együttműködik az Europollal és a honlapok domainnevét bejegyző szervezetekkel annak érdekében, hogy bűnözők ne jegyeztethessenek be domainnneveket, és a szolgáltatók és a hatóságok együttműködve gyorsan azonosítani és zárolni tudják a megtévesztő webhelyeket. A szolgáltatók által kibocsátott iránymutatás itt olvasható.

A Bizottság a fogyasztókat célzó csalások megelőzésére irányuló strukturált párbeszéd keretében együttműködik az online platformokkal és a fogyasztóvédelmi hatóságokkal a Covid19-vonatkozású csalások visszaszorítása érdekében.https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/mex_20_2044

A Bizottság és a fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat rendszeres kapcsolatban áll a következő 11 vezető online platformmal: Allegro, Amazon, Alibaba/AliExpress, CDiscount, eBay, Facebook, Google, Microsoft/Bing, Rakuten, Verizon Media/Yahoo, Wish, és megvitatja velük a világjárvánnyal kapcsolatos legújabb fejleményeket és üzleti gyakorlatokat. Az online platformok beszámoltak arról, hogy több százmillió illegális ajánlatot és hirdetést távolítottak el felületeikről, és megerősítették, hogy folyamatosan csökken a koronavírussal kapcsolatos félrevezető termékleírások és hirdetések száma.

Az online platformok és hirdetések átvilágítása

Az Európai Bizottság és a tagállami hatóságok fogyasztóvédelmi együttműködési hálózata koordinálja az online platformok, e-üzletek és hirdetések átvilágítását, mely azt hivatott elérni, hogy az uniós fogyasztók ne legyenek kitéve fogyasztóvédelmi szabályokat sértő tartalmaknak. Az átvilágítás két részből áll: az online platformok magas szintű szűrővizsgálatából, valamint a koronavírus miatt rendkívül keresett termékekkel kapcsolatos konkrét hirdetések és weboldalak alapos elemzéséből.

A Bizottság információkat cserél a legnagyobb online platformokkal (Allegro, Amazon, AliExpress, Microsoft/Bing, CDiscount, eBay, Facebook, Google, Rakuten, Wish és Yahoo/Verizon). Mindegyik platform határozottan elkötelezte magát a fogyasztók védelme mellett, és megerősítette, hogy a jövőben is törekedni fog a koronavírus-betegséggel kapcsolatos félrevezető hirdetések, köztük a „csodatevő” élelmiszer-kiegészítőkre vonatkozó illegális reklámok eltávolítására.

27 ország fogyasztóvédelmi hatóságai 126 válaszbeadványt küldtek a Bizottsággal rendszeres kapcsolatban álló vállalkozásokról és más nemzeti szereplőkről. Az átvilágítás során elsőbbséget élveztek a következőkre vonatkozó ajánlatok:

 • védőmaszkok és védősapkák;
 • kézfertőtlenítők;
 • tesztkészletek;
 • a koronavírus-betegséget állítólagosan gyógyító élelmiszerek, élelmiszer-kiegészítők és nem élelmiszer jellegű termékek.

Ez az együttes fellépés már meghozta a gyümölcsét. Márciusban:

 • az AliExpress több mint 250 ezer gyanús termékleírást távolított el;
 • az eBay pedig több mint 15 millió olyan termékleírást blokkolt vagy töröl, mely sértette a koronavírus-betegséggel kapcsolatos tájékoztatásra és állításokra vonatkozó szabályzatát.

Májusban a portálok több millió félrevezető hirdetést vagy termékleírást zároltak vagy távolítottak el a felületeikről:

 • a Google több mint 80 millió koronavírus-vonatkozású hirdetést blokkolt vagy távolított el;
 • az eBay több mint 17 millió termékleírást törölt világszerte;
 • az Amazon webhelyein pedig 2020. márciushoz képest 77%-kal csökkent a koronavírussal kapcsolatos ajánlatokat tartalmazó új termékleírások heti száma.

A Bizottság folytatni fogja az együttműködést és az információcserét a reklámszakma önszabályozó testületeivel olyan eszközök kifejlesztéséről, amelyek képesek automatikusan kiszűrni a félrevezető hirdetéseket.

Covid19-vonatkozású csalások

Tájékoztató a fogyasztóvédelmi rendeletről

 

Készségfejlesztés a járvány utáni időkre készülve

A szociális érintkezések korlátozása megváltoztatta a munkahelyi és üzleti kommunikáció, valamint a kutatás és az innováció módját. A Bizottság segíteni kívánja a munkaadók, a munkaerő-felvételi szolgálatok és a pedagógusok tevékenységét, és biztosítani kívánja, hogy az európaiak fel legyenek vértezve a Covid19 utáni időszakban szükséges digitális készségekkel. Ezért július 13-án új iránymutatást tett közzé a digitális kompetenciák fejlesztésére, melyben leírja a gyakorlati lépéseket, a fő teendőket, továbbá tanácsokkal és online segédanyagokkal szolgál a digitális felhasználóknak. Az iránymutatás meg fogja könnyíteni a digitális kompetenciákban rejlő lehetőségek maximális kiaknázását az oktatásban, a munkaerőpiacon és a vállalkozók körében egyaránt.

EU Science Hub – az Európai Unió tudományos központja

Online tanulás

A koronavírus-járvány Európa-szerte jelentős zavarokat okozott az oktatásban. Új tanítási és tanulási módszereket kell alkalmazni, amelyek innovatív, kreatív és inkluzív megoldásokon alapulnak.

Az Erasmus+ program a hathatós járványellenes válaszintézkedések szolgálatában

Az Európai Bizottság elfogadta az Erasmus+ 2020 éves munkaprogram felülvizsgált változatát. További 200 millió euró összegű finanszírozásban fognak részesülni a következő területekre irányuló projektek:

 • digitális oktatás és képzés;
 • digitális ifjúsági munka;
 • kreatív készségek és társadalmi befogadás.

A finanszírozás új lehetőségeket biztosít az iskoláknak, ifjúsági szervezeteknek és felnőttoktatási intézményeknek is:

 • a készségfejlesztés támogatására;
 • a kreativitás ösztönzésére;
 • a társadalmi befogadás erősítésére a művészetek révén.

A projektpályázatok benyújtásáról szóló felhívások meghirdetésére kora ősszel kerül majd sor.
Az érdeklődő szervezetek felvehetik a kapcsolatot az országukban működő Erasmus+ nemzeti irodával.

Az oktatási és képzési tevékenységek folytonosságának biztosítása érdekében az online tananyagok széles választéka áll rendelkezésre:

Készségfejlesztés, együttműködésen alapuló munka és kreativitás a világjárvány idején