Solidaritate europeană

În aceste vremuri de criză, peste tot în Uniunea Europeană, țări, regiuni și orașe le dau o mână de ajutor concetățenilor europeni. Se acordă asistență celor care au cel mai mult nevoie de ajutor, prin:

 • donații de echipamente de protecție precum măștile, mănușile, combinezoanele și ochelarii de protecție;
 • detașarea de echipe medicale și trimiterea de echipamente medicale;
 • preluarea și tratarea pacienților din țări învecinate;
 • repatrierea cetățenilor UE blocați în străinătate.

Comisia Europeană, prin intermediul Centrului său de coordonare a răspunsului la situații de urgență, oferă asistență la cerere, cum ar fi:

 • coordonarea și cofinanțarea furnizării de echipamente individuale de protecție și a altor tipuri de asistență;
 • zboruri de repatriere pentru cetățenii blocați în afara Europei;
 • transportul echipelor medicale dintr-o țară în alta.

Mecanismul de protecție civilă al UE

Prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE, Uniunea Europeană contribuie la coordonarea și finanțarea furnizării de echipamente medicale și de articole conexe (măști de protecție, halate, mănuși, ochelari de protecție, combinezoane, dezinfectant și alte produse) în țările din Europa și din lume care au solicitat asistență.

Comisia Europeană a coordonat și a cofinanțat livrarea a peste 190 de milioane de echipamente medicale și de protecție personală, a sporit capacitatea unor spitale detașând personal medico-sanitar și a oferit peste 10,5 milioane de doze de vaccin unui număr de peste 55 de țări din Europa și din restul lumii, prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE. Pe lângă rolul său de coordonator, UE joacă și rolul de finanțator, acoperind în proporție de 75 % costurile de transport pentru asistența trimisă.

Calendar

 • Ianuarie 2022

  Răspunzând unei cereri din partea Iranului, Spania a trimis la Teheran peste 2,2 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19, pentru a ajuta la protecția refugiaților afgani care locuiesc în Iran. Alte doze din Polonia și Suedia sunt programate pentru livrare. Numărul total de doze livrate în Iran se va ridica astfel la peste 6,2 milioane.

 • Octombrie 2021

  Prin Mecanismul său de protecție civilă, UE a trimis în România 200 de concentratoare de oxigen din rezerva medicală strategică rescEU găzduită de Țările de Jos, 50 de concentratoare de oxigen din Polonia și 5 200 de fiole de anticorpi monoclonali din Italia. Danemarca va folosi același mecanism pentru a trimite în România 15 ventilatoare pulmonare și 8 concentratoare de oxigen.

 • August 2021

  UE a ajutat Austria, Belgia, Croația, Cehia, Franța, Germania, Letonia, Luxemburgul, Malta, Norvegia, Portugalia, România și Spania să trimită în Tunisia aproximativ 1,3 milioane de doze de vaccin și aproape 8 milioane de măști de protecție, precum și teste antigenice, ventilatoare pulmonare, concentratoare de oxigen, paturi de spital și alte echipamente medicale. O echipă medicală din România a fost detașată pentru a furniza sprijin suplimentar. UE a deblocat, de asemenea, 700 000 EUR din bugetul Instrumentului pentru epidemii pentru a face față actualei epidemii, a răspunde nevoilor urgente și a ajuta la coordonarea campaniei de vaccinare.

 • Iulie 2021

  UE a ajutat Grecia să trimită 200 000 doze de vaccinuri anti-COVID-19 în Albania și Macedonia de Nord.

 • Iunie 2021

  UE a ajutat Norvegia să trimită peste 180 000 de doze de vaccin în Kosovo. De la începutul pandemiei, Slovenia, Cehia și Franța au trimis în Kosovo, cu sprijin financiar și administrativ de la Mecanismul de protecție civilă al UE, 140 000 de măști și articole individuale de protecție, dezinfectanți, generatoare de oxigen și teste antigenice.

 • Martie 2021

  UE a ajutat România să trimită 50 400 de doze de vaccinuri anti-COVID-19 în Republica Moldova.

 • Februarie 2021
  • România a trimis Republicii Moldova 1,5 milioane de măști chirurgicale, 100 000 de măști FFP3, 100 000 costume de protecție și 100 000 de mănuși. De asemenea, a detașat în Slovacia o echipă medicală specializată în terapie intensivă.
  • România a trimis Republicii Moldova un lot de 21 600 de doze de vaccinuri împotriva COVID-19, pentru a sprijini răspunsul țării la pandemie.
 • Ianuarie 2021

  Republica Cehă și Franța au trimis Macedoniei de Nord și Mongoliei echipamente individuale de protecție pentru a contribui la eforturile de limitare a răspândirii coronavirusului. Cehia a trimis în Macedonia de Nord 126 000 de măști și 5 000 de combinezoane. Franța a trimis în Mongolia 400 de măști de oxigen, 200 de canule nazale, generatoare și alte materiale.

 • Decembrie 2020

  În urma unei cereri suplimentare de asistență, Ucraina a primit 50 de ventilatoare pulmonare trimise de Danemarca. Mecanismul de protecție civilă al UE a coordonat și a cofinanțat, de asemenea, livrarea de dezinfectanți și de echipamente individuale de protecție din Estonia și Danemarca către Georgia. Republica Moldova a primit mănuși, pături și dezinfectanți de la Austria și Polonia, iar Albania a primit mănuși și dezinfectanți de la Austria – tot prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE.

 • Octombrie și noiembrie 2020

  În octombrie și noiembrie 2020, Norvegia a trimis Franței două loturi care au totalizat 4 milioane de mănuși chirurgicale. De asemenea, Țările de Jos insulelor Sint Maarten, Curaçao și Aruba.

 • La începutul lunii august 2020, o echipă medicală de urgență din Italia a fost trimisă în Azerbaidjan. Alte echipe medicale de urgență din Italia, Germania și Lituania au fost trimise, în iunie și iulie, în Armenia.

 • Aprilie 2020

  Echipe medicale europene formate din medici și asistenți medicali din România și Norvegia au fost trimise în Italia. Operațiunea s-a desfășurat prin Mecanismul de protecție civilă al UE, sub coordonarea Centrului de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE.

DescarcăPDF - 1.2 MB

COVAX: vaccinare în toată lumea

O cale sustenabilă de ieșire a UE din pandemia de COVID-19 depinde de progresele înregistrate la nivel global. Nicio țară sau regiune din lume nu este ferită de COVID-19 dacă virusul nu este ținut sub control pe tot globul.

UE și statele sale membre sunt lideri ai investițiilor în mecanismul global COVAX. De asemenea, stabilesc o abordare europeană coordonată în materie de partajare a vaccinurilor, instituind un mecanism dedicat pentru a ajuta țările partenere să depășească pandemia.

Abordarea europeană a partajării vaccinurilor ajută țările vecine și partenere să depășească pandemia. Echipa Europa (Comisia, statele membre și câteva instituții financiare, în special Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) investește în COVAX peste 3 miliarde EUR, pentru a asigura 1,8 miliarde de doze de vaccinuri pentru 92 de țări cu venituri mici și medii. 

Aproximativ 47 de milioane EUR au fost alocate pentru a sprijini vaccinarea în țările din vecinătatea estică a UE și din Balcanii de Vest, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății.

rescEU – o rezervă europeană de echipamente medicale

Map of medical stockpile for COVID-19 related items in the EU.

Pe 19 martie 2020, Comisia Europeană a creat capacitatea strategică rescEU, o rezervă europeană comună de echipamente medicale pentru situații de urgență (ventilatoare pulmonare, măști de protecție, materiale de laborator etc.), pentru a ajuta țările UE să facă față pandemiei cauzate de coronavirus.

Această capacitate este finanțată în proporție de 100 % de către Comisie (inclusiv achiziționarea, întreținerea și costurile de livrare). Găzduită de mai multe state membre, ea este reaprovizionată constant. Germania și România au fost primele state membre care au găzduit rezerva rescEU, urmate în septembrie de Danemarca, Grecia, Ungaria și Suedia. În ianuarie 2021, Belgia, Slovenia și Țările de Jos au devenit și ele țări-gazdă pentru materialele medicale rescEU. Germania găzduiește o a doua rezervă de materiale medicale pe teritoriul său.

Exemple:

 • Din rezerva de echipamente rescEU au fost livrate peste 1,3 milioane de măști FFP2 și FFP3: 142 000 către Italia, 173 000 către Spania, 65 000 către Croația, 20 000 către Lituania, 140 000 către Muntenegru, 255 000 către Macedonia de Nord și 510 000 către Serbia;
 • Serbia a primit 270 000 de perechi de mănuși medicale, 48 000 de combinezoane de protecție (inclusiv cu protecții pentru încălțăminte) și 5 500 de ochelari de protecție; în februarie 2021, această țară a mai primit 600 000 de măști FFP2 și 650 000 de perechi de mănuși din rezerva de echipamente medicale rescEU găzduită în Grecia;
 • Au fost trimise halate și combinezoane de protecție în Muntenegru (30 000 de halate) și Macedonia de Nord (70 000 de halate și 140 000 de combinezoane).
 • În octombrie 2020, Cehia a primit un prim lot de 30 de ventilatoare pulmonare din rezerva rescEU. Acesta a fost urmat de alte 120 de ventilatoare pulmonare și 30 de dispozitive de oxigenoterapie cu flux ridicat furnizate de Austria și Țările de Jos.Alte materiale medicale au fost trimise din rezerva rescEU de echipamente medicale găzduite în Grecia: Muntenegru și Macedonia de Nord au primit mănuși, măști și combinezoane de protecție, precum și câte 15 000 de kituri de testare PCR și paturi, pături și prosoape din partea Slovaciei. Germania a trimis Serbiei dezinfectant pentru mâini și suprafețe, iar Cehia a trimis în Republica Moldova măști, mănuși și ventilatoare pulmonare.

Rezervele rescEU includ:

 • peste 65 de milioane de măști medicale și 15 milioane de măști FFP2 și FFP3;
 • peste 280 de milioane de perechi de mănuși medicale;
 • aproape 20 de milioane de halate și șorțuri medicale;
 • câteva mii de concentratoare de oxigen și ventilatoare pulmonare.

Statele gazdă răspund de achiziționarea echipamentelor, cu sprijinul Comisiei. Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență gestionează distribuirea echipamentelor, pentru a se asigura că acestea ajung acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.

Rezerva rescEU este reaprovizionată constant, iar livrările se efectuează regulat, în funcție de nevoile țărilor participante.

Asistență pentru țările din UE

 • Solidaritatea UE în acțiune

  Solidaritatea UE în acțiune

  Țările, regiunile și orașele din UE le întind o mână de ajutor vecinilor aflați în dificultate.

 • Sprijin de urgență

  Sprijin de urgență

  Instrumentul pentru sprijin de urgență ajută statele membre să facă față pandemiei provocate de coronavirus

 

Asistență în afara UE

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, la începutul anului 2020, UE a plătit, ca parte din Echipa Europa, peste 47,7 miliarde EUR în sprijinul a peste 140 de țări partenere, pentru a le ajuta să facă față pandemiei și consecințelor sale. Sprijinul combină resurse din partea UE, a statelor sale membre, a Băncii Europene de Investiții și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Din pachetul total de 53,7 miliarde EUR mobilizat de Echipa Europa până în prezent, 47,7 miliarde EUR fuseseră plătite până în decembrie 2021, astfel:

 • 3 miliarde EUR pentru răspunsul de urgență la nevoile umanitare
 • 10,6 miliarde EUR pentru consolidarea sistemelor de sănătate, de aprovizionare cu apă și de canalizare
 • 34,1 miliarde EUR pentru atenuarea consecințelor sociale și economice ale pandemiei, inclusiv a consecințelor legate de pierderea de locuri de muncă și de învățământ

Până la sfârșitul anului 2021, Echipa Europa a plătit 88,8 % din cele 53,7 miliarde EUR angajate. În aprilie 2021, plățile efectuate au fost în valoare de 34 de miliarde EUR. La sfârșitul anului 2021, după cum arătam mai sus, acestea au ajuns la 47,7 miliarde EUR (+ 13,7 miliarde EUR).

La data de 31 decembrie 2021, situația plăților aferente angajamentelor asumate era următoarea:

 • Vecinătate: 13,6 miliarde EUR din 15,6 miliarde EUR
 • Africa Subsahariană: 8,3 miliarde EUR din 9 miliarde EUR
 • Balcanii de Vest și Turcia: 6,8 miliarde EUR din 7,6 miliarde EUR
 • Asia și Pacific: 4 miliarde EUR din 4,3 miliarde EUR
 • America Latină și zona Caraibilor: 2,5 miliarde EUR din 3,2 miliarde EUR
 • Africa, zona Caraibilor și Pacific, regional: 539 de milioane EUR din 743 de milioane EUR
 • Teritoriile de peste mări și Groenlanda: 579 de milioane EUR din 631 de milioane EUR
 • Programe globale: 8,6 miliarde EUR din 9,7 miliarde EUR

La Summitul mondial în domeniul sănătății de la Roma, din 21 mai 2021, președinta von der Leyen a anunțat că Echipa Europa va furniza țărilor cu venituri mici și medii cel puțin 100 de milioane de doze până la sfârșitul anului 2021, în principal prin intermediul COVAX. Pe 22 noiembrie 2021, Echipa Europa și Alianța Mondială pentru Vaccinuri și Imunizare au anunțat că vor dona 99,6 milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson, cu livrare până la sfârșitul anului. Primul lot a fost livrat în: Niger (496 800), Djibouti (50 400), Nigeria (2 764 800), Togo (633 600), Republica Centrafricană (302 400), Republica Democratică Congo (230 400), Republica Guineea (496 800) și Mauritania (144 000).

Pe 6 ianuarie 2022, președinta von der Leyen a anunțat că, în 2021, Echipa Europa a donat țărilor cu venituri mici și medii 380 de milioane de doze de vaccin, depășind obiectivul de 250 de milioane de doze. Conform planurilor, încă 700 de milioane de doze urmau să fie livrate până la jumătatea anului 2022, în special unor țări cu venituri mici și medii din Africa. 

Pe 15 februarie 2022, înaintea celui de-al șaselea summit Uniunea Europeană-Uniunea Africană, UE, Belgia, Franța și Germania și Fundația Bill & Melinda Gates au anunțat că peste 100 de milioane EUR vor fi mobilizate în următorii cinci ani în sprijinul Agenției Africane pentru Medicamente (AMA) și al altor inițiative africane de reglementare a medicamentelor de la nivel regional și național.

Pe 24 martie 2022, UE și-a reafirmat sprijinul pentru Africa prin consolidarea parteneriatului său cu Organizația Mondială a Sănătății, pentru a stimula accesul echitabil al populației țărilor africane la vaccinuri, medicamente și tehnologii medicale sigure, eficace și de calitate. Contribuția financiară a UE, în valoare de 24,5 milioane EUR, va susține consolidarea normelor (11,5 milioane EUR), transferul de tehnologie (12 milioane EUR) și achizițiile strategice (1 milion EUR). Parteneriatul UE-OMS va ajuta Uniunea Africană să își atingă obiectivul de creștere a producției locale de vaccinuri, în Africa și pentru Africa, până în 2040.

La cel de-al doilea summit COVID-19, desfășurat pe 12 mai 2022, Comisia Europeană și-a anunțat intenția de a intensifica finanțarea pentru a accelera punerea vaccinurilor la dispoziția populației și asigurarea acoperirii vaccinale și a altor instrumente de luptă împotriva COVID-19 în Africa, oferind un sprijin suplimentar în valoare de 400 de milioane EUR. Comisia prevede, de asemenea, o contribuție în valoare de 427 de milioane EUR la Fondul global de pregătire pentru pandemii, pentru a sprijini eforturile de prevenire a pandemiilor viitoare și de îmbunătățire a răspunsului la acestea.

 

 

Ajutor pentru repatrierea cetățenilor blocați în străinătate

Comisia a ajutat statele membre să coordoneze operațiunile de asistență și repatriere consulară a cetățenilor UE din întreaga lume.

Repatrierea cetățenilor UE blocați în străinătate

Documente