Solidaritate europeană

În aceste vremuri de criză, peste tot în Uniunea Europeană, țări, regiuni și orașe le dau o mână de ajutor concetățenilor europeni. Se acordă asistență celor care au cel mai mult nevoie de ajutor, prin 

 • donații de echipamente de protecție precum măștile
 • detașarea de echipe medicale
 • preluarea și tratarea pacienților din țări învecinate
 • repatrierea cetățenilor UE blocați în străinătate

Iată câteva exemple reprezentative de solidaritate europeană.

Comisia Europeană, prin intermediul Centrului său de coordonare a răspunsului la situații de urgență, oferă asistență la cerere, cum ar fi:

 • coordonarea și cofinanțarea furnizării de echipamente individuale de protecție și a altor tipuri de asistență
 • zboruri de repatriere pentru cetățenii blocați în afara Europei
 • transportul echipelor medicale dintr-o țară în alta

Mecanismul de protecție civilă al UE

Prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, Uniunea Europeană contribuie la coordonarea și finanțarea furnizării de echipamente medicale și de articole conexe (măști de protecție, halate, mănuși, ochelari de protecție, combinezoane, dezinfectant și alte produse) în țările din Europa și din lume care au solicitat asistență.

Comisia Europeană a coordonat și a cofinanțat livrarea a peste 15 milioane de articole medicale către aproape 30 de țări din Europa și din restul lumii, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. Pe lângă rolul său de coordonator, UE joacă și rolul de finanțator, acoperind în proporție de 75 % costurile de transport pentru asistența trimisă. 
De exemplu:

Martie 2021
 • Răspunzând solicitării Republicii Moldova, UE a ajutat România să îi furnizeze 50 400 de doze de vaccinuri împotriva COVID-19.
Februarie 2021
 • În urma unei solicitări de asistență din partea Republicii Moldova, România i-a trimis 1,5 milioane de măști chirurgicale, 100 000 de măști FFP3, 100 000 de costume de protecție și 100 000 de mănuși. Răspunzând solicitării Slovaciei, România a trimis la Bratislava o echipă medicală specializată în terapie intensivă.
 • România a trimis Republicii Moldova un lot de 21 600 de doze de vaccinuri împotriva COVID-19, pentru a sprijini răspunsul țării la pandemie.
Ianuarie 2021
 • În urma unei cereri de asistență din partea Macedoniei de Nord și a Mongoliei, Cehia și Franța au trimis echipamente individuale de protecție pentru a susține eforturile de limitare a răspândirii coronavirusului. Cehia a trimis în Macedonia de Nord 126 000 de măști și 5 000 de combinezoane. Franța a trimis în Mongolia 400 de măști de oxigen, 200 de canule nazale, generatoare și alte materiale.
Decembrie 2020
 • În urma unei cereri suplimentare de asistență, Ucraina a primit 50 de ventilatoare pulmonare trimise de Danemarca. Mecanismul de protecție civilă al UE a coordonat și a cofinanțat, de asemenea, livrarea de dezinfectanți și de echipamente individuale de protecție din Estonia și Danemarca către Georgia. Republica Moldova a primit mănuși, pături și dezinfectanți de la Austria și Polonia, iar Albania a primit mănuși și dezinfectanți de la Austria – tot prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE.
Octombrie și noiembrie 2020
August 2020
 • La începutul lunii august 2020, o echipă medicală de urgență din Italia a fost trimisă în Azerbaidjan. Alte echipe medicale de urgență din Italia, Germania și Lituania au fost trimise, în iunie și iulie, în Armenia.
Aprilie 2020
DescarcăPDF - 1.2 MB

COVAX: vaccinare în toată lumea

O cale sustenabilă de ieșire a UE din pandemia de COVID-19 depinde de progresele înregistrate la nivel global. Nicio țară sau regiune din lume nu va fi ferită de COVID-19 dacă boala nu este ținută sub control pe plan mondial.

UE și statele sale membre sunt lideri ai investițiilor în mecanismul global COVAX. De asemenea, stabilesc o abordare europeană coordonată în materie de partajare a vaccinurilor, instituind un mecanism dedicat pentru a ajuta țările partenere să depășească pandemia.

Abordarea europeană a partajării vaccinurilor va ajuta țările vecine și partenere să depășească pandemia. Ea vine în completarea investițiilor UE în valoare de 2,2 miliarde EUR efectuate de Echipa Europa (Comisia, statele membre și Banca Europeană de Investiții) în cadrul COVAX.

Vă punem la dispoziție aici prima prognoză a distribuției.

Pe 19 februarie 2021, Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății au lansat un nou proiect regional în valoare de peste 7 milioane EUR pentru a sprijini vaccinarea sigură și eficace a populației din Balcanii de Vest. 

rescEU – o rezervă europeană de echipamente medicale

Map of medical stockpile for COVID-19 related items in the EU.

Pe 19 martie 2020, Comisia Europeană a creat capacitatea strategică rescEU, o rezervă europeană comună de echipamente medicale pentru situații de urgență (ventilatoare pulmonare, măști de protecție, materiale de laborator etc.), pentru a ajuta țările UE să facă față pandemiei cauzate de coronavirus.

Această capacitate este finanțată în proporție de 100 % de către Comisie (inclusiv achiziționarea, întreținerea și costurile de livrare). Găzduită de mai multe state membre, ea este reaprovizionată constant.

Germania și România au fost primele state membre care au găzduit rezerva rescEU, urmate în septembrie de Danemarca, Grecia, Ungaria și Suedia. În ianuarie 2021, Belgia, Slovenia și Țările de Jos au devenit și ele țări-gazdă pentru materialele medicale rescEU. În curând, Germania va găzdui un al doilea astfel de centru pe teritoriul său.

Rezervele rescEU includ în prezent

 • peste 65 de milioane de măști medicale și 15 milioane de măști FFP2 și FFP3
 • peste 280 de milioane de perechi de mănuși medicale
 • aproape 20 de milioane de halate și șorțuri medicale
 • câteva mii de concentratoare de oxigen și ventilatoare pulmonare

Statele gazdă răspund de achiziționarea echipamentelor, cu sprijinul Comisiei. Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență gestionează distribuirea echipamentelor, pentru a se asigura că acestea ajung acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.

Din rezerva de echipamente rescEU au fost livrate peste 1,3 milioane de măști FFP2 și FFP3: 142 000 către Italia, 173 000 către Spania, 65 000 către Croația, 20 000 către Lituania, 140 000 către Muntenegru, 255 000 către Macedonia de Nord și 510 000 către Serbia.

Serbia a primit, de asemenea, 270 000 de perechi de mănuși medicale, 48 000 de combinezoane de protecție (inclusiv cu protecții pentru încălțăminte) și 5 500 de ochelari de protecție. Apoi, în februarie 2021, a mai primit 600 000 de măști FFP2 și 650 000 de perechi de mănuși din rezerva de echipamente medicale rescEU găzduită în Grecia.

Alte halate și combinezoane de protecție au fost trimise în Muntenegru (30 000 de halate) și Macedonia de Nord (70 000 de halate și 140 000 de combinezoane). Pe 22 octombrie 2020, primul lot de 30 de ventilatoare pulmonare din rezerva rescEU a fost livrat în Cehia. Acesta a fost urmat, pe 24 octombrie 2020, de alte 120 de ventilatoare pulmonare din Austria și Țările de Jos, precum și de 30 de dispozitive de oxigenoterapie cu flux ridicat.

Pe 10 februarie 2021, din rezerva rescEU de echipamente medicale găzduite în Grecia au mai fost trimise materiale: Muntenegru și Macedonia de Nord au primit mănuși, măști și combinezoane de protecție, precum și câte 15 000 de kituri de testare PCR și paturi, pături și prosoape din partea Slovaciei. Germania a trimis Serbiei dezinfectant pentru mâini și suprafețe, iar Cehia a trimis în Republica Moldova măști, mănuși și ventilatoare pulmonare.

Rezerva rescEU este reaprovizionată constant, iar livrările se efectuează regulat, în funcție de nevoile țărilor participante.

Asistență pentru țările din UE

 • Solidaritatea UE în acțiune

  Solidaritatea UE în acțiune

  Țările, regiunile și orașele din UE le întind o mână de ajutor vecinilor aflați în dificultate.

 • Sprijin de urgență

  Sprijin de urgență

  Instrumentul pentru sprijin de urgență ajută statele membre să facă față pandemiei provocate de coronavirus

 

Asistență în afara UE

 

Ajutor pentru repatrierea cetățenilor blocați în străinătate

Comisia a ajutat statele membre să coordoneze operațiunile de asistență și repatriere consulară a cetățenilor UE din întreaga lume.

Repatrierea cetățenilor UE blocați în străinătate

Documente