Európai szolidaritás

A válsághelyzet közepette a tagországok, a régiók és a városok Unió-szerte segítséget nyújtanak egymásnak és az EU polgárainak. A segítséget az alábbiak révén biztosítják: 

 • védőfelszereléseket (pl. maszkokat) küldenek,
 • orvosokat, ápolókat bocsátanak rendelkezésre,
 • ellátják más tagállamok betegeit,
 • közreműködnek az Európai Unión kívüli országokban rekedt uniós polgárok hazajuttatásában.

Európa most a szolidaritás legjobb példáját mutatja.

Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központján keresztül az Európai Bizottság kérésre segítséget nyújt. Így például koordinálja, illetve társfinanszírozza:

 • az egyéni védőeszközök és egyéb felszerelések célba juttatását,
 • az Európán kívül rekedt polgárok légi úton történő hazaszállítását,
 • orvosi csapatok egyik országból a másikba történő szállítását.

Uniós polgári védelmi mechanizmus

Az Európai Unió az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül segít összehangolni és finanszírozni az orvosi eszközök és kapcsolódó termékek (védőmaszkok, orvosi köpenyek, védőkesztyűk és -szemüvegek, védőruhák, fertőtlenítőszerek stb.) eljuttatását a segítséget kérő országokba Európában és világszerte.

Az Európai Bizottság az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül koordinálta és társfinanszírozta több mint 15 millió orvosi eszköz eljuttatását csaknem 30 országba az EU-ban és az EU-n kívül. Koordinációs tevékenységén túl a Bizottság a segélyszállítmányok szállítási költségének 75%-át finanszírozza. 
Például:

2021. március
 • Moldova kérésére az EU támogatta Romániát abban, hogy a Covid19-világjárványra válaszul 50 400 adag oltóanyagot szállítson Moldovának.
2021. február
 • Moldova segítségkérésére válaszul Románia 1,5 millió sebészi maszkot, 100 ezer FFP3 maszkot, 100 ezer védőruházatot és 100 ezer kesztyűt juttatott keleti szomszédjának. Szlovákia kérésére Románia intenzív ellátásra szakosodott orvosi csoportot küldött Pozsonyba.
 • 21 600 adag Covid19-oltóanyagból álló szállítmány érkezett Moldovába, melyet Románia küldött keleti szomszédjának a járvány ottani megfékezésének segítésére.
2021. január
 • Észak-Macedónia és Mongólia kérésére Csehország és Franciaország egyéni védőeszközöket küldött a nyugat-balkáni és a kelet-ázsiai országba a koronavírus-járvány elleni ottani fellépés segítésére. Csehország 126 ezer maszkot és 5 000 védőruhát juttatott Észak-Macedóniának, Franciaország pedig 400 oxigénmaszkot, 200 orrkanült, generátorokat és egyéb felszerelést küldött Mongóliába.
2020. december
 • Ukrajna, miután újabb segítséget kért, 50 lélegeztetőgépet kapott Dániától. Szintén az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében koordinálták és társfinanszírozták fertőtlenítőszerek és egyéni védőeszközök szállítását Észtországból és Dániából Grúziába. Moldova kesztyűket, takarókat és fertőtlenítőszert kapott Ausztriától és Lengyelországtól, szintén az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül, Albánia pedig Ausztriától kapott kesztyűből és fertőtlenítőszerből álló segélyszállítmányt.
2020. október és november
2020. augusztus.
 • 2020. augusztus elején egy olasz sürgősségi segélyszolgálati csoport utazott Azerbajdzsánba, olasz, német és litván orvosokból és ápolókból álló sürgősségi segélyszolgálati csoportok pedig Örményországban kerültek bevetésre júniusban és júliusban.
2020. április
LetöltésPDF - 1.2 MB

COVAX: világszintű oltási kampány

Az EU akkor tud a Covid19-világjárványból véglegesen kilábalni, ha világszinten is megfelelő az előrelépés. A világ egyetlen országa vagy régiója sem lesz védve a Covid19-cel szemben, amíg a betegséget globális szinten vissza nem szorítjuk.

Az EU és tagállamai a globális COVAX-eszköz fő támogatói, emellett pedig összehangolt európai közelítésmódot kívánnak alkalmazni az oltóanyagok megosztására. E törekvés jegyében uniós oltóanyag-megosztási mechanizmust hoznak létre, hogy segítsék a partnerországokat a világjárvány leküzdésében.

Az uniós oltóanyag-megosztási mechanizmus segíteni fogja a szomszédos és partnerországokat a világjárvány leküzdésében. A mechanizmus kiegészíti az „Európa együtt” megközelítés jegyében, a Bizottság, a tagállamok és az Európai Beruházási Bank által a COVAX keretében mozgósított 2,2 milliárd eurós uniós beruházását.

Az első oltóanyag-elosztási előrejelzés innen érhető el (angol nyelvű oldal).

2021. február 19-én az Európai Unió az Egészségügyi Világszervezettel partnerségben elindított egy új, több mint 7 millió euró költségvetésű regionális projektet, melynek célja, hogy a nyugat-balkáni országok ellátását biztonságos és hatásos oltóanyaggal segítse. 

rescEU – európai tartalék gyógyászati készletekből

Map of medical stockpile for COVID-19 related items in the EU.

Az Európai Bizottság 2020. március 19-én új, sürgősségi orvosi eszközökből, pl. lélegeztetőgépekből, védőmaszkokból, védőkesztyűkből és laboratóriumi eszközökből álló közös európai stratégiai készletet hozott létre (rescEU), hogy segítsen a tagországoknak szembenézni a koronavírus-járvánnyal.

A Bizottság 100%-ban finanszírozza a rescEU működtetésével (beszerzések, a készletek fenntartása, szállítás) kapcsolatos költségeket, és folyamatosan feltölti a készleteket. A rescEU-raktáraknak több uniós ország ad otthont.

Elsőként Németország és Románia hozott létre rescEU-raktárat, majd szeptemberben Dánia, Görögország, Magyarország és Svédország létesített lerakatot. 2021 januárjában Belgiummal, Hollandiával és Szlovéniával bővült azoknak a tagállamoknak a sora, amelyek területén rescEU-raktár működik, Németországban pedig egy második raktár nyílt meg.

A rescEU készlet állománya jelenleg

 • több mint 65 millió orvosi maszk és 15 millió FFP2 és FFP3 típusú maszk
 • több mint 280 millió pár orvosi kesztyű
 • közel 20 millió orvosi köpeny és kötény
 • több ezer oxigénkoncentrátor és lélegeztetőgép

A készletet tároló államok feladata, hogy a Bizottság segítségével beszerezzék az eszközöket. A felszerelések elosztását a Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ irányítja. Feladata gondoskodni arról, hogy az eszközök oda jussanak el, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

Az EU több mint 1,3 millió FFP2 és FFP3 védőmaszkot juttatott el a rescEU egészségügyi tartalékából Olaszországba (142 ezer), Spanyolországba (173 ezer), Horvátországba (65 ezer), Litvániába (20 ezer), Montenegróba (140 ezer), Észak-Macedóniába (255 ezer) és Szerbiába (510 ezer).

Szerbia emellett 270 ezer orvosi kesztyűt, 48 ezer védőruhát és ahhoz tartozó védőlábbelit és 5 500 védőszemüveget kapott. 2021 februárjában pedig 600 ezer FFP2 típusú maszk és 650 ezer kesztyű került kiszállításra Szerbiába a görögországi rescEU-raktárból.

Ezenkívül védőköpenyeket és védőruhákat szállítottak ki Montenegróba (30 ezer védőköpeny) és Észak-Macedóniába (70 ezer köpeny és 140 ezer védőruha). 2020. október 22-én Csehország első tételként 30 lélegeztetőgépet kapott a rescEU-készletből. Ausztria és Hollandia további 120 lélegeztetőgépet juttatott Csehországnak, 2020. október 24-én pedig 30 nagy áramlású oxigénterápiás készülék érkezett az országba.

2021. február 10-én orvosi felszerelések újabb tételeit szállították ki rászoruló országoknak: a rescEU-készlet görögországi raktárából Montenegró és Észak-Macedónia kesztyűt, maszkokat, védőruhákat, külön-külön 15 ezer PCR-tesztkészletet, valamint ágyakat, takarókat és törülközőket kapott Szlovákiától. Németország kézfertőtlenítőt és fertőtlenítőszert küldött Szerbiába, Csehország pedig maszkokat, kesztyűt és lélegeztetőgépeket adott Moldovának.

A rescEU-készletet folyamatosan feltöltik, és a szállításokra a részt vevő országok szükségletei alapján kerül sor.

Segítségnyújtás az EU-n belül

 • Az uniós szolidaritás a gyakorlatban

  Az uniós szolidaritás a gyakorlatban

  Az Európai Unió országai, régiói és városai segítséget nyújtanak egymásnak, hogy felkarolják a leginkább rászorulókat.

 • Szükséghelyzeti támogatás

  Szükséghelyzeti támogatás

  A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz a Covid19-világjárvány kezelésére irányuló tagállami erőfeszítésekhez nyújt segítséget.

 

Segítségnyújtás az EU-n kívül

Az EU az „Európa együtt” megközelítés keretében folytatja a segítségnyújtást, azzal a céllal, hogy támogassa a partnerországoknak a koronavírus-világjárvánnyal szembeni védekezés során tett erőfeszítéseit. Az „Európa együtt” az Európai Unió, a tagállamok és az európai pénzügyi intézmények forrásait egyesíti.

2021. január 1-jéig az „Európa együtt” világszerte már több mint 130 partnerországnak nyújtott több mint 26 milliárd eurós támogatást:

 • 3,2 milliárd eurót fordított humanitárius szükségekre,
 • 3,5 milliárd eurót az egészségügyi, vízellátási és higiéniai rendszerek megerősítésére,
 • 19,5 milliárd eurót pedig a világjárvány társadalmi-gazdasági következményeinek enyhítésére.

 

A külföldön rekedt polgárok hazaszállításának elősegítése

A Bizottság segít a tagállamoknak összehangolni a konzuli segítségnyújtással és a világ különböző országaiban rekedt uniós polgárok hazaszállításával kapcsolatos tevékenységeiket.

Uniós polgárok hazaszállítása

Dokumentumok