Primjeri europske solidarnosti

Alat za praćenje solidarnosti u Europi

Alat za praćenje solidarnosti u Europi interaktivni je alat za vizualizaciju podataka kojim se vizualizira solidarnost među državama članicama EU-a i institucijama EU-a. Na temelju javno dostupnih izvora koje su prikupili pridruženi istraživači ECFR-a i tim uključen u inicijativu Rethink: Europe, alat za praćenje solidarnosti u Europi dokumentira gustu mrežu uzajamne pomoći i suradnje diljem Europe i pokazuje ključnu ulogu koju je EU imao tijekom krize uzrokovane koronavirusom.

Industrija EU-a pridružuje se nastojanjima za zaštitu europskih građana

Europska poduzeća brzo su reagirala na krizu uzrokovanu koronavirusom i iskazala izvanrednu solidarnost u borbi protiv pandemije koju zajednički poduzimamo radi zaštite zdravlja europskih građana. Mnoga od njih prenamijenila su i reorganizirala proizvodnju kako bi se zadovoljila potražnja za osobnom zaštitnom opremom, dezinfekcijskim sredstvima i medicinskim uređajima. Široki je spektar poduzeća, od destilerija do proizvođača tekstila, svoje znanje stavio u službu građana i sudjelovao u proizvodnji maski, zaštitnih kuta, sredstava za dezinfekciju ruku i respiratora.

Komisija zadnjih mjeseci za poduzeća stvara uvjete da povećaju ili prenamijene proizvodnju. Primjerice, od europskih je organizacija za normizaciju zatražila da norme za maske za lice i drugu zaštitnu opremu besplatno stave na raspolaganje svima zainteresiranima. Ujedno je, kako bi se ključni proizvodi brže odobravali, a poduzećima pomoglo u prenamjeni proizvodnih linija, objavila smjernice za osobnu zaštitnu opremu, sredstva za čišćenje i dezinfekciju ruku koja se ne ispiru i 3D tisak.

Informacije u ovom interaktivnom alatu temelje se na javno dostupnim izvorima. Opisan je niz primjera (popis nije konačan) koji pokazuju koliko je brzo industrija EU-a reagirala na izbijanje koronavirusa. Ako ste poduzeće i želite s nama podijeliti svoju priču, pišite nam na comm-spp-grow-defi@ec.europa.eu.

Europska solidarnost u liječenju pacijenata

Austrija

Austrian flag

chirurchical mask  Jedanaest talijanskih i tri francuska pacijenta kojima je trebala intenzivna skrb premješteni su na liječenje u austrijske bolnice. „S obzirom na težinu ove situacije, to je tek simbolična pomoć, ali pokazuje koliko je važno da podržavamo Europu”, izjavile su austrijske vlasti.

Belgija

Belgian flag

chirurchical mask Nakon zahtjeva Slovačke za medicinsku pomoć u liječenju pacijenata oboljelih od COVID-a 19, Belgija je poslala jednog liječnika, dvije medicinske sestre i voditelja tima.

Danska

Denmark flag

chirurchical mask Nakon zahtjeva Slovačke za medicinsku pomoć u liječenju pacijenata oboljelih od COVID-a 19, Danska je poslala tim od tri liječnika i pet medicinskih sestara.https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_21_1124

Njemačka

Germany

chirurchical mask Njemački gradovi i savezne države liječe pacijente u kritičnom stanju iz Italije, Francuske, Nizozemske, Belgije i Češke. Za to liječenje namijenili su vlastite kapacitete za intenzivnu skrb.
U 10 njemačkih saveznih država ukupno 85 mjesta u jedinicama za intenzivnu njegu rezervirano je za pacijente iz Italije. Dosad je u Njemačku premješteno već 44 talijanskih pacijenata.
U Njemačku je u proljeće 2020. iz Francuske na liječenje prevezeno 130 pacijenata te još nekoliko u studenome.
Za pacijente iz Francuske rezervirano je 98 kreveta u jedinicama za intenzivnu njegu u deset njemačkih saveznih država. Dosad je u Njemačku stiglo već 130 francuskih pacijenata.
U Njemačku je iz Nizozemske na liječenje prevezeno 46 pacijenata.
Ti su pacijenti na liječenje u Njemačku prebačeni avionima i helikopterima njemačkih zračnih snaga. Medicinsko osoblje sveučilišne bolnice u Jeni pomaže bolnici u blizini Napulja, u regiji Kampaniji.

U Njemačku su iz belgijske pokrajine Liège na liječenje prevezena 23 pacijenta.
Bavarska je ponudila 100 bolničkih kreveta za pacijente oboljele od bolesti COVID-19 iz Češke

Grčka

Greek flag

chirurchical mask  EU sufinancira 500 mobilnih medicinskih jedinica koje će omogućiti da se građane testira kod kuće.

Italija

Italian flag

chirurchical mask Zdravstveni tim za hitne slučajeve od 10 liječnika i medicinskih sestara iz Italije priprema misiju u Armeniju u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

Luksemburg

Luxembourg flag

medical equipment  Sedmoro pacijenata iz francuskoga grada Mulhousea kojima je bila potrebna intenzivna njega zračnim je putem 25. ožujka prevezeno na liječenje u Luksemburg. Još ih je četvero prebačeno iz Thionvillea.

Luksemburška zračna služba u domovinu je vratila još šest pacijenata iz francuske regije Grand-Est s liječenja na jedinicama za intenzivnu njegu u Luksemburgu i Njemačkoj. Pet pacijenata iz Francuske i dalje je na intenzivnoj skrbi u Luksemburgu.

Medicinski avioni i dva helikoptera luksemburške zračne službe spašavanja dodijeljeni su francuskoj službi hitne medicinske pomoći. Njima se francuski pacijenti s jedinica za intenzivnu njegu prebacuju u Njemačku, konkretnije u Hamburg i Dresden.

Poljska

Polish flag

medical equipment Poljski centar za međunarodnu pomoć šalje stručni tim od 15 poljskih liječnika i medicinskih tehničara s certifikatom WHO-a u privremenu bolnicu u Brescii, u teško pogođenoj talijanskoj regiji Lombardiji.

Rumunjska

Romanian flag

medical equipment Liječnici i medicinske sestre iz Rumunjske i Norveške, pripadnici zdravstvene jedinice EU-a, poslani u Bergamo i Milano. Njihovo upućivanje vodi Koordinacijski centar EU-a za odgovor na hitne situacije, a sufinancirano je iz Mehanizma Unije za civilnu zaštitu. 

 

Europska solidarnost u zaštiti zdravstvenih djelatnika i građana

EU
EU flag

disinfo Europska komisija je 7. svibnja 2020. počela isporuku 1,5 milijuna maski u 17 država članica i Ujedinjenu Kraljevinu kako bi zaštitila zdravstvene radnike EU-a. To je prva pošiljka od 10 milijuna maski koje je Komisija kupila putem Instrumenta za hitnu potporu. Maske su se državama članicama i regijama kojima su bile potrebne isporučivale tijekom narednih šest tjedana u tjednim isporukama od 1,5 milijuna maski. 

Nakon što je putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu oko 330 000 zaštitnih maski isporučeno u Italiju, Španjolsku i Hrvatsku, daljnje pošiljke zaštitnih maski isporučene su u Litvu (20 000) Sjevernu Makedoniju (10 000) i Crnu Goru (10 000). Ta pričuva medicinske opreme u potpunosti se financira iz proračuna EU-a. Njemačka i Rumunjska bile su prve države članice domaćini pričuve sustava rescEU, a u rujnu su im se pridružile Danska, Grčka, Mađarska i Švedska.

U Bugarsku je 18. lipnja 2020. uspješno isporučeno više od sedam tona osobne zaštitne opreme. Ta je oprema uključivala više od 500 000 zaštitnih maski, koje je kupila Bugarska, a troškove prijevoza pokrio je EU.

EU je 7. srpnja 2020. Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji isporučio 65 000 dodatnih maski iz strateške pričuve sustava rescEU.

U prvom tjednu kolovoza Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji isporučeno je još pošiljki zaštitnih maski iz zajedničke pričuve sustava rescEU. Uz 520 000 maski koje su već isporučene Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji iz pričuve sustava rescEU, u listopadu im je isporučeno i više od 130 000 zaštitnih medicinskih maski i ogrtača, a putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu pružena je pomoć u naravi zemljama kojima je potrebna.

Uz 520 000 maski koje su već isporučene Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji iz pričuve sustava rescEU, u listopadu 2020. isporučeno im je i više od 130 000 zaštitnih medicinskih maski i ogrtača, a putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu pružena je pomoć u naravi zemljama kojima je potrebna.
Putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Francuskoj su u listopadu i studenome 2020. na zahtjev dostavljene dvije pošiljke od 2 milijuna kirurških rukavica, koje je ponudila Norveška.

EU je 22. listopada Češkoj poslao prvu pošiljku od 30 respiratora iz zajedničke europske zalihe medicinske opreme u okviru sustava rescEU. Uz doprinose Nizozemske i Austrije u potpunosti je odgovoreno na zahtjev Češke za 150 respiratora.

Putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Francuskoj su na zahtjev u listopadu i studenome dostavljene dvije pošiljke od 2 milijuna kirurških rukavica koje je ponudila Norveška.

Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu koordinirao je i raspoređivanje u Azerbajdžan talijanskog medicinskog tima za hitne slučajeve sastavljenog od šest medicinskih stručnjaka kako bi se lokalnim zdravstvenim tijelima pružila potpora u borbi protiv koronavirusa.

Iz medicinskih rezervi sustava rescEU, smještenih u Grčkoj i Njemačkoj, u siječnju 2021. isporučeno je 107 000 zaštitnih maski u Sjevernu Makedoniju i 78 000 u Crnu Goru. Makedonija je primila i 35 000 zaštitnih ogrtača i 140 000 zaštitnih odijela, a Crna Gora 15 000 medicinskih ogrtača. U veljači 2021., nakon što je Moldova zatražila pomoć, Rumunjska je poslala 1,5 milijuna kirurških maski, 100 000 maski FFP3, 100 000 zaštitnih odijela i 100 000 rukavica. Srbiji je iz medicinskih rezervi sustava rescEU smještenih u Grčkoj u veljači 2021. isporučeno 600 000 zaštitnih maski FFP2 i 650 000 pari rukavica.

Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu dosad je tijekom pandemije odgovorio na 25 zahtjeva za potporu te osigurava osobnu zaštitnu opremu, lijekove i zdravstveno osoblje.

Latvija

latvia

chirurchical mask Latvija je putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Estoniji donirala 478 500 maski.

Litvi je također putem Mehanizma donirala 60 000 maski za lice.

Austrija

Austrian flag

chirurchical mask  Austrija je Italiji dostavila 1,5 milijuna maski.

Putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Austrija je Italiji dostavila više od 3360 litara medicinskog dezinficijensa.

Također putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Austrija šalje rukavice i sredstva za dezinfekciju u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Moldovu i Albaniju. Putem istog Mehanizma Sjeverna Makedonija primila je smještajne jedinice i sanitarne proizvode, a Srbija pokrivače, madrace i šatore za migrante koji se ondje nalaze. Austrija je Grčkoj poslala 181 stambeni kontejner. Ti će kontejneri poslužiti kao stambene jedinice i mobilni zdravstveni objekti u migrantskim kampovima. 
Austrija je poslala 15 ventilatora Češkoj i putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu ponudila 30 uređaja za visokoprotočnu nosnu oksigenoterapiju.

Češka

Czech flag

chirurchical mask  Češka je Italiji i Španjolskoj donirala po 10 000 zaštitnih odijela. 
Češka je također putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu u Grčku poslala smještajne jedinice te sanitarne i neprehrambene proizvode za izbjeglice i migrante kojima prijeti opasnost od zaraze koronavirusom. U siječnju 2021. Češka je Sjevernoj Makedoniji poslala 126 000 maski i 5 000 zaštitnih odijela.

Danska

Danish flag

chirurchical mask Danska putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Grčkoj šalje kontejnere prilagođene za stanovanje i pružanje medicinske skrbi izbjeglicama i migrantima kojima prijeti opasnost od zaraze koronavirusom.Ponudila je i respiratore Italiji te zaštitnu opremu Gruziji. 

Estonija

Estonian flag

disinfo Estonija je Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Gruziji putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu ponudila sredstva za dezinfekciju, pokrivače i posteljinu.

Francuska

French flag

chirurchical mask  Francuska je Italiji donirala milijun maski i 20 000 zaštitnih odijela. Francuska također putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Grčkoj šalje kontejnere prilagođene za stanovanje i pružanje medicinske skrbi izbjeglicama i migrantima kojima prijeti opasnost od zaraze koronavirusom. U siječnju 2021. Francuska je Mongoliji poslala 400 maski za kisik, 200 nosnih kanila, generatore i druge povezane predmete.

Njemačka

Germany

chirurchical mask  Njemačka je Italiji poslala 7,5 tona medicinske opreme, uključujući respiratore i maske za anesteziju. Osim toga, Španjolskoj je poslala 50, a Francuskoj 25 respiratora.

Mađarska

hungary

disinfo Mađarska je Hrvatskoj, Sloveniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Italiji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori dostavila više od 1 700 000 maski, 200 000 rukavica i drugu opremu.

Luksemburg

Luxembourg flag

disinfo Luksemburg je Španjolskoj dostavio 1440 kg materijala za izradu osobnih zaštitnih odjela za medicinsko osoblje. Osim toga, pomogao je u isporuci 100 tona medicinske opreme iz Kine u Litvu.

Nizozemska

Dutch flag

disinfo Nizozemska putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Grčkoj šalje kontejnere prilagođene za stanovanje i pružanje medicinske skrbi izbjeglicama i migrantima kojima prijeti opasnost od zaraze koronavirusom.

Nizozemska je putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Češkoj poslala 105 respiratora.

Poljska

Polish flag

chirurchical mask Poljska je Moldovi i Ukrajini ponudila sredstva za dezinfekciju, kirurške maske, štitnike za lice i drugu osobnu zaštitnu opremu.

Slovačka

slovakia

chirurchical mask Slovačka je putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Italiji poslala maske i sredstva za dezinfekciju, a Ukrajini ponudila vozila za hitnu pomoć, maske, sredstva za dezinfekciju i pokrivače.

Europska solidarnost u vraćanju ljudi kući*

 

EU

EU flag


Picture of airplane Putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu od početka pandemije omogućeno je i sufinancirano više od 360 letova za repatrijaciju te je kući iz inozemstva vraćeno više od 90 000 građana EU-a. Trećina vraćenih putnika bili su europski građani koji nisu bili državljani zemlje koja je organizirala let za repatrijaciju.
Građani se svakodnevno prevoze u matične zemlje i mnogim letovima unutar Europe koje države članice organiziraju samostalno i ne uvijek uz pomoć Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

Austrija

Austrian flag

Picture of airplane  Austrija je organizirala repatrijaciju državljana 25 država članica EU-a letovima iz Argentine, Australije, Čilea, Kube, Dominikanske Republike, Egipta, Indonezije, Malezije, Maldiva, Mauricijusa, Meksika, Maroka, Perua, Filipina, Južne Afrike, Španjolske, Tajlanda, Tunisa, Ujedinjene Kraljevine, SAD-a i Vijetnama. 

Belgija

Belgian flag

Picture of airplane  Belgija je vratila u domovinu državljane 20 zemalja EU-a.

Češka

Czech flag

Picture of airplane  Češka je vratila u domovinu stotine državljana 22 zemalja EU-a.

Danska

Danish flag

plane Danska je u Mali poslala avion s humanitarnom pomoći, kojim je zatim u EU vratila državljane drugih zemalja EU-a.

 

Finska 

flag of Finland

plane  Finska je u domovine vratila državljane deset zemalja EU-a.

Francuska

French flag

Picture of airplane  Francuska je u domovine vratila državljane 26 država članica EU-a. Početkom veljače letom iz kineskog Wuhana vraćena su 64 francuska državljana i 135 državljana drugih zemalja EU-a.

Njemačka

Germany

Picture of airplane  Njemačka je iz drugih zemalja EU-a kući vratila nekoliko tisuća građana.

Mađarska

hungary

plane  Mađarska je u domovine vratila državljane četiriju zemalja EU-a. 

Irska

Irish flag

Picture of airplane  Irska je u domovine vratila državljane 17 zemalja EU-a.

Italija

Italian flag

Picture of airplane  Italija je iz Tokija vratila u domovinu državljane šest država članica.

Latvija

Latvian flag

Picture of airplane  Latvija je u domovine vratila državljane četiriju zemalja EU-a.

Litva

Lithuanian flag

plane  Litva je u domovine vratila državljane osam zemalja EU-a.

Luksemburg

Luxembourg flag

Picture of airplane  Luksemburg je u domovine vratio državljane 14 zemalja EU-a. Letom iz Cabo Verdea 25. ožujka je vraćeno 20 luksemburških državljana i 131 državljanin drugih zemalja EU-a.

Portugal

Portuguese flag


Picture of airplane  Portugal je u domovine vratio stotine državljana 17 zemalja EU-a.

Španjolska

Spanish flag

Picture of airplane  Španjolska je u domovine vratila više od 600 državljana 19 zemalja EU-a.

Švedska

sweden

plane  Švedska je u domovine vratila državljane 15 zemalja EU-a.

Mnogo građana EU-a vraćeno je kući europskim letovima za koje nije uvijek pružena pomoć iz Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu. Na primjer:

Hrvatska

Croatian flag

Airplane  Hrvatska je pomogla da se u svoje domovine vrate državljani pet država članica.

Danska

Danish flag


Picture of airplane  Danskim letom s Filipina je vraćeno 105 Danaca i još 179 Europljana. Danska je pomogla da se u domovine vrate 324 europska građana na četiri posebna leta iz Maroka, Italije, Filipina i Perua.

Njemačka

Germany

ferry  Njemačka je pomogla da se trajektom u svoje domovine vrati 600 Estonaca, Latvijaca i Litavaca.

Mađarska

Hungarian flag


Picture of airplane  Mađarska je u domovine vratila državljane šest zemalja EU-a.

Litva

Lithuanian flag


Picture of airplane  Litva je pomogla da se kući iz Vijetnama, Tajlanda, Indonezije i Južne Amerike vrati više od 400 državljana šest zemalja EU-a.

Nizozemska

Dutch flag


Picture of airplane  Nizozemska je iz Španjolske, Portugala, Gambije, Cabo Verdea, Perua i Turske vratila više od 230 građana EU-a.

Poljska

Polish flag

 

Picture of airplane  Poljski zračni prijevoznik LOT pomogao je u repatrijaciji državljana 18 zemalja EU-a.
ferry Small image of a train small image of a car

Poljska je državljanima Estonije, Latvije i Litve ponudila siguran prijevoz u domovinu trajektom i željeznicom. Osim toga, Poljska je organizirala i 18 konvoja od preko 800 vozila pod pratnjom poljske policije kako bi se više od 2000 državljana Estonije, Latvije i Litve moglo sigurno vratiti kući.

Portugal

Portuguese flag


Picture of airplane  Portugal je pomogao u domovine vratiti državljane 15 zemalja EU-a.

 

Slovačka

Slovakian flag


Picture of airplane  Slovačka je organizirala let iz SAD-a kojim je u domovinu vraćeno 300 građana EU-a iz četiriju država članica. U planu je i šest drugih letova.

*19 država članica EU-a za repatrijaciju je upotrijebilo Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu. Sve izričito prijavljene bilateralne repatrijacije građana navedene su kao takve.

map

Imate druge primjere solidarnosti i vizualne materijale? Pošaljite ih na COMM-EU-SOLIDARITY@ec.europa.eu

Ažurirano 8. 12. 2020.

Izjava o ograničenju odgovornosti: Primjeri na ovoj stranici nisu iscrpni. Brojke se temelje na najnovijim dostupnim podacima iz država članica EU-a primljenima putem Zajedničkog komunikacijskog i informacijskog sustava za hitne situacije (CECIS). Iako Komisija nastoji ažurirati informacije, ne preuzimamo nikakvu odgovornost, izričitu ni implicitnu, za potpunost i točnost informacija koje se nalaze na ovoj stranici.

Europska solidarnost za pružanje potpore tražiteljima azila

Od početka pandemije koronavirusa Komisija podupire Grčku u zaštiti ranjivih osoba od zaraze virusom i izbjegavanju javnozdravstvene krize u izbjegličkim kampovima. Komisija, među ostalim putem osoblja prisutnog u Grčkoj, prati razvoj događaja na kopnu i na otocima te pruža operativnu i financijsku potporu grčkim tijelima. Komisija je također predana pružanju hitne potpore potrebne radi ublažavanja posljedica kriznih situacija, kao što je požar u centru za prihvat i identifikaciju Moria na otoku Lezbosu.

U skladu s obvezom koju je predsjednica von der Leyen preuzela tijekom posjeta Grčkoj početkom ožujka, odmah je stavljeno na raspolaganje 350 milijuna eura kako bi se poduprlo pet projekata za upravljanje migracijama u okviru hitne pomoći. Ti su projekti obuhvaćali nastavak pomoći za prihvatne kapacitete u kontinentalnoj Grčkoj i na njezinim otocima osiguravanjem potpore i smještaja u okviru programa subvencioniranog najma.

Osim toga, hitnom se reakcijom nastojalo spriječiti širenje koronavirusa na egejskim otocima, gdje se nalaze centri za prihvat i identifikaciju. Pružena je i pomoć aktivnostima zaštite i potpore djeci bez pratnje. Konkretno, Komisija koordinira i financira premještanje maloljetnika bez pratnje iz Grčke u druge države članice.

Dodatnih 350 milijuna eura financijske pomoći stavljeno je na raspolaganje u travnju 2020. Tim će se povećanim sredstvima financirati, među ostalim, povećanje prihvatnih kapaciteta na grčkim otocima, pružanje usluga i isporuka najnužnijih potrepština (npr. hrane, ali i neprehrambenih artikala) u kampovima, osiguravanje dodatnih medicinskih timova, povećana pomoć grčkoj službi za azil te raspoređivanje službenika graničnog nadzora i policijskih službenika na vanjskim granicama Grčke. Isto tako, cilj je financijske potpore pomoći Grčkoj da spriječi i uspori potencijalno širenje koronavirusa u kampovima, među ostalim premještanjem ranjivih osoba iz kampova u alternativni smještaj.

Dokumenti

Informativni članak: Koronavirus – Europska solidarnost na djelu