Razlikujmo činjenice od laži i izmišljotina o cjepivima

Čuli ste nešto i niste sigurni je li to točno? Ovo su činjenice:

Syiringe

S obzirom na razmjer aktualne krize, EU nastoji osigurati da cjepiva protiv bolesti COVID-19 koja su u skladu s EU-ovim visokim standardima sigurnosti i djelotvornosti budu što prije dostupna svima kojima su potrebna.

Cjepiva su jedan od najvećih uspjeha javnog zdravstva. Zahvaljujući njima svake se godine u svijetu spasi najmanje 2 – 3 milijuna života. Brojke su puno veće ako se uzme u obzir da cjepiva sprečavaju invaliditet i doživotna oboljenja. EU nastoji osigurati da javnosti budu dostupna samo cjepiva protiv COVID-a 19 koja ispunjavaju visoke EU-ove standarde sigurnosti i djelotvornosti. Komisija je sklopila nekoliko ugovora o predviđenoj kupoprodaji s nositeljima cjepiva te pregovara i s drugim poduzećima. Sva cjepiva koja Europska komisija odobri nakon ocjene Europske agencije za lijekove (EMA) bit će objavljena na internetskoj stranici o sigurnim cjepivima protiv bolesti COVID-19 za Europljane, gdje možete vidjeti i koja cjepiva EMA trenutačno ocjenjuje ili koja se cjepiva trenutačno razvijaju.

Cjepiva pomažu u zaštiti od bolesti. Tijekom pandemije koronavirusa neki su pojedinci širili znanstveno neutemeljene tvrdnje o štetnosti cjepiva. Te tvrdnje potiču strah i mogu ugroziti javno zdravlje. Obmanjujuće informacije, znanstveno nedokazane teorije i neosnovane tvrdnje da se cjepivima mijenja DNK ili truju osobe koje ga prime uzrokuju nepovjerenje u cjepiva i ljude odvraćaju od cijepljenja.

Dosad nezabilježen angažman znanstvene zajednice pokazuje obećavajuće rezultate. Koronavirus je iznimno opasan i utječe na naš način života. Stoga svjetska istraživačka i medicinska zajednica radi na razvoju sigurnih i djelotvornih cjepiva i pronalasku lijeka. Unatoč hitno potrebnom rješenju, kandidati za cjepiva i dalje se moraju podvrgnuti strogoj procjeni Europske agencije za lijekove kako bi se javnosti nudila samo djelotvorna, sigurna i visokokvalitetna cjepiva. Zahvaljujući ogromnoj mobilizaciji resursa i stručnog znanja u svim fazama, ubrzani su procesi razvoja, ocjenjivanja i odobravanja.

medical equipment

Ako ih ima, nuspojave cjepiva obično su vrlo blage i kratkotrajne.

Nuspojave nisu fenomen koji se povezuje isključivo s cjepivima. Poznato je da hrana i drugi lijekovi mogu uzrokovati manje ili više ozbiljne nuspojave, ali u većini slučajeva ne dođe ni do kakve reakcije. U rijetkim slučajevima u kojima su zabilježene nuspojave su gotovo uvijek blage i kratkotrajne. Isto vrijedi i za cjepiva protiv bolesti COVID-19. Najčešće nuspojave cijepljenja uključuju blagu i privremenu bol ili oticanje na mjestu primjene injekcije, umor, zimicu, mučninu, povraćanje i vrućicu. Manje od desetine osoba može razviti osip, urtikariju ili crvenilo na mjestu primjene injekcije. Svrbež na tom mjestu iskusi tek svaka stota osoba. Iscrpni popis mogućih nuspojava javno je dostupan za cjepiva koja su razvili BioNTech-Pfizer, Moderna i AstraZeneca, a za više informacija možete se obratiti svojem liječniku.

Iako bi svaki sumnjivi slučaj koji ukazuje na ozbiljne nuspojave kao reakciju na cijepljenje protiv bolesti COVID-19 trebalo shvatiti ozbiljno, nemojte donositi ishitrene zaključke. Čak i ako se ubrzo nakon cijepljenja pojavi neki simptom, to ne znači automatski da je riječ o posljedici cijepljenja. Uzroci mogu biti nepovezani, a pojava simptoma tek nesretna slučajnost. Pouzdano se može utvrditi je li uzrok cijepljenje tek kad zdravstveni djelatnici detaljno pregledaju sve cijepljene osobe i izdvoje stvarne slučajeve nuspojava od nepovezanih slučajeva.

Ako smatrate da ste nakon primanja cjepiva protiv bolesti COVID-19 razvili nuspojave, prijavite to svojem liječniku.

Icon with three people holding hands under the globe

Sudionici kliničkih ispitivanja cjepiva protiv bolesti COVID-19 predstavljaju populaciju koja će se koristiti tim cjepivima ako ona budu odobrena.

U skladu s visokim standardima EU-a u pogledu sigurnosti i djelotvornosti sva nova cjepiva, kao što su cjepiva protiv bolesti COVID-19, moraju proći stroga klinička ispitivanja. Proizvođač mora dostaviti podatke iz tih kliničkih ispitivanja Europskoj agenciji za lijekove, koja zatim preispituje te podatke i odlučuje hoće li Europskoj komisiji preporučiti upotrebu cjepiva. Među ostalim, Europska agencija za lijekove provjerava na kome su provedena klinička ispitivanja. Kako bi se kliničkim ispitivanjima provjerilo je li cjepivo protiv bolesti COVID-19 sigurno i djelotvorno, sudionici ispitivanja moraju predstavljati populaciju koja će biti cijepljena ako se cjepivo odobri. Ispitivanja su se stoga provodila na vrlo raznolikoj skupini sudionika (različite etničke skupine, dobi i spola). Sudionici su predstavljali i visokorizične skupine, a rezultati su pokazali da je u svim skupinama zabilježena visoka razina sigurnosti i djelotvornosti.

Mnogo se pogrešnih informacija odnosilo na sumnje da cjepiva izazivaju nuspojave kod trudnica. Točno je da su podaci o upotrebi cjepiva protiv bolesti COVID-19 tijekom trudnoće vrlo ograničeni jer trudnice obično ne sudjeluju u ispitivanjima zato što trudnoća utječe na njihove imunosne sustave. Međutim, ispitivanja provedena na životinjama pokazala su da tijekom trudnoće nisu zabilježeni štetni učinci pa stručnjaci ne predviđaju nikakve štetne nuspojave. Ipak, odluku o cijepljenju trudnice bi trebale donijeti uz savjetovanje sa zdravstvenim djelatnikom nakon razmatranja prednosti i rizika. Proizvođači cjepiva nastavit će pomno pratiti cijepljene osobe kako bi utvrdili jesu li cjepiva dugoročno djelotvorna i sigurna.

icon virus

Podaci o prirodnom imunitetu nisu pouzdani pa nije jasno trebaju li se cijepiti osobe koje su već preboljele COVID-19.

Nema dovoljno znanstvenih dokaza na temelju kojih bi se moglo pouzdano utvrditi ima li i koliko dugo nakon zaraze osoba prirodni imunitet na COVID-19. Rani dokazi upućuju na to da taj prirodni imunitet nije dugotrajan. Prema većini procjena prirodni imunitet osobe koja se zarazila i oporavila od COVID-a 19 traje otprilike pet mjeseci. Budite oprezni kad čitate neprovjerene tvrdnje o prirodnom imunitetu na COVID-19 nakon zaraze i nastavite se pridržavati mjera kako biste se zaštitili od moguće ponovne zaraze: držite fizički razmak, nosite masku za lice i često perite ruke. Ako ste se oporavili od bolesti COVID-19, trebali biste se savjetovati sa svojim liječnikom ili lokalnim zdravstvenim djelatnicima o tome kad biste trebali primiti cjepivo.

Shield

Cijepljenje se provodi onoliko brzo koliko to dopuštaju svjetski proizvodni kapaciteti.

Stope cijepljenja u državama članicama EU-a ovise o mnogim čimbenicima, među kojima su proizvodnja cjepiva i njegova distribucija od proizvođača do zemalja EU-a. Svjesna toga, u ranim fazama pandemije Europska komisija ponudila je financijsku potporu poduzećima koja razvijaju cjepiva kako bi im pomogla da povećaju svoje proizvodne kapacitete u zamjenu za obveznu isporuku milijardi doza cjepiva. Komisija je odobrila ugovore s nekoliko različitih proizvođača cjepiva te je naručila 2,3 milijarde doza budućih cjepiva kako bi se maksimalno povećali izgledi za dobivanje najboljeg odnosno najboljih cjepiva. EU je kupio doze cjepiva čim su ih proizvođači cjepiva ponudili.

Prve doze cjepiva isporučene su zemljama EU-a uoči Europskih dana cijepljenja koji su trajali od 27. do 29. prosinca 2020., ali distribucija cjepiva od tog trenutka ovisi o nacionalnim i regionalnim organizacijama i njihovoj razini pripravnosti. 

Države članice oblikuju zdravstvene politike. Komisija koordinira prekogranična pitanja i pruža potporu.

Europska komisija podupire europske zemlje i pomaže u koordinaciji u kriznim vremenima. Poboljšavanjem koordinacije među europskim zemljama, jačanjem naših medicinskih i znanstvenih agencija te pokretanjem inicijativa kao što je farmaceutska strategija za Europu Komisija se priprema za buduće prekogranične zdravstvene krize. U području zdravstva primarnu nadležnost uvijek će imati države članice, koje su odgovorne za vlastite politike.

Cjepiva protiv bolesti COVID-19 prolaze nekoliko krugova strogog ispitivanja i istorazinske ocjene prije nego što se odobre.

Postupak odobravanja cjepiva detaljan je i transparentan. Cjepiva protiv bolesti COVID-19 moraju proći tri faze kliničkih ispitivanja i zadovoljiti visoke standarde prije nego što Europska agencija za lijekove (EMA) izda pozitivnu znanstvenu preporuku, a Europska komisija ih odobri za javnu upotrebu. Isto vrijedi i za sva druga cjepiva. Farmaceutska poduzeća provode ta klinička ispitivanja u skladu sa standardima koje je odredila EMA kako bi potvrdila učinke lijekova koji se ispituju i zaštitila dobrobit ispitanika. Povrh toga, sva klinička ispitivanja registrirana su u bazi podataka EU-a o kliničkim ispitivanjima (EudraCT), a informacije o kliničkim ispitivanjima javno su dostupne. Postupak je transparentan jer svatko može pristupiti podacima.

Učinkovitost postupka razvoja cjepiva povećana je tako što se provode usporedna klinička ispitivanja na više volontera, a istraživačima se dodjeljuju veća sredstva, pri čemu nema kompromisa kad je riječ o djelotvornosti i zdravstvenim standardima. Osim toga, postupak je učinkovitiji jer je subjektima koji razvijaju cjepiva omogućio da EMA-i redovito dostavljaju rezultate ispitivanja, tijekom cijele faze istraživanja i razvoja. Naime, podaci iz kliničkih ispitivanja u pravilu se dostavljaju na pregled tek nakon završetka faze istraživanja i razvoja. Stoga EMA-i sad treba manje vremena da iznese svoje mišljenje o cjepivu nakon što subjekt koji ga razvije zatraži odobrenje za stavljanje u promet jer je glavnina ocjenjivanja već provedena. Žurnost ne znači da kvaliteta ispašta.

icon virus

Cjepiva protiv COVID-a 19, baš kao i bilo koja druga vrsta cjepiva, uče vaš imunosni sustav kako se zaštititi od konkretnog virusa.

Cjepiva djeluju tako što u naša tijela unose mrtvi oblik štetnog virusa kako bi se potaknulo stvaranje imuniteta na taj virus, a da pritom ne dođe do infekcije. To nas štiti od potencijalnih budućih infekcija stvarnim virusom.

Stanice u našem tijelu čitaju genetski kod – našu DNK – i stvaraju privremene genetske upute u obliku RNK-a koje tijelu pokazuju kako proizvoditi proteine potrebne za rast i popravak. Nakon stvaranja proteina RNK se razgrađuje. Cjepiva koja su proizveli Pfizer-BioNTech i Moderna identificiraju određeni protein (protein šiljastih izdanaka) koji koronavirusu omogućuje infekciju zdravih ljudskih stanica. Njihovim se cjepivima u stanice uvodi modificirani RNK – mRNK – koji im daje nalog za sintezu proteina šiljastih izdanaka bez ostatka virusa. Tako naše tijelo stječe imunosni odgovor na protein šiljastih izdanaka. Sam imunitet može trajati dugo nakon prvog izlaganja. U procesu cijepljenja naše tijelo uči kako prepoznati taj protein kako bi se u slučaju stvarne infekcije moglo prisjetiti i proizvesti potrebna protutijela i tako u budućnosti puno brže uništiti virus.

Nema dokaza da taj proces može oštetiti naše stanice.

Syiringe

Farmaceutska poduzeća odgovorna su za nuspojave cjepiva kupljenih u okviru strategije EU-a za cjepiva.

Za proizvod je uvijek odgovorno društvo koje ima odobrenje za njegovo stavljanje u promet. Poduzeća su odgovorna za sigurnost svojih proizvoda te imaju konkretne obveze. Primjerice, obvezna su u potpunosti provesti plan za praćenje rizika, izvješćivati o svim štetnim učincima proizvoda i poduzeti potrebne daljnje mjere. Točno je da je EU prilagodio neka od pravila o cjepivima kako bi u kraćem roku osigurao sigurno i djelotvorno cjepivo. Međutim, pravila o sigurnosnim standardima jednako su stroga kao i uvijek, a Direktiva o odgovornosti za proizvode i dalje je na snazi. Drugim riječima, tvrdnje da prema ugovorima koje je Komisija dogovorila proizvođači cjepiva nisu odgovorni za nuspojave jednostavno nisu istinite.

Sigurnost i djelotvornost odobrenih cjepiva protiv COVID-a 19 strogo će se pratiti u okviru uhodanog EU-ova sustava praćenja. U kojoj će mjeri novo cjepivo imati dugoročne učinke može se potvrditi tek kad prođe dovoljno vremena. Pojava neočekivanoga zdravstvenog problema ponekad se podudara s primanjem cjepiva, zbog čega ljudi često pretpostavljaju da je upravo cjepivo prouzročilo taj problem. Novoodobrena cjepiva protiv COVID-a 19 kontinuirano će se pratiti kako bi se bolje razumjela njihova dugoročna djelotvornost kao i to jesu li određene nuspojave zaista uzrokovane cjepivom ili su nepovezane. Proizvođači cjepiva i dalje će biti odgovorni te će se od njih očekivati da prate dugoročne učinke svojih cjepiva dugo nakon njihove primjene.

Ako postoji dovoljno pouzdanih dokaza koji pokazuju da cjepivo protiv COVID-a 19 zadovoljava visoke EU-ove standarde sigurnosti i djelotvornosti, EU će preporučiti njegovu upotrebu, bez obzira na to tko ga je proizveo.

U proruskim dezinformacijama tvrdi se da EU potkopava napore drugih zemalja. Za stavljanje cjepiva u promet na unutarnjem tržištu potrebno je zadovoljiti visoke europske standarde sigurnosti i djelotvornosti koje je utvrdila Europska agencija za lijekove. Rusko cjepivo Sputnik V protiv COVID-a 19 dosad nije bilo dostavljeno na procjenu Europskoj agenciji za lijekove te stoga u ovom trenutku nije odobreno za primjenu u EU-u.

Osim toga, u Europi i u inozemstvu postoji duga povijest kampanja dezinformiranja koje podupire Kremlj, što je EUvsDisinfo dobro dokumentirao. Na primjer, utvrđeno je da su proruski akteri promicali cjepivo Sputnik V u Latinskoj Americi te istodobno pokušavali umanjiti vrijednost drugih cjepiva.

Ukratko, EU bi bio voljan koristiti cjepivo iz bilo kojeg dijela svijeta, ali bi ono moralo zadovoljiti visoke europske standarde sigurnosti i djelotvornosti koje je utvrdila Europska agencija za lijekove.

 

Razlikujmo činjenice od laži i izmišljotina o COVID-u 19

Čuli ste nešto i niste sigurni je li to točno? Ovo su činjenice:

Syiringe

Većina znanstvenika i oblikovatelja politika slaže se da ograničenja kretanja spašavaju živote, ali i da nisu izvedivo dugoročno rješenje za suzbijanje pandemije.

EU i sve njegove države članice uvijek će na prvo mjesto staviti zdravlje ljudi i njihove izvore prihoda. U cijeloj Europi broj novih slučajeva i dalje je velik, zbog čega je većina zemalja prisiljena provoditi privremene mjere ograničenja kretanja. Svima je u interesu da ta ograničenja traju što kraće, ali to je moguće samo ako imaju željeni učinak: znatno smanjenje broja novih infekcija. Zaustavljanje širenja koronavirusa ovisi i o tome koliko se ljudi drže smjernica o koronavirusu, primjerice nose li maske u javnosti i ograničavaju li socijalne kontakte.

Oblikovatelji politika i znanstvenici svjesni su da su ograničenja kretanja skupo i dugoročno neizvedivo rješenje jer nerazmjerno utječu na siromašne, obitelji s malom djecom i radnike koji ne mogu raditi od kuće. Veliko su opterećenje za gospodarstvo i ugrožavaju mentalno zdravlje i dobrobit ljudi. Privremene mjere ograničenja kretanja potrebne su u nekim situacijama kako bi se zdravstvenom sektoru pružilo dovoljno vremena za uspostavu kontrole i izbjegavanje najgoreg mogućeg scenarija.

Budući da se koronavirus širi kontaktom s kapljicama i dalekosežnijim prijenosom aerosolima, posebno u uvjetima loše ventilacije, ograničavanje kontakta među ljudima najpouzdaniji je način prekidanja lanaca zaraze. Omogući li se daljnje nekontrolirano širenje koronavirusa, u konačnici će doći do preopterećenja zdravstvenih sustava, a potencijalno i viših stopa smrtnosti.

icon medical

Čuvajte se izjava na internetu o „čudotvornom lijeku”.

Slijeđenje zdravstvenih savjeta iz nepoznatih ili nepouzdanih izvora moglo bi ugroziti vaše zdravlje. Imajte na umu da će cjepiva koja je Europska komisija odobrila za upotrebu biti vidljiva na posebnoj internetskoj stranici o sigurnim cjepivima protiv bolesti COVID-19. Cjepiva s tog popisa odobrena su nakon podrobnog ocjenjivanja koje je provela Europska agencija za lijekove, a koja trenutačno preispituje i cjepiva drugih farmaceutskih poduzeća. Trebali biste biti sumnjičavi prema svima koji tvrde da su primili terapiju protiv koronavirusa koju Europska agencija za lijekove nije odobrila ili koju vam nacionalna zdravstvena tijela nisu preporučila. Ne vjerujete li inače takvim metodama liječenja, nemojte ni sad!

Dobro razmislite prije nego što proslijedite informacije o liječenju koje pronađete na društvenim mrežama, a sve nove informacije provjerite na temelju pouzdanih izvora. Na primjer, mnogo se raspravljalo o hidroksiklorokinu (lijeku za malariju), unatoč dokazima iz kontroliranih studija koji zasad pokazuju da je taj lijek neučinkovit protiv koronavirusa. Nemojte si sami davati taj ni bilo koji drugi „čudotvorni lijek”. Na internetskim stranicama Europske agencije za lijekove možete se informirati o svim potencijalnim terapijama i lijekovima za COVID-19.

mobile phone icon

Koronavirus se s osobe na osobu može prenijeti samo kapljicama pri kihanju, kašljanju ili izdisanju, a ne putem mobilnih mreža.

Na internetu je vrlo raširen mit da je pandemija koronavirusa povezana s uvođenjem 5G mreža. To nije točno. Teorije zavjere lažno povezuju 5G i koronavirus, vjerojatno zato što su oboje relativno novi i nevidljivi ljudskom oku. 5G mreža je jednostavno nova generacija mobilnih mreža i, poput sadašnjih 4G mreža, ne može biti u interakciji s virusom. Radiovalovima povezuje različite uređaje i ne prenosi virus, koji može preživjeti samo u kapljicama. Da je riječ o izmišljotini vidljivo je i iz toga što se koronavirus proširio diljem svijeta, a 5G mreže još nisu svugdje uvedene. Mnoge zemlje u kojima 5G mreže nisu uvedene zabilježile su velik broj zaraženih. Jednostavno ne postoji veza između koronavirusa i 5G mreža.

Zaštita građana glavni je prioritet EU-a, koji slijedi siguran pristup kad je riječ o graničnim vrijednostima izloženosti. Naime, granične vrijednosti izloženosti za građane EU-a, uključujući za 5G mreže, 50 su puta niže od onih koje bi prema dostupnim znanstvenim dokazima mogle utjecati na zdravlje. Svi 5G odašiljači moraju zadovoljiti te iznimno visoke standarde prije puštanja u rad. Da 5G tehnologija predstavlja bilo kakvu opasnost za zdravlje i dobrobit građana Europe, EU ne bi preporučio njezinu upotrebu, a države članice bi je zabranile.

Icon with three people holding hands under the globe

EU ima koordiniran plan za oporavak Europe, koji uključuje potporu za građane i poduzeća te rješavanje zdravstvenih pitanja.

Iako su europske zemlje uvele mjere ograničenja kretanja kako bi suzbile povećanje broja zaraženih, EU je usmjeren na ponovno pokretanje gospodarske aktivnosti i izgradnju pravednije, zelenije i digitalnije Europe. Planom oporavka, s ukupnim proračunom od 1,8 bilijuna eura, poduprijet će se brojni europski sektori i pomoći Europi da se oporavi od krize. Taj plan obuhvaća važne programe kao što je „Next Generation EU”, iz kojih će se financirati održiv, uključiv i pravedan oporavak za sve, što uključuje ruralna područja i sektore koji su najviše pogođeni krizom. Instrument „Next Generation EU”, osnovan sredstvima svih država članica, doprinijet će povećanju gospodarske aktivnosti u cijelom EU-u. Dobivanje sredstava ovisit će o provedbi gospodarskih reformi, ali bez nametanja mjera štednje.

EU nastoji osigurati da građani mogu nastaviti putovati Europom bez rizika od zaraze koronavirusom. Internetska platforma Re-open EU, izvorno pokrenuta kako bi se Europljanima pomoglo da putuju tijekom pandemije koronavirusa, pretvorena je u jedinstvenu točku za informiranje o zdravstvenim mjerama, ograničenjima i mogućnostima putovanja u EU-u. EU i države članice na prvo mjesto stavljaju sigurnost i dobrobit ljudi.

Syiringe

Iza globalnih nastojanja da se zaustavi pandemija ne skriva se zavjera, nego znanstvenici koji pokušavaju pronaći cjepiva za sve

Ako neka teorija predstavlja dežurnog krivca kojeg možete okriviti za sve naše probleme, trebali biste dobro promisliti prije nego što u nju povjerujete. Teorije zavjere u načelu su primamljive jer daju pretjerano jednostavne odgovore na složena pitanja. Predvidljive su te izdvajaju jasnog i prepoznatljivog „neprijatelja”. Takve teorije slijede ustaljene, predvidljive formule koje se ponavljaju u različitim scenarijima, pri čemu se mijenja jedino subjekt priče. Ne dopustite da vas zavaraju pretjerano jednostavna i lažna rješenja koja se predstavljaju kao odgovor na ovu složenu zdravstvenu krizu. 

Iako nema nikakvih vjerodostojnih dokaza koji bi je potkrijepili, jedna teorija zagovara da je Bill Gates stvorio koronavirus kao dio nekog opakog plana. Posve je jasno da to nije istina. Zaklada Billa i Melinde Gates već dugo godina pomaže da se u svijetu iskorijene opasne bolesti, kao što je dječja paraliza. Kako bi pomogla u borbi protiv koronavirusa, zaklada je donirala 125 milijuna dolara za neovisni zajednički međunarodni rad na razvoju i primjeni dijagnostike, liječenja i cjepiva protiv koronavirusa. Aktivno je doprinijela i podržala donatorski maraton „globalni odgovor na koronavirus”, koji je 4. svibnja pokrenula Europska komisija, a donatori su se obvezali donirati 15,9 milijardi eura za financiranje razvoja i univerzalne primjene dijagnostike, liječenja i cjepiva protiv koronavirusa. Naravno, bilo kakvo cjepivo protiv koronavirusa morat će proći stroga klinička ispitivanja prije nego što se odobri za upotrebu.

icon data protection

Pravila EU-a o zaštiti podataka i privatnosti među najstrožima su na svijetu. Pandemija koronavirusa to nije promijenila.

Digitalne tehnologije mogu štititi i spašavati živote. Na primjer, dobrovoljna upotreba aplikacija za praćenje kontakata i upozoravanje na koronavirus može imati važnu ulogu u svim fazama krize, a posebno sada kad se bilježi porast broja zaraženih, te dopuniti druge mjere kao što je povećano testiranje. Takve aplikacije mogu pomoći u zaustavljanju širenja virusa prekidanjem prijenosa zaraze i upozoravanjem korisnika da su bili u blizini zaražene osobe. Sve aplikacije za praćenje kontakata osoba zaraženih koronavirusom moraju biti transparentne i sigurne, funkcionirati na europskoj razini, upotrebljavati se na dobrovoljnoj osnovi te poštovati privatnost ljudi.

Kako bi se olakšalo pravilno funkcioniranje aplikacija za praćenje kontakata, Komisija je uspostavila interoperabilni pristupnik: digitalnu infrastrukturu potrebnu za prenošenje informacija među nacionalnim poslužiteljima za te aplikacije. To će rješenje, kojim je obuhvaćena velika većina aplikacija za praćenje kontakata u EU-u, pomoći poslovnim putnicima i turistima da ostanu sigurni na putovanjima Europom u vrijeme pandemije.

disinfo

Maske za lice pomažu u zaštiti zdravlja, potpuno su sigurne te bi ih trebalo pravilno upotrebljavati i odlagati nakon upotrebe.

Svi se želimo zaštititi od koronavirusa, a pravilna upotreba maski za lice može nam pomoći u očuvanju sigurnosti i zdravlja tijekom ove pandemije. Maske mogu uvelike ograničiti širenje koronavirusa, posebno u zatvorenim prostorima. Možete biti zaraženi čak i ako niste razvili simptome bolesti. U takvim slučajevima maska može zaštititi druge.

One se moraju promatrati kao dopuna drugim preventivnim tehnikama, kao što su pranje ruku i održavanje fizičkog razmaka, te same po sebi ne mogu jamčiti potpunu zaštitu. Moraju se pravilno nositi i skidati. Pravilna upotreba maske sama po sebi ne dovodi do stanja kao što je hipoksija (smanjena razina kisika) ili hiperkapnija (trovanje ugljikovim dioksidom). Ispitivanjima prije isporuke EU osigurava da se putem mehanizama potpore EU-a isporučuju dovoljno kvalitetne maske.

icon magnified virus

Svatko se može zaraziti koronavirusom i potom razviti komplikacije, čak i ako je u niskorizičnoj skupini.

Svaka generacija Europljana suoči se s velikim izazovom ili prijetnjom, a za našu generaciju to je koronavirus. Koronavirus je takva velika prijetnja zato što je vrlo zarazan. Bilo tko se može zaraziti i razviti ozbiljne komplikacije, čak i mlade i zdrave osobe.

EU je na prvo mjesto stavio zaštitu života i izvora prihoda, a u suradnji s državama članicama koordinira i razmjenjuje informacije te se služi svim raspoloživim sredstvima da uspori širenje bolesti i pronađe rješenja. Ne znamo kako će se pandemija razvijati, ali moramo biti spremni na sve.

Opasnost od zaraze prijeti i mladim i starijim osobama ako ignoriraju službene savjete. Osim toga, još ne znamo točno ni koje su dugoročne posljedice zaraze koronavirusom. Znanstvena istraživanja još su u tijeku te jednostavno ne znamo dovoljno kako bismo procijenili koliko štetan taj virus može biti. Ono što znamo je da se bilo tko može zaraziti.

Svatko može dati svoj obol u borbi protiv virusa. Među ostalim, treba temeljito prati ruke, izbjegavati dodirivanje lica i održavati fizički razmak u javnim prostorima te se držati u izolaciji u slučaju pojave simptoma.

Icon with three people holding hands under the globe

Zemlje EU-a bile su i ostale najbolji partneri – što dokazuju i sve brojnije akcije solidarnosti.

Činjenica je da europske institucije i njihovi partneri čine više za Europljane nego što to za svoje građane čini bilo tko drugi u svijetu. Institucije EU-a nisu nadležne za pitanja javnog zdravlja u državama članicama, ali EU ima na raspolaganju kapacitete za koordinaciju te može izdavati zdravstvene i sigurnosne preporuke. U borbi protiv koronavirusa koristimo se svim raspoloživim sredstvima: držimo granice otvorenima radi opskrbe, pomažemo državama članicama da se koordiniraju i razmjenjuju iskustva te osiguravamo znatne financijske, medicinske i kadrovske resurse, a činimo i mnogo više.

Koronavirus je ozbiljno pogodio europsko i svjetsko gospodarstvo. Komisija upotrebljava sva raspoloživa sredstva da brzo, odlučno i koordinirano reagira, zaštiti građane i ublaži negativne socioekonomske posljedice pandemije. Za pomoć gospodarstvu EU je dosad namijenio 3,7 bilijuna eura. Osim toga, kako bi se spriječila masovna otpuštanja, Komisija je uspostavila europski instrument u vrijednosti od 100 milijardi eura za potporu skraćenom radnom vremenu pod nazivom Potpora radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji (SURE), a velika većina država članica već je primila isplate. Na temelju načela solidarnosti i pravednosti, sljedeći dugoročni proračun EU-a i plan oporavka pod nazivom „Next Generation EU”, nakon što se donesu, trebali bi pomoći obnoviti europsko gospodarstvo i učiniti ga pravednijim, otpornijim i održivijim za buduće generacije.

icon data protection

Mjere ograničavanja kretanja širom Europe privremene su i ne upućuju na kraj demokracije ni europskih vrijednosti.

Poštovanje mjera ograničavanja socijalnih kontakata i smjernica o bolesti COVID-19 spašava živote i zaustavlja širenje koronavirusa. Te se mjere temelje na najnovijim znanstvenim dokazima i podacima koji su dostupni donositeljima odluka u svim državama članicama. Nacionalne vlade i Komisija svjesne su da ta ograničenja ostavljaju ekonomske posljedice i posljedice na mentalno zdravlje građana pa predano rade na tome da što brže stave virus pod kontrolu i ponovno otvore EU.

Temeljne europske vrijednosti kao što su sloboda kretanja i izražavanja sastavni su dio EU-ovih stavova i načina života te su u ovom razdoblju krize važnije no ikad. Aktualne mjere ograničavanja kretanja ne upućuju na kraj tih vrijednosti niti ih dovode u pitanje, ali su potrebne kako bi se odgovorilo na brzi porast novih slučajeva zaraze tijekom novog vala. Nakon što se bolest ponovno stavi pod kontrolu, kao i u prvom valu, ukinut će se privremena ograničenja, a Europljani će moći nastaviti s uobičajenim kretanjima. Te su mjere bile odgovor na iznimno tešku situaciju. EU čini sve što je potrebno kako bi se navedene vrijednosti poštovale u cijeloj Uniji tijekom i nakon ovog teškog razdoblja.

robot

Dostupni dokazi upućuju na to da je koronavirus prirodnog podrijetla.

Sada je važnije nego ikad prije surađivati sa zemljama u cijelom svijetu kako bismo pobijedili koronavirus. Dezinformacije i neutemeljene optužbe o podrijetlu koronavirusa mogu lako naštetiti ključnim međunarodnim mrežama potpore te ugroziti mnoge živote. Moramo surađivati s drugima i shvatiti da zasad nema znanstvenih dokaza da je koronavirus stvoren u laboratoriju, bilo slučajno bilo namjerno.

Bolest COVID-19 uzrokuje soj koronavirusa (koji je vrsta virusa) pod nazivom SARS-CoV-2. Koronavirusi uzrokuju respiratorne bolesti i mogu se prenositi sa životinja na ljude. Smatra se da je postojeći oblik koronavirusa prešao sa životinja na ljude na tržnici morskih plodova u kineskom Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija o njemu je prvi put obaviještena 31. prosinca 2019. Svakako treba ispitati kako se izvješćivalo i postupalo s tom bolešću nakon njezina izbijanja. Na temelju dostupnih informacija može se zaključiti da je riječ o prirodnoj pojavi. Okrivljavanje drugih za koronavirus neće poboljšati aktualnu situaciju jer samo zajedno Europa i svijet mogu pobijediti pandemiju.

Small icon showing a radio signal inside a speech bubble

Iako EU njeguje konstruktivnu suradnju sa susjedima, uvijek ćemo razotkrivati štetne dezinformacije i njihove izvore.

Dezinformacije nam otežavaju donošenje odluka. Kad smo zatrpani proturječnim informacijama, nesigurni smo i zbunjeni. Posljedice mogu biti ozbiljne, a neke od njih su ugrožavanje sigurnosti građana, poljuljano povjerenje u vlasti i medije te narušavanje naše uloge na globalnoj razini. Dezinformacijama smo posebno podložni u stresnim trenucima, a određeni pojedinci iskorištavaju pandemiju koronavirusa da nas napadnu kad smo najranjiviji.

Analitičari koji sudjeluju u projektu EUvsDisinfo utvrdili su da se u svijetu aktivno šire lažne informacije i tvrdnje kako bi se unijeli zbunjenost i nepovjerenje u europski odgovor na koronavirus. Strani akteri i neke treće zemlje, a posebno akteri u Rusiji i Kini, sudjeluju u ciljanim operacijama i kampanjama dezinformiranja u vezi s koronavirusom u EU-u, njegovu susjedstvu i u svijetu te nastoje nanijeti štetu demokratskoj raspravi, povećati društvenu polarizaciju i poboljšati svoj ugled u kontekstu tog virusa. Najbolji je odgovor razotkriti takve pokušaje, utvrditi tko je za njih odgovoran te redovito i pravovremeno istupati s istinitim činjenicama. Europska komisija, Europski parlament i Europska služba za vanjsko djelovanje rade na zaustavljanju dezinformacija o virusu.

icon worldwide

Viruse nije briga odakle ste. Ne zanima ih vaše podrijetlo ni čiju putovnicu imate.

Neki ljudi pokušavaju pripisati koronavirus različitim skupinama nazivajući virus europskim, kineskim, britanskim ili američkim virusom. Jedino je točno da se koronavirus širi sa zaražene osobe na nezaraženu putem kapljica koje nastaju pri kihanju, kašljanju i izdisanju. Ne prenosi ga nikakva specifična populacija ili grupa. Ako pročitate da migranti ili određene etničke skupine namjerno šire virus, budite sigurni da takve tvrdnje nisu znanstveno utemeljene. Kriza uzrokovana koronavirusom globalna je kriza, za koju je potreba globalna solidarnost.

Shield

EU podupire ulaganja država članica u javno zdravstvo.

EU podupire velika ulaganja u javno zdravstvo te se fiskalnim pravilima EU-a nikad nisu propisivali rezovi u tom području. U Europi su građani i njihovo zdravlje na prvome mjestu, a javni rashodi za zdravstvenu skrb u većini su se država članica EU-a povećali u proteklom desetljeću. To je politika po kojoj je Europska unija prepoznatljiva u cijelom svijetu. EU je nedavno pokrenuo plan za potporu zemljama tijekom krize i prilagodio pravila kako bi zemlje mogle više ulagati u hitne službe i usredotočiti se na ono što je najvažnije, a to je zaštita ljudi.

Takvo djelovanje nije novina. Od financijskog kraha 2008. EU je pokrenuo brojne financijske inicijative za potporu svim državama članicama, osobito onima koje su bile najviše pogođene tom krizom, kao što su Grčka, Španjolska i Italija. Te reforme nisu naštetile zdravstvenim sustavima država poput Grčke. Naprotiv, Programom EU-a za potporu stabilnosti ojačava se univerzalna zdravstvena zaštita i uspostava sveobuhvatnoga zdravstvenog sustava. U okviru Plana ulaganja pruža se potpora malim poduzećima, istraživanju i inovacijama te projektima povezanima s klimatskim promjenama. Isto tako, financiraju se brojni projekti u zdravstvenom sektoru, kao što su razvoj novih načina liječenja raka te proširenje i modernizacija bolnica. Kako bi ojačala borbu EU-a protiv pandemije, Komisija je predložila i program „EU za zdravlje”. Proračun tog programa trebao bi iznositi 5,1 milijardu eura, iz čega će se financirati zemlje, zdravstvene organizacije i nevladine organizacije u EU-u.

law icon

EU vodi brigu o pitanjima u njegovoj nadležnosti kako bi se države mogle usredotočiti na svoje prioritete.

Donošenje nacionalnih zakona i odluka o borbi protiv koronavirusa u potpunosti je u nadležnosti država članica i nekih regija unutar država članica. Europska komisija nema pravo uplitati se u nacionalno zakonodavstvo i odluke u području kao što je zdravstvo. S druge strane, EU može pripremati europske politike i koordinirane paneuropske inicijative za rješavanje krize u suradnji s državama članicama. Primjerice, odluke o ograničavanju kretanja i zatvaranju državnih granica donose se na nacionalnoj razini, a na razini EU-a odlučeno je da će se iz programa EU-a za istraživanja i inovacije Obzor 2020. izdvojiti više od 100 milijuna eura za pronalazak cjepiva, novih terapija i dijagnostičkih testova. Povrh toga, Komisija se obvezala prikupiti 15,9 milijardi eura u okviru inicijative za globalni odgovor na koronavirus, koju je 4. svibnja pokrenula predsjednica von der Leyen.

Razotkrijte botove

 

Prijavljivanje dezinformacija i pogrešnih informacija platformama

Lažne i obmanjujuće informacije o cjepivima protiv bolesti COVID-19 koje se šire internetom ugrožavaju našu sposobnost oporavka od pandemije. Zbog dezinformacija i pogrešnih informacija o cjepivima smanjuje se povjerenje ljudi u medicinu i zdravstvene djelatnike. Stoga je važno da svatko učini što može i da se upozna s činjenicama.

Prijavljivanjem internetskog sadržaja za koji smatrate da je neistinit ili obmanjujući možete pomoći u suzbijanju širenja dezinformacija. Kako bi vam u tome pomogla, Svjetska zdravstvena organizacija izradila je internetsku stranicu na kojoj je objašnjeno kako prijaviti neistinit ili obmanjujući sadržaj na društvenim mrežama.

Prijavljivanje dezinformacija i pogrešnih informacija

 

Prepoznavanje teorija zavjere

Pandemiju koronavirusa prati golema količina opasnih teorija zavjere, koje se uglavnom šire na internetu. U tim se teorijama iznose opasna i nerealna objašnjenja o podrijetlu virusa i krivcima za njegovo širenje. U okviru sveobuhvatnog pristupa suzbijanju negativnih posljedica teorija zavjere, Europska komisija i UNESCO objavljuju niz pristupačnih edukativnih infografika kako bi građanima pomogli da prepoznaju i suzbiju teorije zavjere.

Saznajte više

Upozorenje o internetskim prijevarama

Čuvajte se internetskih prijevara kad je riječ o proizvodima koji navodno liječe ili sprečavaju infekciju koronavirusom. Nepošteni trgovci mogu oglašavati ili pokušati prodavati proizvode kao što su zaštitne maske ili sredstva za dezinfekciju ruku koji navodno mogu spriječiti ili liječiti infekciju, no ti proizvodi mogu biti lažni a vi prevareni. Ovdje možete pronaći savjete koji vam mogu pomoći da otkrijete i izbjegnete moguće prijevare.

Komisija je 2. ožujka 2021. objavila godišnje izvješće o EU-ovu sustavu Safety Gate za brzo obavješćivanje o opasnim neprehrambenim proizvodima široke potrošnje, koji pomaže da se takvi proizvodi uklone s tržišta.

Dokumenti o sustavu Safety Gate

 

Resursi i alati na internetu

Pogledajte internetske resurse i alate za učenike, učitelje i nastavnike tijekom pandemije bolesti COVID-19.

Pročitajte našu objavu na Mediumu o 5 korisnih stvari koje treba znati o koronavirusu