Pregled

Kratek povzetek vsega, kar morate vedeti o ukrepih za varstvo potrošnikov pred goljufijami in nepoštenimi praksami v času pandemije covida-19.

PrenesiPDF - 380.7 KB

Nasveti za potrošnike in trgovce*

Potrošniki morajo biti pri spletnem nakupovanju izredno previdni, trgovci pa morajo natančno poznati pravila. Nacionalni organi za sodelovanje pri varstvu potrošnikov ugotavljajo, da nepošteni trgovci uporabljajo različne načine, da pritegnejo potrošnike. Za številne izdelke lažno navajajo, da lahko zdravijo covid-19 ali preprečijo okužbe, uporabljajo pa tudi ponarejena potrdila o skladnosti ali celo poskušajo s posebnimi ponudbami ukrasti e-naslove in gesla.

Če potrošniki na spletnih platformah najdejo neutemeljene ali dvomljive ponudbe, naj uporabijo orodja za prijavo na platformah ali se obrnejo na pristojne nacionalne organe oziroma potrošniške organizacije. Mreža evropskih potrošniških centrov je objavila potrošniške informacije o covidu-19 ter potrošnikom zagotavlja podporo. Prek sistema Safety Gate je mogoče poiskati nevarno blago, ki je bilo odkrito v EU.

Splošne informacije so na voljo tudi prek povezav do verodostojnih virov, ki jih številni upravljavci platform in spletišč vključijo v svoje spletne strani za lažje prepoznavanje lažnih informacij ali navedb v zvezi s pandemijo covida-19.

Kako prepoznati potencialne kibernetske prevare pri spletnem nakupovanju?

V EU morajo trgovci zagotoviti svojo identiteto in kontaktne podatke. Če te informacije niso lahko dostopne, naj potrošniki razmislijo o nakupu drugje.

Bodite pozorni na tipkarske napake, kot so „C?V?D?19“ ali „kor/na?vir?s“: prevaranti pogosto uporabljajo ta pristop, da jih ne bi prepoznali algoritmi spletnih mest. Pozorno preberite spletne naslove in napise ter se izogibajte stranem s pogostimi tipkarskimi napakami.

Upoštevajte, da trenutno ni znanstvene potrditve, da bi katero koli živilo ali prehransko dopolnilo lahko ozdravilo ali preprečilo okužbo s covidom-19.

Izdelki morajo imeti natančne in razumljive besedilne opise. Potrošniki morajo biti pozorni, če naletijo na pretežno promocijske elemente, kot so:

 • slogani v povezavi s pandemijo, npr. „“#ostanizdrav“, „ostani doma“ ali „omejevanje socialnih stikov“
 • podobe virusa ob sliki izdelka
 • priporočila z imenom in logotipom:
  • zdravnikov, zdravstvenih delavcev in drugih strokovnjakov
  • umetnikov, atletov, blogerjev ali drugih znanih osebnosti
  • vladnih organov, strokovnjakov ali mednarodnih institucij
  • člankov, strokovnih ocen in drugih vsebin, ki naj bi temeljile na verodostojnih virih

Potrošniki morajo znati prepoznati tehnike prisilne prodaje ter se jim izogibati:

 • proizvodi, ki so oglaševani kot „enkratna priložnost“
 • trditve, da je proizvod „edini proizvod za učinkovito zaščito“, „edini domači pripomoček za testiranje“ ali „najcenejši na trgu“
 • trditve o nezadostni ponudbi, na primer „samo danes“ ali „zaloge bodo hitro pošle“
 • zelo visoki popusti

Tržni pogoji ne smejo biti predstavljeni lažno:

 • potrošniki morajo prepoznati cene, ki so zelo nad ali pod običajno ceno podobnih izdelkov
 • potrošniki morajo preveriti več spletnih strani, da dobijo boljšo sliko o povprečnih cenah
 • potrošniki morajo vedeti, da so v nekaterih državah vlade dejansko regulirale cene pogosto iskanih izdelkov, kot so zaščitne maske in/ali dezinfekcijski geli

*Posodobljeno 26. maja 2020 po rezultatih pregleda spletnih platform in oglaševanja, ki se je začel 30. aprila 2020.

Skupno stališče

Novi virus se širi po vsej EU, kar nepošteni trgovci izkoriščajo tako, da oglašujejo in potrošnikom prodajajo izdelke, kot so zaščitne maske, kape in razkužila za roke, ki naj bi po njihovih navedbah preprečevali ali ozdravili okužbo. V splošnem interesu je zagotoviti varno spletno okolje, v katerem se potrošniki, zlasti v razmerah, ki jih je povzročila sedanja kriza, počutijo varne pred nezakonitimi praksami, ki bi lahko ogrozile njihovo zdravje.

20. marca 2020 so organi držav članic za varstvo potrošnikov ob podpori Komisije izdali skupno stališče v zvezi s covidom-19 glede najpogosteje prijavljenih goljufij in nepoštenih praks na tem področju. Cilj je ponudnike spletnih platform pozvati, naj učinkoviteje identificirajo takšne nezakonite prakse, jih umaknejo in preprečujejo pojav podobnih vsebin, ter jim pri tem tudi pomagati.

PrenesiPDF - 158.5 KB

Pisma spletnim platformam

Komisar za pravosodje in potrošnike Didier Reynders je 23. marca 2020 na podlagi skupnega stališča, ki ga je potrdila mreža za sodelovanje na področju varstva potrošnikov, na več platform, družbenih medijev, iskalnikov in spletnih tržnic naslovil pisno zahtevo, da s svojih platform odstranijo škodljive vsebine. Platforme so odgovorile na ta poziv k sodelovanju, komisar Reynders pa pozdravlja njihov pozitiven pristop. Komisija in platforme si še naprej redno izmenjujejo informacije. Njihovi odgovori so na voljo v nadaljevanju. 

PrenesiPDF - 361.4 KB
PrenesiPDF - 336.4 KB

Odgovori spletnih platform, vključno s sprejetimi ukrepi

PrenesiPDF - 446.8 KB
03 April 2020Justice and Consumers

Detailed replies provided by the platforms (March 2020)

Complete list.
29 April 2020Justice and Consumers

Detailed replies provided by the platforms (April 2020)

Complete list.

Pregled (preiskava) spletnih platform in oglasov

Mreža za sodelovanje na področju varstva potrošnikov je 30. aprila 2020 pod vodstvom Komisije začela obsežen pregled izdelkov (preiskavo), povezanih s koronavirusom, ki so se oglaševali na spletnih mestih in spletnih platformah. Več podrobnosti o preiskavi je na voljo v povzetku dokumenta. Glavne ugotovitve so, da nepošteni trgovci še naprej zavajajo potrošnike s številnimi nezakonitimi praksami, vendar spletne platforme ukrepajo, da bi jih odpravile. Komisija bo po potrebi še naprej obveščala potrošnike s posodobljenimi nasveti za potrošnike in trgovce.

Mreža za sodelovanje na področju varstva potrošnikov je junija ponovila čiščenje spletnih strani in najnovejši rezultati kažejo, da so organi mreže na nekaterih platformah še vedno našli večje število morebiti zavajajočih ponudb in oglasov, povezanih s covidom-19. Poročila upravljavcev glavnih platform kažejo, da se je število takih ponudb zmanjšalo, vendar organi mreže še vedno sodelujejo s temi spletnimi platformami in ostajajo pozorni. 

PrenesiPDF - 473.7 KB

Ozadje

Direktiva o nepoštenih poslovnih praksah prepoveduje poslovne prakse, ki zavajajo potrošnike glede prednosti ali rezultatov, ki jih lahko pričakujemo od njegove uporabe. Prav tako prepoveduje prakso, ko trgovec lažno zatrjuje, da lahko izdelek pozdravi bolezni ali da bo na voljo samo za omejeno obdobje. Kadar trgovec trdi, da lahko njegov izdelek pozdravi bolezen, mora biti sposoben predložiti ustrezna dokazila o točnosti teh trditev. V skladu z zahtevo po poklicni skrbnosti v skladu z direktivo o nepoštenih poslovnih praksah in Direktivo 2000/31/ES bi morali upravljavci platform, ki so dejavni v EU, sprejeti ustrezne popravne ukrepe, kadar opazijo kakršno koli nezakonito dejavnost, ki se izvaja na njihovih spletiščih. Mreža za sodelovanje na področju varstva potrošnikov ob podpori Evropske komisije preiskuje morebitne kršitve teh pravil in sprejme potrebne usklajene izvršilne ukrepe.

Najnovejše