COVID-19-járvány: A Bizottság és a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok állandó készültségben – az online platformokat a csalók és tisztességtelen kereskedők hirdetéseinek letiltására szólítják fel

2020. március 23-án Didier Reynders, a jogérvényesülésért és a fogyasztópolitikáért felelős biztos – a fogyasztóvédelmi együttműködési (CPC) hálózat közös álláspontjával összhangban – levélben fordult több internetes platformhoz, közösségimédia-vállalkozáshoz, keresőportálhoz és webáruházhoz, melyben az együttműködésüket kéri a felületeiken közzétett hamis és csalárd információk eltávolítása érdekében. A címzettek válaszoltak a felkérésre, és Didier Reynders biztos nagyra értékeli a pozitív hozzáállásukat. Az internetes platformok válaszai itt találhatók.

Az új vírus terjedésével megjelentek olyan tisztességtelen kereskedők is, akik a fertőzés kivédését vagy gyógyítását valótlanul ígérő termékeket (pl. védőmaszkokat, sapkákat, kézfertőtlenítőket stb.) reklámoznak vagy értékesítenek a fogyasztóknak. A tagállamok fogyasztóvédelmi hatóságai a Bizottság támogatásával 2020. március 20-án nyilvánosságra hozták, CPC Common Position COVID19 hogy milyen jellegű csalások és visszaélések fordultak elő eddig leggyakrabban a járványhelyzetben. Tették ezt abból a megfontolásból, hogy segítsenek az online platformok működtetőinek kiszűrni és beszüntetni az ilyen tisztességtelen gyakorlatokat, illetve elejét venni hasonló tevékenységeknek.

Közös érdekünk, hogy garantáljuk az online környezet biztonságát, melyben a fogyasztók – különösen a kialakult válsághelyzetbeli kiszolgáltatottságukban – védettnek érezhetik magukat az egészségüket potenciálisan veszélyeztető, bárminemű illegális tevékenységgel szemben.

Kérdések és válaszok

Hogyan védik a fogyasztókat a COVID-19-cel kapcsolatos csalásokkal és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben? Ebből a tájékoztatóból választ kaphat kérdéseire (angol nyelvű dokumentum).

LetöltésPDF - 379.1 KB

Tanácsaink fogyasztóknak és kereskedőknek:

Fogyasztóként fogadja fenntartásokkal, ha egy kereskedő ajánlataiban vagy reklámjaiban:

  • nyelvi vagy képi eszközökkel kifejezetten azt állítja, illetve burkoltan azt sugallja, hogy terméke ki tudja védeni vagy meg tudja gyógyítani a COVID-19 betegséget;
  • állítólagos vagy önjelölt orvosokra, egészségügyi szakemberekre, szakértőkre vagy egyéb nem hivatalos forrásokra hivatkozva állítja, hogy terméke ki tudja védeni vagy meg tudja gyógyítani az új vírusfertőzést;
  • név vagy logó feltüntetésével kormányhatóságokra, hivatalos szakértőkre vagy nemzetközi intézetekre hivatkozik, azt állítva, hogy ezek igazolták a termék védő- vagy gyógyhatását, miközben semmilyen említést nem tesz a hivatalos dokumentációról, azt be sem linkeli;
  • a készletek szűkösségét hangsúlyozó, „csak ma kapható”, „utolsó darabok” vagy hasonló reklámszöveget használ;
  • a piaci versenyhelyzettel kapcsolatos állításokat tesz: pl. „sehol nem talál ennél olcsóbbat”, „kizárólag ez a termék hatásos a COVID-19-cel szemben”;
  • más hasonló termékek árához képest jóval drágábban értékesíti termékeit, arra hivatkozva, hogy azok ki tudják védeni vagy meg tudják gyógyítani a COVID-19 betegséget.

A fogyasztóknak külön hangsúlyozzuk, hogy az EU-tagállamok kormányai tudományos alapokon nyugvó adatokra támaszkodva adnak hivatalos tanácsokat a COVID-19 megelőzésével kapcsolatban. Ha Ön fogyasztóként megalapozatlan vagy félrevezető bejegyzésekkel találkozik az online közösségi platformokon, jelezze azokat a platform üzemeltetői felé a nem megfelelő tartalmak jelzésére szolgáló felületükön.

A kereskedőktől felelős magatartás várható el: figyelembe véve a tagállami hatóságok összes instrukcióját és tanácsát a COVID-19-cel kapcsolatos védelmi intézkedéseket illetően jobb, ha tartózkodnak a fentiekben felsorolt módszerektől, és megtiltják azok alkalmazását.

Közös álláspont

LetöltésPDF - 158.5 KB

Levél az online platformoknak

LetöltésPDF - 361.4 KB

A levélre adott válaszok: az online platformok intézkedései

LetöltésPDF - 445.4 KB
03 April 2020Justice and Consumers

Detailed replies provided by the platforms

Complete list.

Háttér-információk

tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv értelmében tilos olyan kereskedelmi gyakorlatot folytatni, amely megtéveszti a fogyasztókat egy adott termék előnyeivel vagy a használatától várható eredményekkel kapcsolatban, illetve megalapozatlan gyógyhatást tulajdonít a terméknek vagy a valós helyzettel ellentétben a készletek kimerülésére apellál. Ha a kereskedő azt állítja, hogy terméke meg tud gyógyítani egy betegséget, ezt hitelt érdemlően bizonyítani kell tudnia. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv és a 2000/31/EK irányelv szerinti szakmai gondossági követelménynek megfelelően az EU területén tevékenységet folytató platformüzemeltetőknek meg kell tenniük a szükséges intézkedéseket a helyzet orvoslására, ha tudomásukra jut, hogy az általuk működtetett webhelyen illegális tevékenység folyik. A fogyasztóvédelmi együttműködési (CPC) hálózat az Európai Bizottsággal karöltve kivizsgálja az esetleges szabálysértéseket, és a koordinált jogérvényesítéshez megteszi a szükséges intézkedéseket.