Prezentare generală

Tot ce trebuie să știți, pe scurt, despre acțiunile de protecție a consumatorilor împotriva escrocheriilor și a practicilor neloiale în contextul pandemiei de COVID-19.

DescarcăPDF - 465 KB

Sfaturi pentru consumatori și comercianți*

Consumatorii ar trebui să fie foarte atenți atunci când fac cumpărături online, iar comercianții ar trebui să fie pe deplin conștienți de normele aplicabile. După cum au arătat verificările recente efectuate de autoritățile naționale de cooperare în domeniul protecției consumatorilor (CPC), comercianții necinstiți utilizează diverse mijloace pentru a-i atrage pe consumatori. Există un număr semnificativ de produse care sunt prezentate în mod fals ca având potențialul de a vindeca sau de a preveni infecțiile cu COVID-19 sau care sunt însoțite de certificate de conformitate false. Unii comercianți folosesc ofertele doar pentru a fura adrese de e-mail și parole.

În cazul în care găsesc pe platforme online oferte dubioase sau care nu sunt susținute de dovezi, consumatorii ar trebui să utilizeze instrumentele de raportare furnizate de operatorul platformei sau să contacteze autoritățile naționale competente ori organizațiile consumatorilor. Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC) a publicat informații referitoare la COVID-19 și le oferă sprijin consumatorilor. Safety Gate poate ajuta la identificarea mărfurilor periculoase comercializate în UE.

Consumatorii pot, de asemenea, să caute informații generale de la surse de încredere. Numeroase platforme și operatori includ pe site-urile lor linkuri către aceste surse, pentru a-i ajuta pe consumatori să identifice afirmațiile false referitoare la pandemia de COVID-19.

Cum pot fi identificate posibile înșelătorii atunci când faceți cumpărături online?

În UE, comercianții trebuie să se identifice și să furnizeze date de contact: consumatorii ar trebui să aibă în vedere posibilitatea de a face cumpărături în altă parte, dacă aceste informații nu sunt ușor accesibile.

Atenție la greșelile de ortografie, precum „C?V?D?19”, „cor/na?vir?s”: acestea sunt utilizate în mod obișnuit pentru a evita detectarea prin algoritmii operatorilor de site-uri. Citiți cu atenție adresele web și titlurile paginilor și evitați să accesați site-urile cu ortografiere greșită.

Nu uitați că, în prezent, nu există dovezi științifice care să ateste că eventuale produse sau suplimente alimentare pot vindeca sau împiedica infecțiile cu COVID-19.

Produsele trebuie să fie identificate în mod clar, cu descrieri precise și ușor de înțeles: consumatorii ar trebui să fie precauți atunci când văd mai ales elemente promoționale, cum ar fi:

 • sloganuri legate de obicei de pandemie, de exemplu „#staysafe”, „stai acasă”, „distanțare socială”
 • imaginea unui virus lângă imaginea produsului
 • recomandări, prin nume sau logo, din partea unor:
  • medici, profesioniști din domeniul sănătății și alți experți
  • artiști, sportivi, bloggeri sau alte celebrități
  • autorități guvernamentale, experți oficiali sau instituții internaționale
  • articole de presă, analize academice și alte materiale prezentate ca provenind din surse de încredere

Consumatorii ar trebui să identifice tehnicile de vânzare forțată și să evite capcane precum:

 • produsele promovate ca „oportunități unice”
 • afirmațiile de tipul „singurul produs care oferă o protecție eficientă”, „singurul kit de testare pentru utilizarea la domiciliu” sau „prețul cel mai scăzut de pe piață”
 • afirmațiile potrivit cărora produsul se găsește în cantități limitate – „disponibil doar astăzi”, „vânzare rapidă” etc.
 • reducerile foarte mari.

Condițiile de piață nu ar trebui să fie prezentate în mod fals:

 • consumatorii ar trebui să poată identifica prețurile mult mai mari sau mai mici decât prețul normal al unor produse similare
 • consumatorii ar trebui să verifice mai multe site-uri pentru a vedea care sunt prețurile medii
 • consumatorii ar trebui să fie conștienți de faptul că, în unele țări, guvernele au reglementat prețul produselor cu cerere mare, cum ar fi măștile de protecție și/sau gelurile dezinfectante.

* Pagină actualizată la 26 mai 2020, în urma acțiunii de verificare a platformelor și publicității online, lansată la 30 aprilie 2020.

Poziție comună

Pe măsură ce noul virus se răspândește în întreaga UE, comercianții necinstiți promovează și vând produse (de exemplu, măști, șepci, dezinfectanți) care se presupune că ar împiedica sau ar vindeca o eventuală infecție. Este în interesul general să se garanteze un mediu online sigur în care consumatorii, în special în contextul dificultăților cauzate de criza actuală, să se simtă protejați împotriva oricăror practici ilegale care le-ar putea pune în pericol sănătatea.

La data de 20 martie 2020, rețeaua CPC a autorităților pentru protecția consumatorilor din statele membre a emis, cu sprijinul Comisiei, o poziție comună referitoare la cele mai raportate escrocherii și practici neloiale apărute în contextul pandemiei de COVID-19. Obiectivul este de a invita și de a ajuta operatorii de platforme online să identifice mai bine astfel de practici ilegale, să le elimine și să prevină apariția altora similare.

DescarcăPDF - 158.5 KB

Scrisori trimise platformelor online

La 23 martie 2020, comisarul pentru justiție și consumatori, Didier Reynders, a trimis o scrisoare mai multor platforme, rețele sociale, motoare de căutare și piețe online solicitându-le cooperarea în vederea eliminării escrocheriilor de pe site-urile lor, în conformitate cu poziția comună aprobată de rețeaua CPC. Platformele au răspuns invitației de a coopera, iar comisarul Reynders salută abordarea lor pozitivă. Comisia și platformele continuă să facă periodic schimb de informații. Puteți găsi răspunsurile lor mai jos. 

DescarcăPDF - 361.4 KB
DescarcăPDF - 336.4 KB

Răspunsurile platformelor online, inclusiv măsurile luate

DescarcăPDF - 446.8 KB
03 April 2020Justice and Consumers

Detailed replies provided by the platforms (March 2020)

Complete list.
29 April 2020Justice and Consumers

Detailed replies provided by the platforms (April 2020)

Complete list.

Verificarea platformelor și publicității online

La 30 aprilie 2020, sub coordonarea Comisiei, rețeaua CPC a lansat o amplă verificare („sweep”) a produselor legate de COVID-19, promovate pe site-uri și platforme online. Detalii privind acțiunea de verificare sunt disponibile în documentul de sinteză de mai jos. Potrivit principalelor constatări, comercianții necinstiți continuă să îi inducă în eroare pe consumatori prin diverse practici ilegale, însă platformele online iau măsuri pentru a remedia această situație. Comisia va continua să-i informeze pe cetățeni, ori de câte ori este necesar, cu recomandări actualizate atât pentru consumatori, cât și pentru comercianți.

Verificarea minuțioasă la nivel înalt a platformelor online a fost repetată de rețeaua CPC în iunie și, din cele mai recente rezultate, reiese arată că autoritățile CPC, într-o serie de cazuri, au găsit încă pe platforme un număr semnificativ de oferte și de anunțuri publicitare potențial înșelătoare legate de COVID-19. Deși rapoartele primite de la principalii operatori de platforme sugerează că numărul acestor oferte a scăzut, autoritățile CPC continuă dialogul strâns cu aceste platforme online și rămân în continuare vigilente. 

DescarcăPDF - 473.7 KB

Context

Directiva privind practicile comerciale neloiale (DPCN) interzice practicile comerciale care induc consumatorii în eroare în ceea ce privește beneficiile sau rezultatele preconizate ca urmare a utilizării unui produs. În cazul în care un comerciant susține că un produs poate să vindece o boală sau că produsul este disponibil pe o perioadă de timp foarte limitată, se consideră că acest lucru nu este adevărat. Dacă susține că produsul său este în măsură să vindece o boală, comerciantul trebuie să fie pregătit să furnizeze dovezi relevante privind exactitatea acestor afirmații. În conformitate cu cerința de diligență profesională în temeiul DPCN și al Directivei 2000/31/CE, operatorii de platforme care sunt activi în UE trebuie să ia măsurile corective adecvate ori de câte ori li se aduce la cunoștință o eventuală activitate ilegală care se desfășoară pe site-urile lor. Rețeaua de cooperare în materie de protecție a consumatorului (CPC) analizează, cu sprijinul Comisiei Europene, posibile încălcări ale acestor norme și ia măsurile coordonate de aplicare de care este nevoie.

Noutăți