Áttekintés

Milyen védelmet élveznek a fogyasztók a Covid19-cel kapcsolatos csalásokkal és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben? Ebből a tájékoztatóból választ kaphat kérdéseire (angol nyelvű dokumentum).

LetöltésPDF - 465 KB

Fogyasztóknak és kereskedőknek szóló tanácsaink*

A fogyasztóknak azt tanácsoljuk, legyenek nagyon óvatosak, amikor online vásárolnak, a kereskedőknek pedig azt, hogy alaposan nézzenek utána a vonatkozó szabályoknak. Ahogy arra a nemzeti fogyasztóvédelmi együttműködési hatóságok által a közelmúltban elvégzett ellenőrzések is rávilágítottak, a tisztességtelen kereskedők a legváltozatosabb módszereket alkalmazzák a fogyasztók megtévesztésére. Nagy számban kínálnak olyan termékeket, amelyek hamis megfelelősi tanúsítvánnyal rendelkeznek, illetve amelyekről valótlanul állítják, hogy képesek megelőzni vagy gyógyítani a koronavírus-fertőzést, egyes csalók pedig azért hirdetnek meg termékeket, hogy ellopják az ajánlat iránt érdeklődő fogyasztók e-mail-címét és jelszavát.

Ha Ön fogyasztóként megalapozatlan állításokkal vagy gyanús hirdetésekkel találkozik az online közösségi platformokon, jelezze azokat a platform üzemeltetői által a nem megfelelő tartalmak bejelentésére kialakított felületen, vagy vegye fel a kapcsolatot az illetékes tagállami hatóságokkal / fogyasztóvédelmi szervezetekkel. Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata tájékoztatást tett közzé a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, és támogatást is nyújt a fogyasztóknak. A Safety Gate biztonsági rendszer segíthet az Európai Unióban forgalmazott, a fogyasztók egészségére veszélyt jelentő nem élelmiszeripari termékek azonosításában.

A fogyasztók azokból a hiteles forrásokból is tájékozódni tudnak, amelyeket számos platform- és webhely-üzemeltető belinkel a saját weboldalain, hogy segítsen a fogyasztóknak felismerni a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos hamis információkat és állításokat.

Hogyan kerülhetjük el, hogy a csalók félrevezessenek bennünket, amikor online vásárolunk?

Az Európai Unióban a kereskedőknek azonosítaniuk kell magukat, és közzé kell tenniük elérhetőségi adataikat: ha ezek az információk hiányoznak, a fogyasztó jobban teszi, ha másik kereskedőhöz fordul.

A „helyesírási hibák” (pl. C?V?D?19) intő jelek: ezek sok esetben szándékos „elgépelések”, melyek azt célozzák, hogy a webhelyüzemeltetők algoritmusai ne szűrjék ki a kérdéses oldalt. Mindig figyelmesen nézzük meg a webcímeket és az oldalcímeket, és szisztematikusan előforduló gépelési hibák esetén kerüljük a kérdéses weboldalakat.

Ne feledjük: jelenlegi tudásunk szerint nem létezik olyan élelmiszer és étrend-kiegészítő, amely bizonyítottan képes megelőzni vagy gyógyítani a koronavírus-fertőzést.

Az Európai Unióban a termékeket pontos és közérthető szöveges leírások segítségével azonosítva kell forgalomba hozni: a fogyasztóknak tanácsos óvatosságot tanúsítaniuk, ha az alábbi reklámelemekkel találkoznak az interneten:

 • a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos szlogenek, pl. „#maradjotthon”, #nemenjsehova”, „tartsuk a távolságot”;
 • a koronavírust ábrázoló kép vagy grafikai elem a termék képe mellett;
 • ha a terméket – név vagy logó feltüntetésével – úgy hirdetik, mintha azt megvételre ajánlanák:
  • orvosok, egészségügyi szakemberek vagy más szakértők;
  • művészek, sportolók, bloggerek vagy más hírességek;
  • állami hatóságok, hivatalos szakértők vagy nemzetközi szervezetek;
  • újságcikkek, tudományos cikkek vagy egyéb olyan anyagok, melyeket a weboldal hiteles forrásból származó tartalomként tüntet fel.

Fontos, hogy a fogyasztók felismerjék az agresszív értékesítési technikákat, és ne menjenek lépre, amikor például a terméket meghirdető kereskedő:

 • azt állítja, hogy „egyedülálló lehetőségről” van szó;
 • hangsúlyozza, hogy „kizárólag ez a termék hatásos a koronavírussal szemben”, „ez az egyedüli otthon elvégezhető vírusteszt”, vagy „ez a legolcsóbb termék a piacon”;
 • azt állítja, hogy a készletek szűkössége miatt a termék „csak ma kapható”, vagy „egyike az utolsó daraboknak”;
 • óriási árengedménnyel kínálja termékét.

Fontos, hogy a fogyasztók tájékozódjanak a piaci viszonyokról:

 • tisztában kell lenniük azzal, hogy hasonló termékek esetében mi számít bevett, és mi számít kiugróan magas vagy alacsony árnak;
 • több webhelyre is el kell látogatniuk ahhoz, hogy képet alkossanak az átlagos árakról;
 • tudatában kell lenniük annak, hogy egyes országokban az állam szabályozza a nagyon kelendő termékek, pl. a szájmaszkok és a kézfertőtlenítők árát.

*Frissítve 2020. május 26-án, az online platformok és hirdetések átvilágítása céljából 2020. április 30-án indított online ellenőrzési akció eredményeinek közzétételét követően

Közös álláspont

Az új vírus terjedésével megjelentek olyan tisztességtelen kereskedők is, akik a fertőzés kivédését vagy gyógyítását valótlanul ígérő termékeket (pl. védőmaszkokat, sapkákat, kézfertőtlenítőket stb.) reklámoznak vagy értékesítenek a fogyasztóknak. Közös érdekünk, hogy garantáljuk az online környezet biztonságát, melyben a fogyasztók – különösen a kialakult válsághelyzetbeli kiszolgáltatottságukban – védettnek érezhetik magukat az egészségüket potenciálisan veszélyeztető, bárminemű illegális tevékenységgel szemben.

2020. március 20-án a tagállamok fogyasztóvédelmi hatóságai a Bizottság támogatásával közös állásfoglalást tettek közzé a koronavírussal kapcsolatos leggyakoribb csalásokról és tisztességtelen kereskedelmi módszerekről. Tették ezt abból a megfontolásból, hogy segítsenek az online platformok működtetőinek kiszűrni és beszüntetni az ilyen tisztességtelen gyakorlatokat, illetve elejét venni hasonló tevékenységeknek.

LetöltésPDF - 158.5 KB

Levél az online platformoknak

2020. március 23-án Didier Reynders, a jogérvényesülésért és a fogyasztópolitikáért felelős biztos – a fogyasztóvédelmi együttműködési (CPC) hálózat közös álláspontjával összhangban – levélben fordult több internetes platformhoz, közösségimédia-vállalkozáshoz, keresőportálhoz és webáruházhoz, melyben az együttműködésüket kéri a felületeiken közzétett hamis és csalárd információk eltávolítása érdekében. A címzettek válaszoltak a felkérésre, pozitív hozzáállásukat Didier Reynders nagyra értékeli. A Bizottság és a platformok folytatják a rendszeres információcserét. Az internetes platformok válaszai itt találhatók. 

LetöltésPDF - 361.4 KB
LetöltésPDF - 336.4 KB

Az online platformok válaszai, az általuk hozott intézkedések

LetöltésPDF - 446.8 KB
03 April 2020Justice and Consumers

Detailed replies provided by the platforms (March 2020)

Complete list.
29 April 2020Justice and Consumers

Detailed replies provided by the platforms (April 2020)

Complete list.

Az online platformok és hirdetések átvilágítása

2020. április 30-án a fogyasztóvédelmi együttműködési (CPC) hálózat nagyszabású online ellenőrzési akciót indított, hogy széleskörűen átvilágítsa az online platformokon és más webhelyeken a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban reklámozott termékeket. A műveletet a Bizottság koordinálta. További részletek az átvilágításról a lenti összefoglalóban találhatók. A vizsgálat megállapította, hogy a tisztességtelen kereskedők továbbra is számos illegális módszert vetnek be a fogyasztók félrevezetése érdekében, az online platformok azonban lépéseket tesznek a csalárd üzelmek ellen. A Bizottság szükség esetén továbbra is tájékoztatni fogja a fogyasztókat, és naprakész tanácsokkal segíti őket és a kereskedőket is.

A fogyasztóvédelmi együttműködési (CPC) hálózat júniusban ismét alaposan átvilágította az online platformokat, melynek során a fogyasztóvédelmi hatóságok több helyen is számos potenciálisan félrevezető ajánlatot és hirdetést találtak a Covid19 kapcsán. Noha a fő platformüzemeltetők jelentései arra utalnak, hogy az ilyen ajánlatok száma csökkent, a fogyasztóvédelmi hatóságok továbbra is szoros kapcsolatban állnak ezekkel az online platformokkal, és nyomon követik a helyzetet. 

LetöltésPDF - 473.7 KB

Háttér-információk

tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv értelmében tilos olyan kereskedelmi gyakorlatot folytatni, amely megtéveszti a fogyasztókat egy adott termék előnyeivel vagy a használatától várható eredményekkel kapcsolatban, illetve megalapozatlan gyógyhatást tulajdonít a terméknek vagy a valós helyzettel ellentétben a készletek kimerülésére apellál. Ha a kereskedő azt állítja, hogy terméke meg tud gyógyítani egy betegséget, ezt hitelt érdemlően bizonyítani kell tudnia. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv és a 2000/31/EK irányelv szerinti szakmai gondossági követelménynek megfelelően az EU területén tevékenységet folytató platformüzemeltetőknek meg kell tenniük a szükséges intézkedéseket a helyzet orvoslására, ha tudomásukra jut, hogy az általuk működtetett webhelyen illegális tevékenység folyik. A fogyasztóvédelmi együttműködési (CPC) hálózat az Európai Bizottsággal karöltve kivizsgálja az esetleges szabálysértéseket, és a koordinált jogérvényesítéshez megteszi a szükséges intézkedéseket.

Aktualitások