COVID-19: Комисията и националните органи за защита на потребителите са в състояние на повишена бдителност и призовават платформите да спрат измамите и нелоялните практики

 

С разпространението на новия вирус в ЕС недобросъвестни търговци рекламират и продават на потребителите продукти, като защитни маски, защитни шапки и дезинфектанти за ръце, за които твърдят, че предотвратяват или лекуват инфекции. В общ интерес е да се осигури безопасна онлайн среда, в която потребителите, по-специално в контекста на тревогата, причинена от настоящата криза, да се чувстват добре защитени от всякакви незаконни практики, които могат да изложат здравето им на риск.

На 20 март 2020 г. органите за защита на потребителите в държавите от ЕС с подкрепата на Комисията публикуваха обща позиция относно най-често срещаните измами и нелоялни практики в контекста на COVID-19. Целта е да се поиска от онлайн платформите и да им се помогне по-добре да идентифицират такива незаконни практики, да ги прекратяват и да не позволяват появата на други подобни практики.

На 23 март 2020 г. комисарят по въпросите на правосъдието и потребителите Дидие Рейндерс изпрати писмо до редица платформи, социални медии, търсачки и уебсайтове за пазаруване с искане за съдействие в борбата с измами на техните платформи, след като мрежата за сътрудничество в областта на защитата на потребителите прие обща позиция. Платформите отговориха на този призив за сътрудничество и комисар Рейндерс приветства положителния им подход. Комисията и платформите продължават да обменят информация редовно. Можете да видите техните отговори по-долу

На 30 април 2020 г. мрежата за сътрудничество в областта на защитата на потребителите започна координирана от Комисията проверка (т.нар. мащабна проверка) на свързани с коронавируса продукти, които се рекламират на уебсайтове и онлайн платформи. Повече подробности за мащабната проверка ще намерите в този кратък информационен документ. Основните констатации показват, че недобросъвестни търговци продължават да подвеждат потребителите чрез различни незаконни практики, но онлайн платформите предприемат мерки за справяне с това. Комисията ще продължи да актуализира съветите за потребителите и търговците, когато е необходимо.

Въпроси и отговори

Всичко, което трябва да знаете за мерките за защита на потребителите от измами и нелоялни практики, свързани с COVID-19.

СвалиPDF - 465 KB

Съвети за потребителите и търговците*

Потребителите трябва да са изключително внимателни, когато пазаруват онлайн, а търговците трябва да са запознати напълно с правилата. Както показаха неотдавнашните проверки, извършени от националните органи, които са част от мрежата за сътрудничество в областта на защитата на потребителите, недобросъвестни търговци използват различни способи за привличане на потребители, съществуват значителен брой продукти, които се представят невярно като средства за лечение или предотвратяване на инфекции с COVID-19 или имат фалшиви сертификати за съответствие, а в някои случаи измамници използват оферти и за да откраднат електронни адреси и пароли.

Когато потребител попадне на неподкрепени с факти или съмнителни оферти на онлайн платформа, той трябва да използва съответните инструменти за сигнализиране, предоставени от оператора на платформата, или да се свърже с компетентните национални органи или организации на потребителите. Мрежата на европейските потребителски центрове публикува свързана с COVID-19 информация и предлага помощ на потребителите. Системата Safety Gate може да ви помогне да идентифицирате опасни стоки, открити в ЕС.

Потребителите могат също така да намерят обща информация от надеждни източници, към които много оператори на платформи и уебсайтове публикуват връзки, за да помогнат на потребителите да идентифицират невярна информация или твърдения във връзка с пандемията от COVID-19.

Как да откриете евентуални измами, когато пазарувате онлайн?

В ЕС търговците трябва да посочват своите идентификационни данни и координати за връзка: по-добре е потребителите да пазаруват от друго място, ако тази информация не е лесно достъпна.

Внимавайте за правописни грешки, като „C?V?D?19“, „cor/na?vir?s“ и др. — те се използват често, за да не бъдат открити от алгоритмите на операторите на уебсайтовете. Прочитайте внимателно адресите и заглавията на уеб страниците и не използвайте страници със систематични правописни грешки.

Не забравяйте, че за момента няма научни доказателства, че дадена храна или хранителна добавка може да лекува или предотвратява инфекции с COVID-19.

Продуктите трябва да бъдат ясно обозначени с точни и разбираеми текстови описания — потребителите трябва да са предпазливи, когато виждат предимно рекламни елементи, като например:

 • лозунги, които обикновено се свързват с пандемията, напр. „#пазете се“, „останете у дома“, „социално дистанциране“;
 • изображения на вирус до изображението на продукта;
 • одобрение, отнасящо се до наименование или лого, от:
  • лекари, медицински специалисти и други експерти;
  • хора на изкуството, спортисти, блогъри или други известни личности;
  • държавни органи, експерти на официална длъжност или международни институции;
  • новинарски или научни статии и друго съдържание, представено като идващо от надеждни източници.

Потребителите трябва да разпознават техниките за продажба чрез упражняване на натиск и да не попадат в техния капан, например:

 • продукти, рекламирани като „уникална възможност“;
 • твърдения, че даден продукт е „единственият продукт, предлагащ ефективна защита“, „единственият комплект за тестове за домашна употреба“ или че се продава на „най-ниската цена на пазара“;
 • твърдения, които създават усещане за недостиг, като „налично само днес“ или „продава се бързо“;
 • много големи отстъпки.

Пазарните условия не трябва да се представят погрешно:

 • потребителите трябва да внимават за цени, които са много над или под обичайната цена за подобни продукти;
 • потребителите трябва да посетят повече от един уебсайт, за да добият представа какви са средните цени;
 • потребителите трябва да са наясно, че в някои държави правителствата действително регулират цените на продукти, за които има голямо търсене, като например защитни маски и дезинфекциращи гелове.

* Актуализирано на 26 май 2020 г. вследствие на резултатите от мащабната проверка на онлайн платформи и реклами, започнала на 30 април 2020 г.

Обща позиция

СвалиPDF - 158.5 KB

Писма, изпратени до онлайн платформите

СвалиPDF - 361.4 KB
СвалиPDF - 336.4 KB

Отговори от онлайн платформите, в които са посочени и предприетите мерки

СвалиPDF - 446.8 KB
03 April 2020Justice and Consumers

Detailed replies provided by the platforms (March 2020)

Complete list.
29 April 2020Justice and Consumers

Detailed replies provided by the platforms (April 2020)

Complete list.

Мащабна проверка на онлайн платформите и рекламите

Press release26 May 2020

Coronavirus: following Commission's call, platforms remove millions of misleading ads

As part of its commitment to protect consumers online, the European Commission has coordinated a screening (‘sweep') of websites.

СвалиPDF - 473.7 KB

Контекст

С Директивата за нелоялните търговски практики (ДНТП) на търговците се забранява да използват практики, които заблуждават потребителите относно очакваните ползи или резултати от употребата на даден продукт, или твърдения, че даден продукт може да лекува определена болест или че е достъпен само за много ограничен период от време, когато това не е вярно. Когато търговец твърди, че негов продукт може да лекува болест, той трябва да е в състояние да предостави съответните доказателства за точността на това твърдение. В съответствие с изискването за дължима професионална грижа съгласно ДНТП и Директива 2000/31/ЕО операторите на платформи, които извършват дейност в ЕС, трябва да предприемат подходящи коригиращи мерки, когато узнаят за незаконна дейност, която се извършва на техните уебсайтове. Мрежата за сътрудничество в областта на защитата на потребителите с подкрепата на Европейската комисия разследва евентуални нарушения на тези правила и предприема необходимите координирани мерки за правоприлагане.

Новини