Válasz

Az adatvédelmi hatóság egyik feladata az adatvédelmi problémákkal kapcsolatos szakértői tanácsadás. A hatóság tájékoztatja a lakosságot az adatvédelemmel és különösen az általános adatvédelmi rendelettel kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről. Megfelelő példa erre az adatvédelmi hatóság azon kötelezettsége, hogy létrehozza és közzétegye az adatvédelmi hatásvizsgálatot előíró adatfeldolgozási műveletek listáját. Bizonyos adatvédelmi hatóságok már létrehoztak kézikönyveket és egyéb eszközöket annak érdekében, hogy segítsék a vállalkozásokat az általános adatvédelmi rendeletben foglalt kötelezettségeik megértésében, a magánszemélyeket pedig a jogaik megismerésében. Ezenkívül a 29. cikk alapján létrehozott munkacsoport, azaz az európai nemzeti adatvédelmi hatóságok csoportja (amelyet az Európai Adatvédelmi Testület vált fel) számos dokumentumot hozott létre, amely az adatvédelmi jogszabályok rendelkezéseit értelmezi. Az adatvédelmi hatóság azonban nem adhat tanácsot egyedi esetekben és nem helyettesíti a szakértelemmel rendelkező ügyvédet.

Vállalkozásának/szervezetének nem kell tájékoztatnia az adatvédelmi hatóságot arról, hogy adatkezelést folytat. Szükség van azonban az adatvédelmi hatósággal való előzetes konzultációra, ha az adatvédelmi hatásvizsgálat azt jelzi, hogy az adatkezelés jelentős kockázattal járna, és számos garancia végrehajtása ellenére is lennének fennmaradó kockázatok. Vállalkozásának/szervezetének adatvédelmi incidens esetén kapcsolatba kell lépnie az adatvédelmi hatósággal. Bizonyos típusú adatkezelés esetén a nemzeti jogszabályok megkövetelhetik, hogy vállalkozása/szervezete megszerezze az adatvédelmi hatóság engedélyét.

Példa

Háztartási cikkeket értékesítő üzlete van. Ügyféladatokat kezel – többek között szállítási címeket és számlázási adatokat –, amelyek szükségesek az üzleti tevékenységéhez. Ebben az esetben nem kell tájékoztatnia az adatvédelmi hatóságot.

Hivatkozások