Vsebina strani

Odgovor

Če menite, da so vaše pravice do varstva osebnih podatkov kršene, so vam na voljo tri možnosti:

  • vložite pritožbo pri svojem nacionalnem organu za varstvo podatkov („DPA“),
    Organ preuči pritožbo in vas obvesti o poteku ali rezultatu preiskave v treh mesecih;
  • sprožite sodni postopek zoper podjetje,
    Neposredno na sodišču vložite tožbo proti podjetju, če menite, da je kršilo vaše pravice do varstva podatkov. Če želite, lahko še vedno vložite tudi pritožbo pri nacionalnem organu za varstvo podatkov;
  • sprožite sodni postopek zoper organ za varstvo podatkov,
    Če menite, da organ za varstvo podatkov, ni pravilno obravnaval vaše pritožbe ali če niste zadovoljni z njegovim odgovorom ali če vas organ ni obvestil o napredku ali rezultatu v treh mesecih po vložitvi pritožbe, lahko vložite tožbo proti organu za varstvo podatkov neposredno na sodišču.

Podjetje, zoper katerega je bila vložena pritožba, včasih obdeluje podatke v različnih evropskih državah. V takšnem primeru pristojni organ za varstvo podatkov obravnava pritožbo v sodelovanju z organi za varstvo podatkov iz drugih držav. Ta sistem, t. i. „mehanizem vse na enem mestu“, zagotavlja bolj učinkovito obravnavo pritožb. Pomaga lahko na primer pri povezovanju vaše pritožbe s podobnimi pritožbami, vloženimi v drugih državah. Organ za varstvo podatkov, pri katerem ste vložili pritožbo, je vaša glavna kontaktna točka.

Primer

Ste navdušen tekač. Kupili ste si športno uro, ki meri srčni utrip in hitrost, spremlja vašo pot in zbira druge ustrezne podatke. Vse podatke naložite na spletno mesto in ugotovite, da so se pomešali s podatki druge osebe. Zoper spletno mesto lahko vložite pritožbo pri svojem organu za varstvo podatkov.

Reference