Sadržaj stranice

Odgovor

Općenito, svoje pravo na ograničavanje obrade možete ostvariti u slučajevima kada nije jasno hoće li se i kada osobni podaci morati obrisati. Ovo pravo se može ostvariti kada:

  • je osporena točnost podataka o kojima je riječ;
  • ne želite brisanje podataka;
  • podaci više nisu potrebni za izvornu svrhu, ali se još ne mogu izbrisati zbog zakonskih temelja;
  • se čeka odluka o vašem prigovoru na obradu.

„Ograničenje” znači da se vaši osobni podaci, uz iznimku pohrane, mogu samo obrađivati uz vašu privolu za postavljanje, ostvarivanje ili obranu pravnih zahtjeva, za zaštitu prava druge fizičke ili pravne osobe ili zbog razloga važnih za javni interes EU-a ili države članice EU-a. Morate biti obaviješteni prije ukidanja ograničenja.

Primjer

Nova banka na domaćem tržištu nudi dobre kredite za kupnju stana ili kuće. Kupujete novu kuću i odlučite zamijeniti banke. Od „stare” banke tražite da zatvori sve račune i zatražite brisanje svih svojih osobnih podataka. No na staru se banku primjenjuje zakon kojim se banke obvezuje na pohranjivanje svih pojedinosti o klijentima na deset godina. Stara banka zakonski je obvezna pohraniti vaše podatke, ali i dalje možete tražiti ograničenje podataka kako biste osigurali da se „slučajno” ne upotrijebe u neželjene svrhe.

Upućivanja