Pe această pagină:

Răspuns

Aveți dreptul de a obține din partea societății/organizației o confirmare că se prelucrează sau nu date cu caracter personal care vă privesc.

În cazul în care societatea/organizația are datele dvs. cu caracter personal, aveți dreptul să accesați datele respective, să primiți o copie și să obțineți orice informații suplimentare relevante (cum ar fi motivul prelucrării datelor dvs. cu caracter personal, categoriile de date cu caracter personal utilizate etc.).

Acest drept de acces ar trebui să poată fi exercitat cu ușurință și să fie posibil la „intervale de timp rezonabile”. Societatea/organizația ar trebui să vă furnizeze gratuit o copie a datelor dvs. cu caracter personal. Eventualele copii suplimentare pot fi supuse unei taxe rezonabile. Dacă efectuați cererea prin mijloace electronice (de exemplu, printr-un e-mail) și nu solicitați un alt format, informațiile ar trebui furnizate într-un format electronic utilizat în mod curent.

Acest drept nu este unul absolut: exercitarea dreptului de acces la datele dvs. cu caracter personal nu ar trebui să afecteze drepturile și libertățile altora, inclusiv secretele comerciale sau proprietatea intelectuală.

Exemple

Dreptul de acces

Împrumutați cărți de la o bibliotecă. Puteți solicita bibliotecii să vă furnizeze datele cu caracter personal pe care le deține în legătură cu dvs. În acest caz, biblioteca ar trebui să vă furnizeze toate informațiile stocate cu privire la dvs., cum ar fi: data la care ați început să utilizați serviciile bibliotecii; cărțile pe care le-ați împrumutat; dacă ați întârziat vreodată cu înapoierea cărților și eventualele penalități care vi s-au aplicat.

V-ați înscris la un program de fidelitate al unui lanț de supermarketuri cu magazine în diferite locuri din oraș și din țară. Dacă vă exercitați dreptul de a solicita informații și de a obține datele cu caracter personal stocate în sistemul de carduri de fidelitate, ar trebui să primiți informații precum: cât de des ați utilizat cardul; la ce supermarketuri ați făcut cumpărături; dacă ați primit vreo reducere și dacă (și cum) ați fost vizat(ă) prin utilizarea tehnicilor de creare de profiluri; dacă supermarketul, care face parte dintr-un lanț multinațional de companii, a comunicat datele dvs. companiei înrudite care comercializează parfumuri și produse cosmetice.

Referințe