Sadržaj stranice

Odgovor

Imate pravo prigovora na obradu svojih osobnih podataka i imate pravo zatražiti od društva/organizacije  da prestane obrađivati vaše osobne podatke ako ih obrađuje u svrhu:

  • izravnog marketinga;
  • znanstvenog/povijesnog istraživanja te prikupljanja statistike;
  • vlastitih legitimnih interesa ili kada obavlja zadaće koje su u javnom interesu / izvršava službene ovlasti.

Ako prigovorite na izravni marketing, društvo mora prestati upotrebljavati vaše osobne podatke i mora poštivati vaš zahtjev, a da pritom ne traži naknadu.

No društvo/organizacija može nastaviti obrađivati vaše osobne podatke unatoč vašim prigovorima:

  • ako je u slučaju obrade u svrhe znanstvenog/povijesnog istraživanja i statistike obrada nužna za izvršavanje zadaće koja se provodi zbog javnog interesa;
  • ako u slučaju obrade koja se temelji na legitimnim interesima ili na izvršavanju zadaće od javnog interesa / izvršavanju službene ovlasti može dokazati da ima uvjerljive legitimne temelje koji nadilaze vaše interese, prava i slobode. Stoga je potreban test razmjernosti 

Društvo vas treba obavijestiti o vašem pravu na prigovor pri uspostavi prvog kontakta s vama.

Primjer

Putem internetskog društva za prodaju ulaznica kupili ste dvije ulaznice da biste vidjeli koncert uživo svojeg omiljenog benda. Nakon toga bombardirani ste reklamama za koncerte i događaje koji vas ne zanimaju. Obavijestite internetsko društvo za prodaju ulaznica da ne želite primati dodatni reklamni materijal. Društvo bi trebalo prestati obrađivati vaše osobne podatke za izravni marketing te biste uskoro trebali prestati dobivati njihove poruke elektroničke pošte. To vam ne bi trebali naplatiti.

Upućivanja

  • Članci 7., 12. i 21. i uvodne izjave 69. i 70. OUZP-a