Pe această pagină:

Răspuns

Da, puteți solicita ștergerea datelor dvs. cu caracter personal, de exemplu, atunci când datele pe care le deține societatea cu privire la dvs. nu mai sunt necesare sau dacă datele dvs. au fost utilizate ilegal. Datele cu caracter personal furnizate când erați copil pot fi șterse în orice moment.

Acest drept se aplică și online și este denumit adesea „dreptul de a fi uitat(ă)”. În anumite situații, puteți cere societăților care au pus la dispoziție online datele dvs. cu caracter personal să le șteargă. Acele societăți au și obligația de a lua măsuri rezonabile pentru a informa alte societăți (alți operatori) care prelucrează datele cu caracter personal că subiectul datelor a cerut ștergerea oricăror linkuri către datele respective sau a oricăror copii sau reproduceri ale acelor date cu caracter personal.

Este demn de reținut faptul că acest drept nu este unul absolut, ceea ce înseamnă că sunt protejate și alte drepturi, cum ar fi libertatea de exprimare și cercetarea științifică.

Exemple

Datele ar trebui șterse

 V-ați înscris pe un site de rețele sociale. După o perioadă, decideți să părăsiți site-ul. Aveți dreptul de a-i cere societății să șteargă datele cu caracter personal care vă aparțin.

Datele nu pot fi șterse imediat

O bancă nouă oferă credite ipotecare avantajoase. Vă cumpărați o casă nouă și decideți să treceți la noua bancă. Solicitați „vechii” bănci să vă închidă toate conturile și să șteargă toate datele dvs. cu caracter personal. Vechea bancă trebuie să respecte însă o lege care obligă băncile să păstreze timp de 10 ani toate datele clienților. Vechea bancă nu poate șterge pur și simplu datele dvs. cu caracter personal. În acest caz, ați putea cere restricționarea prelucrării datelor dvs. cu caracter personal. În acest caz, banca va putea păstra datele numai pentru perioada de timp impusă de lege și nu poate efectua nicio altă operație de prelucrare asupra lor.

Datele ar trebui șterse

Faceți o căutare online folosind numele și prenumele dvs., iar printre rezultate apare un link la un articol de ziar. Informațiile din ziar sunt de acum câțiva ani și se referă la o chestiune – o licitație imobiliară legată de niște proceduri de recuperare a unei datorii – rezolvată cu mult timp în urmă, în prezent irelevantă. Dacă nu sunteți o personalitate publică, iar interesul dvs. privind ștergerea articolului primează în fața interesului publicului general privind accesul la informație, motorul de căutare este obligat să șteargă din rezultate linkurile la paginile web care conțin numele și prenumele dvs.

Referințe

  • Articolele 12, 17 și 23 și considerentele (65) și (66) ale RGPD
  • Orientările Grupului de lucru al articolului 29 privind punerea în aplicare a Hotărârii Curții de Justiție din 13 mai 2014, Google Spania și Google, C-131/121, ECLI:EU:C:2014:3171 (WP 225)

 

1 Un sumar al hotărârii a fost publicat în JO C 212, 7.7.2014, p. 4.