Sadržaj stranice

Odgovor

Da, možete zatražiti da se vaši osobni podaci izbrišu kad, primjerice, podaci koje društvo ima o vama više nisu potrebni ili kad su vaši podaci nezakonito upotrebljavani. Osobni podaci dani kad ste bili dijete mogu se brisati u bilo kojem trenutku.

Ovo se pravo primjenjuje i na internetu te se često naziva „pravom na zaborav”. U posebnim okolnostima od društava koja su vaše osobne podatke učinila dostupnima na internetu možete zatražiti da ih izbrišu. Ta su društva također obvezna poduzeti razumne korake kako bi informirala druga društva (voditelje obrade) koja obrađuju osobne podatke da je ispitanik zatražio brisanje svih poveznica s tim osobnim podacima ili kopijama tih osobnih podataka.

Valja imati na umu da ovo pravo nije apsolutno pravo, što znači da se ostala prava, poput slobode izražavanja i znanstvenog istraživanja, također čuvaju.

Primjeri

Podatke treba izbrisati

Pridružili ste se društvenoj mreži. Nakon nekog vremena odlučite napustiti tu stranicu za umrežavanje. Imate pravo od društva tražiti brisanje osobnih podataka koji vam pripadaju.

Podaci se ne mogu odmah izbrisati

Nova banka nudi dobre kredite za kupnju stana ili kuće. Kupujete novu kuću i odlučite prijeći u novu banku. Od „stare” banke tražite da zatvori sve račune i zatražite brisanje svih svojih osobnih podataka. No na staru se banku primjenjuje zakon kojim se banke obvezuje na pohranjivanje svih pojedinosti o klijentima na deset godina. Stara banka ne može samo izbrisati vaše osobne pojedinosti. U ovom slučaju možda biste mogli zatražiti ograničenje obrade svojih osobnih podataka. Banka podatke tada može samo pohraniti tijekom zakonski potrebnog vremenskog razdoblja te ih ne može nikako dodatno obrađivati.

Podatke treba izbrisati

Kada pretražujete internet upotrebljavajući svoje ime i prezime, u rezultatima se prikazuje poveznica na novinski članak. Informacije u članku datiraju nekoliko godina unatrag i povezane su s problemom, aukcijom nekretnine povezane s postupkom naplate duga, koji je odavno riješen te sada nije važan. Ako niste javna osoba i vaš interes da se članak ukloni nadilazi opći javni interes na pristup informacijama, tada je tražilica iz rezultata obvezna ukloniti poveznice na internetske stranice koje uključuju vaše ime i prezime.

Upućivanja

  • Članci 12., 17. i 23. i uvodne izjave 65. i 66. OUZP-a
  • Smjernice Radne skupine iz članka 29. o provedbi presude Suda Europske unije od 13. svibnja 2014. „Google Spain and Google”, C-131/121,ECLI:EU:C:2014:3171 (WP 225)

1 Sažetak presude je dostupan u SL C 212, 7.7.2014, str. 4.