Pe această pagină:

Răspuns

Pentru acest tip de date cu caracter personal s-au instituit măsuri de protecție suplimentare, deoarece copiii sunt mai puțin conștienți de riscurile și consecințele transmiterii datelor, precum și de drepturile proprii. Orice informații adresate în mod specific unui copil ar trebui adaptate pentru a fi ușor accesibile, formulate într-un limbaj simplu și clar.

Pentru majoritatea serviciilor online este necesar consimțământul unui părinte sau al unui tutore legal pentru prelucrarea datelor cu caracter personal ale unui copil pe bază de consimțământ până la o anumită vârstă. Acest lucru este valabil pentru site-urile de rețele sociale, precum și pentru platformele pentru descărcarea de muzică și cumpărarea de jocuri online.

Limita de vârstă pentru obținerea consimțământului părinților este stabilită de fiecare stat membru al UE și poate fi între 13 și 16 ani. Consultați autoritatea națională de protecție a datelor.

Societățile trebuie să depună eforturi rezonabile, ținând seama de tehnologiile disponibile, pentru a se asigura că respectivul consimțământ a fost într-adevăr acordat în conformitate cu prevederile legii. Aceste eforturi pot cuprinde implementarea unor măsuri de verificare a vârstei (de exemplu, o întrebare la care un copil mediu nu ar ști să răspundă sau solicitarea ca minorul să comunice adresa de e-mail a părintelui său pentru a face posibilă acordarea consimțământului scris).

Serviciile de prevenire sau de consiliere oferite direct copiilor sunt scutite de obligația de a obține consimțământul unui părinte, deoarece ele urmăresc protejarea intereselor copiilor.

Exemple

Este necesar consimțământul unui părinte

Aveți o fiică în vârstă de 12 ani. Aceasta ar dori să se înscrie într-o rețea socială cunoscută și i se solicită consimțământul pentru prelucrarea informațiilor privind religia sa. Ar trebui să vă dați consimțământul dacă doriți ca ea să se înscrie în rețeaua socială respectivă.

Nu este necesar consimțământul unui părinte

Fiul dvs. în vârstă de 17 ani se gândește să participe la un sondaj online referitor la preferințele sale vestimentare. Site-ul solicită consimțământul pentru prelucrarea datelor sale. Deoarece are peste 16 ani, fiul dvs. își poate da consimțământul fără a-l cere pe al dvs.

Referințe