Sadržaj stranice

Odgovor

Postoji dodatna zaštita za ovu vrstu osobnih podataka jer djeca su manje svjesna rizika i posljedica dijeljenja podataka i svojih prava. Sve informacije koje su posebno namijenjene djetetu trebale bi biti prilagođene kako bi bile lako dostupne, uz uporabu jasnog i jednostavnog jezika.

Za većinu internetskih usluga potrebna je privola roditelja ili skrbnika za obradu osobnih podataka djeteta na temelju privole do određene dobi. To se primjenjuje na stranice za društveno umrežavanje, kao i na platforme za preuzimanje glazbe i kupnju internetskih igara.

Svaka država članica EU utvrđuje dobnu granicu za dobivanje roditeljske privole razlikuje se te ona iznosi između 13 i 16 godina. Provjerite kod svojeg nacionalnog tijela za zaštitu podataka.

Društva moraju uložiti razumne napore, uzimajući u obzir dostupnu tehnologiju, kako bi provjerila je li dana privola zaista u skladu s pravom. To može uključivati provedbu mjera potvrde dobi kao što je pitanje na koje prosječno dijete ne bi moglo odgovoriti ili zahtjev da maloljetnik navede adresu elektroničke pošte roditelja kako bi se dobila pisana privola).

Preventivne usluge ili usluge savjetovanja koje su ponuđene izravno djetetu izuzete su od zahtjeva roditeljske privole jer se njima želi zaštititi interese djeteta.

Primjeri

Potrebna je roditeljska privola

Imate dvanaestogodišnju kćer. Željela bi se pridružiti popularnoj društvenoj mreži i potrebna joj je privola za obradu informacija o njezinoj vjeri. Trebali biste dati svoju privolu u slučaju da želite da se pridruži toj društvenoj mreži.

Roditeljska privola nije potrebna

Vaš sedamnaestogodišnji sin razmišlja o sudjelovanju u internetskoj anketi o njegovim uzorcima potrošnje odjeće. Internetska stranica zahtijeva privolu za obradu njegovih podataka. Budući da ima više od 16 godina, može dati svoju privolu te ne mora tražiti vašu.

Upućivanja