Pe această pagină:

Răspuns

Situația angajator-angajat este considerată, în general, o relație dezechilibrată, în care angajatorul dispune de mai multă putere decât angajatul. Deoarece consimțământul trebuie să fie liber și având în vedere caracterul dezechilibrat al relației, angajatorul nu poate, în majoritatea cazurilor, să se bazeze pe consimțământul dvs. pentru a vă utiliza datele.

S-ar putea să existe situații în care este legală prelucrarea datelor cu caracter personal ale unui angajat pe baza consimțământului acestuia, în special dacă prelucrarea se face în interesul angajatului. De exemplu, dacă o companie acordă beneficii angajatului sau membrilor familiei acestuia (cum ar fi reduceri la serviciile oferite de companie), prelucrarea datelor cu caracter personal ale unui angajat este permisă și legală, dacă s-a acordat consimțământul prealabil în cunoștință de cauză.

Exemplu

Consimțământul nu este valid

Angajatorul dvs. consideră că trebuie crescută productivitatea muncii. În acest scop, intenționează să instaleze camere de televiziune cu circuit închis (CCTV) pe coridoare și la intrarea băilor. Vă solicită consimțământul pentru a vă putea monitoriza mișcările și timpul petrecut în afara biroului. Chiar dacă vă dați consimțământul, acesta ar fi considerat nevalid, iar angajatorul dvs. nu are voie să instaleze CCTV pe baza acestui consimțământ.

Referințe