EU-lainsäädäntö ja sen soveltaminen
- asetuksista ja päätöksistä tulee automaattisesti sitovia koko EU:ssa niiden voimaantulopäivänä
- direktiivit on saatettava osaksi EU-maiden kansallista lainsäädäntöä
Täytäntöönpano EU-maissa
Asetukset ja päätökset
Kansallisten viranomaisten on varmistettava, että asetuksia ja päätöksiä sovelletaan oikein.
Direktiivit
Kaikissa direktiiveissä on säädetty määräaika, johon mennessä EU-maiden on sisällytettävä direktiivin säännökset kansalliseen lainsäädäntöönsä ja ilmoitettava tästä komissiolle.
Komissio avustaa jäsenmaita EU-lainsäädännön täytäntöönpanossa. Tietoa on tarjolla verkossa, täytäntöönpanosuunnitelmissa ja ohjeistuksissa. Lisäksi komissio järjestää asiantuntijakokouksia.
Kansalliset täytäntöönpanotoimenpiteet EUR-Lexissä
Komissio valvoo
Komissio vastaa siitä, että kaikki EU-maat soveltavat EU-lainsäädäntöä asianmukaisesti. Tässä ominaisuudessa komissiota kuvataan "perussopimusten valvojaksi".
Komissio ryhtyy toimiin, jos EU-maa:
- ei täysin sisällytä direktiiviä kansalliseen lainsäädäntöönsä määräaikaan mennessä
- soveltaa EU-lainsäädäntöä virheellisesti
Vuonna 2016 annetussa tiedonannossa EU:n lainsäädäntö: parempiin tuloksiin soveltamista parantamalla selostetaan, miten komissio tehostaa EU-lainsäädännön soveltamista, täytäntöönpanoa ja täytäntöönpanon valvontaa kansalaisten, kuluttajien ja yritysten eduksi.
EU-direktiivien täytäntöönpanon valvonta
Parempaa sääntelyä: miksi ja miten
EU-lainsäädännön soveltamisen laiminlyöminen
Jos kansalliset viranomaiset eivät pane EU-lainsäädäntöä asianmukaisesti täytäntöön, komissio voi käynnistää virallisen rikkomusmenettelyn kyseistä maata vastaan. Jos tämä ei tuota tulosta, komissio voi viedä asian unionin tuomioistuimen käsiteltäväksi.
Valituksen tekeminen
EU-lainsäädäntö takaa EU-kansalaisille, EU-maiden asukkaille ja yrityksille monenlaisia oikeuksia. Jos katsot, että EU-maan kansalliset viranomaiset eivät kunnioita EU-lainsäädännön mukaisia oikeuksiasi, käytettävissäsi on erilaisia oikeussuojakeinoja.
On suositeltavaa, että viet asian ensin käsiteltäväksi kyseisen EU-maan toimivaltaiseen elimeen, kuten oikeusasiamiehelle tai paikalliseen tuomioistuimeen, sillä päävastuu EU-lainsäädännön soveltamisesta on EU-maiden kansallisilla viranomaisilla.
Tavallisesti omia oikeuksia on yksinkertaisinta puolustaa omassa asuinmaassa, mutta myös EU-elimistä voi saada apua. Voit tehdä asiasta virallisen valituksen komissiolle.
Lisätietoa: