A Bizottság minőségi jogalkotási programja révén Ön ma már többféleképpen is részt vehet az uniós jogalkotási folyamatban.

Minőségi jogalkotás: célok és eszközök

Részvétel már a kezdetektől

Már a jogalkotási folyamat legelején lehetőség van arra, hogy ki-ki véleményt nyilvánítson a jogszabálytervezetekkel, illetve a jogszabályok tervezett értékelésével vagy célravezetőségi vizsgálatával kapcsolatban. A javasolt intézkedéseket ütemtervek és bevezető hatásvizsgálatok ismertetik, amelyekről Ön is adhat visszajelzést.

Konzultációs időszak: 

– 4 hét

Mondjon véleményt az ütemtervekkel/bevezető hatásvizsgálatokkal kapcsolatban

(A 2017. február 28-a előtt közzétett ütemtervek és bevezető hatásvizsgálatok)

Potenciális hatások

Vegyen részt nyilvános konzultációink valamelyikében. Ön még azelőtt kifejtheti véleményét a hatásvizsgálatokról, hogy a Bizottság véglegesítené javaslatait. A hatásvizsgálatok során a Bizottság arra keres választ, hogy milyen problémát kell megoldani, ehhez uniós szinten kell-e cselekedni, illetve hogy a felvázolt lehetséges megoldásoknak várhatóan milyen hatásaik lesznek.

Konzultációs időszak: 

– minimum 12 hét

Vegyen részt nyilvános konzultációkban

A Bizottság javaslata

Mondja el véleményét a Bizottság által megszövegezett jogalkotási javaslatról, miután azt az intézmény elfogadásra az Európai Parlament és a Tanács elé terjesztette, illetve mondja el, mit gondol a hatásvizsgálatról készült jelentésről, miután a Bizottság azt közzétette. A Bizottság a beérkezett véleményeket továbbítja a Parlamentnek és a Tanácsnak.

Véleménynyilvánítási időszak: 

– a bizottsági javaslatnak az összes uniós nyelven történő közzétételét követő 8 hét

Mondjon véleményt a Bizottság jogalkotási javaslatairól

(A 2017. február 28. előtt közzétett bizottsági jogalkotási javaslatok)

Értékelés és célravezetőségi vizsgálatok

Vegyen részt nyilvános konzultációinkban, és fejtse ki véleményét arról, hogyan működnek az uniós jogszabályok a gyakorlatban.

Konzultációs időszak: 

– minimum 12 hét

Vegyen részt nyilvános konzultációkban

A végrehajtási aktusok és a felhatalmazáson alapuló jogi aktusok tervezete

Ossza meg a Bizottsággal álláspontját azoknak a jogi aktusoknak a tervezetével kapcsolatban, amelyek hatályos jogszabályok nem alapvető rendelkezéseit módosítják vagy egészítik ki (felhatalmazáson alapuló jogi aktusok) vagy amelyek azt célozzák, hogy a hatályos jogszabályokat az EU-ban mindenhol egységesen hajtsák végre (végrehajtási jogi aktusok).

Véleménynyilvánítási időszak:

– 4 hét

Ossza meg a végrehajtási jogi aktusok, illetve a felhatalmazáson alapuló jogi aktusok tervezetéről alkotott véleményét 

A hatályos jogszabályok tökéletesítése

Ön bármikor megoszthatja velünk a meglévő jogi szabályozás tökéletesítésére irányuló észrevételeit. A Bizottság célja, hogy egyszerűsítse az uniós jogszabályokat és csökkentse a szabályozási terheket, ezért minden ilyen irányú javaslatot meg fog vizsgálni. Kérjük, hogy észrevételeit a REFIT-platformnak nyújtsa be

Véleménynyilvánítási időszak: bármikor

Mondja el nekünk, hogy Ön szerint hogyan lehetne egyszerűsíteni az uniós szabályozást

Egyéb lehetőségek

Előfordul, hogy a Bizottság más típusú dokumentumok kapcsán is kikéri a magánszemélyek és/vagy a vállalkozások véleményét. Ilyen dokumentumok pl. az ún. zöld könyvek, amelyeket a Bizottság azért ad ki, hogy egy adott témában európai szintű párbeszéd kibontakozását ösztönözze.

Konzultációs időszak: 

– minimum 12 hét

Vegyen részt nyilvános konzultációkban

Keresés a lezárult konzultációk között

Tervezett nyilvános konzultációk

Feliratkozás

Ha értesülni szeretne az új ütemtervekről, a bevezető hatásvizsgálatokról vagy a nyilvános konzultációkról, iratkozzon fel levelezőlistánkra.

Átláthatóság

Ön szervezet képviseletében vagy önfoglalkoztatóként uniós döntéshozatali eljárást befolyásoló tevékenységet végez? Észrevételeinek elküldése előtt regisztrálja magát/szervezetét online adatbázisunkban, az EU átláthatósági nyilvántartásában