A konzultáció ismertetése

Véleménynyilvánítási időszak
29 november 2018 - 24 január 2019 (brüsszeli idő szerint éjfél)
Fórumtéma
Környezetvédelem

Célközönség

A konzultáció célcsoportját alkotják: – a magánszemélyek fogyasztói minőségükben, hiszen termékeket vásárolnak és használnak fel, valamint hulladékot állítanak elő. A konzultáció célja, hogy jobban megértsük, milyen megfontolások vezérlik a fogyasztókat a termékekkel kapcsolatos döntéseik során; – az uniós termékpolitikai intézkedések által a mindennapi tevékenységük során érintett vállalkozások és egyéb érdekelt felek. Ők minden bizonnyal alaposabb ismeretekkel és tapasztalattal rendelkeznek a különböző szakpolitikai eszközökről; – azok a civil társadalmi és nem kormányzati szervezetek, amelyek figyelemmel kísérik, hogy megvalósulnak-e az uniós termékpolitikák által kitűzött célok, és számon kérik azt a döntéshozóktól. Emellett ezek a szervezetek jellemzően olyan információk és ismeretek birtokában vannak a termékekkel (és azok hatásával) kapcsolatban, amelyek felettébb relevánsak e kezdeményezés szempontjából; – a tagállami országos szintű és regionális hatóságok, amelyek tapasztalattal rendelkeznek az uniós termékpolitikák végrehajtása terén, valamint fontos ismeretekkel rendelkeznek a termékek hatásairól országukban vagy térségükben. A helyi szakpolitikai intézkedések kiegészíthetik az uniós intézkedéseket, és az erre vonatkozó információk nagyon fontosak. Az országos és regionális közigazgatási szervek közbeszerzőként, vagyis a termékek vásárlóiként is fontos szerepet játszanak.

Miért indítottuk ezt a konzultációt?

Az uniós szabályok és szakpolitikák sokféleképpen kihatnak az uniós piacon forgalmazott termékekre. Ily módon minden polgárt, vállalkozást és egyéb entitást érintenek így vagy úgy ezek az intézkedések. A magánszemélyek fogyasztóként termékeket vásárolnak és használnak, valamint hulladékot hoznak létre. A vállalkozások és az iparágak a termék életciklusának valamennyi szakaszában részt vesznek, ideértve a tervezést, a gyártást, a behozatalt és a kivitelt, a beszerzést, a fogyasztást és az újrafeldolgozást/hulladékkezelést. Minden piaci szereplő nap mint nap hoz termékekkel kapcsolatos döntéseket az általa ismert információk birtokában. Természetesen az uniós szakpolitikák ösztönzői és korlátozásai is kihatnak ezekre a döntésekre. Ezért rendkívül fontos, hogy értesüljünk arról, miként vélekednek az érdekeltek ezekről az ösztönzőkről és korlátozásokról – különösen az uniós termékpolitikák vonatkozásában. A konzultáció hasznos lesz ahhoz, hogy megállapítsuk: a jelenlegi uniós termékpolitikai keret mennyire segíti elő a körforgásos gazdaság térnyerését, és hogyan tudná még jobban elősegíteni azt.

A konzultációs kérdőív kitöltése

A konzultációs időszak lezárult A kérdőív már nem érhető el. Ha szeretne első kézből tájékozódni a kezdeményezéssel kapcsolatos fejleményekről, iratkozzon fel az értesítésekre.