Mondjon véleményt a Bizottság kezdeményezéseiről

Minőségi jogalkotási programjának keretében a Bizottság jobban oda kíván figyelni a polgárok és az érdekelt felek véleményére, észrevételeire és javaslataira annak érdekében, hogy az uniós szakpolitikák és jogalkotási javaslatok valós tényeken és igényeken alapuljanak. Ezen a webhelyen Ön megoszthatja velünk észrevételeit és elképzeléseit a bizottsági kezdeményezésekkel kapcsolatban, a jogalkotási és a szakpolitikai döntéshozatali folyamat főbb szakaszaiban.

Hogyan működik mindez a gyakorlatban? Nézze meg kisfilmünket.

Keresés az összes kezdeményezés körében

Amikor egy gondolat először testet ölt: ütemtervek és bevezető hatásvizsgálatok

A szakpolitikák alakításának és a jogszabályalkotásnak a legelső lépéseként ütemtervek és bevezető hatásvizsgálatok készülnek, amelyek felvázolják az új elgondolásokat. Ebben a szakaszban kerül sor a meglévő jogszabályok kiértékelésére és célravezetőségi vizsgálatára is. A véleménynyilvánításra 4 héten át van lehetőség.

Mondjon véleményt az ütemtervekről és a bevezető hatásvizsgálatokról

Tényadatgyűjtés – Nyilvános konzultációk

A nyilvános konzultációk során arra kérjük fel a polgárokat és érdekelteket, hogy az új kezdeményezések kapcsán mondják el véleményüket az uniós fellépés hatóköréről, kiemelt területeiről és előnyeiről, illetve a meglévő szakpolitikák és jogszabályok kapcsán azok hatásairól és eredményességéről. A konzultációhoz az adott témára szabott kérdőíves felmérést használunk. A nyilvános konzultációk alkalmával 12 hétig van mód a véleménynyilvánításra.

Vegyen részt nyilvános konzultációkban

Jogalkotási javaslatok: lehetőség a véleménynyilvánításra, még mielőtt a javaslatból jogszabály lesz

Miután a Bizottság elfogadta és az Európai Parlament és a Tanács elé terjesztette a jogalkotási javaslat legutolsó változatát, még mindig van lehetőség a véleményezésre. Pontosan 8 hét áll rendelkezésre az észrevételek megfogalmazásához, melyek ezt követően a Parlamenthez és a Tanácshoz kerülnek megfontolásra.

Mondjon véleményt a Bizottság jogalkotási javaslatairól

Technikai szabályok vagy frissítések: a felhatalmazáson alapuló és a végrehajtási jogi aktusok tervezetei

Az Európai Parlament és a Tanács által elfogadott egyes uniós jogszabályok külön rendelkezéseket tartalmaznak arra nézve, hogy a Bizottság:

  • „felhatalmazáson alapuló jogi aktusok” formájában módosítsa vagy kiegészítse a jogszabályok nem alapvető rendelkezéseit,
  • „végrehajtási jogi aktusok” útján meghatározza azokat a feltételeket, amelyek a jogszabályok egységes végrehajtását biztosítják az EU egészében.

A felhatalmazáson alapuló és a végrehajtási jogi aktusok tervezeteit 4 héten át lehet véleményezni.

Mondja el véleményét a végrehajtási aktusok és a felhatalmazáson alapuló jogi aktusok tervezeteiről

A hatályos jogszabályok egyszerűsítése és javítása: enyhítsünk a terheken!

Ön bármikor javaslattal élhet azt illetően, hogy Ön szerint hogyan javíthatjuk a hatályos jogszabályok és a már folyamatban lévő kezdeményezések hatékonyságát és eredményességét, illetve milyen egyszerűsítő lépésekkel csökkenthetünk a szabályozási terheken. Az Ön javaslatait adott esetben a REFIT-platform munkatársai fogják megvizsgálni és ajánlásaik megfogalmazása során figyelembe venni.

Mondja el nekünk, hogy Ön szerint hogyan lehetne egyszerűsíteni az uniós szabályozást

A véleménynyilvánítás szabályai

Véleményt azok tudnak nyilvánítani, akik bejelentkeznek az EU Login rendszeren keresztül. Ha Önnek még nincs ilyen felhasználói fiókja, az adott kezdeményezést ismertető oldalon található „Regisztráció” gombra kattintva hozzon létre egyet. Bejelentkezéshez a közösségi médiában létrehozott saját fiókokat is lehet használni.

A konzultációs kérdőíveken adott válaszok kivételével az összes észrevételt azonnal közzétesszük ezen a webhelyen, így közvetlenül lehetőség van mások véleményének megismerésére is. Tekintettel a széles körű nyilvánosságra, a véleménynyilvánításra bizonyos szabályok érvényesek. Azokat a hozzászólásokat, amelyek sértik ezeket a szabályokat, eltávolítjuk a honlapról.

Az átláthatóság érdekében minden szervezetet – különösen azokat, amelyek tevékenységeikkel kihatnak az uniós döntéshozatali eljárásra – arra kérünk, hogy véleményük benyújtása előtt regisztrálják magukat azEU átláthatósági nyilvántartásában.

Nyelvpolitika

Ebben a rovatban az információkat a lehető legtöbb uniós nyelven meg szeretnénk adni. A kezdeményezés alapvető tudnivalóit (pl. cím és összefoglaló) minden esetben közzétesszük az EU összes nyelvén. Bizonyos esetekben részletes információk egyetlen vagy csak egy pár nyelven állnak rendelkezésre. Válaszait azonban Ön az EU hivatalos nyelvei közül bármelyiken benyújthatja.

A nyilvános konzultáció kérdőívei legalább angolul, franciául és németül, de gyakran az EU más nyelvein is olvashatók. A Bizottság munkaprogramjának részét képező új kezdeményezésekhez kapcsolódó nyilvános konzultációs kérdőívek általában az EU 23 hivatalos nyelvén elérhetők. A kívánt nyelvet a kérdőív weboldalának felső részén lehet kiválasztani. 

További információk a webhely nyelvpolitikájáról

Keresés a kezdeményezések körében

A kezdeményezések között többféle módon válogathat, így például téma, típus vagy dátum szerint is. Kattintson rá az Önt érdeklő kezdeményezésre, hogy lássa, melyik szakaszban jár, van-e még mód a véleményezésére.

Keresés az összes kezdeményezés körében

Feliratkozás automatikus értesítésekre

Ha feliratkozik erre a szolgáltatásra, e-mail-üzenetben értesítjük, amikor az Önt érdeklő témákban új kezdeményezés jelenik meg, illetve amikor egy adott kezdeményezéssel kapcsolatban új fejlemények történnek.
Naponta legfeljebb egy e-mail-üzenetet küldünk, a szolgáltatás beállításait pedig bármikor módosíthatja.
A feliratkozáshoz mindössze az alábbi „Regisztráció” gombra kell kattintania.

Legújabb kezdeményezések