Főbb finanszírozási lehetőségek

Közös agrárpolitika (KAP)

A mezőgazdasági termelők közvetlen kifizetésben részesülnek az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból (EMGA). Ez az alap elsősorban a közvetlen kifizetéseket és a mezőgazdasági piacokat szabályozó vagy támogató intézkedések finanszírozására szolgál.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) a vidékfejlesztési programokhoz nyújtott európai uniós hozzájárulást finanszírozza.

Kutatás és innováció

A mezőgazdasági termelők a Horizont Európa „Élelmiszerek, biogazdaság, természeti erőforrások és környezet” klaszteréből is részesülhetnek támogatásban. A finanszírozási lehetőségek a finanszírozási és ajánlattételi lehetőségeket ismertető portálon vannak felsorolva.

Foglalkoztatás a vidéki térségekben

Mezőgazdasági termelők az egységes piaci program egyes intézkedéseiből is részesülhetnek, különösen az Európai Egészségügyi és Digitális Végrehajtó Ügynökség (HaDEA) által irányított „Élelmiszerlánc” pillér keretében.

A mezőgazdasági termelők számára az Európai Szociális Alap Plusz (ESZA+) keretében is rendelkezésre áll finanszírozás a vidéki területek foglalkoztatási feltételeinek javítására.