Minden pályázati vagy ajánlati felhívásnak megvannak a maga kritériumai, követelményei és lépései. A kiválasztott felhívás végigvezeti Önt a pályázási folyamaton.

Először meg kell állapítania, hogy teljesíti-e az adott felhívásban megjelölt kritériumokat, vagyis támogatható-e. Ezek után lehetséges, hogy regisztrálnia kell egy adott adatbázisban: a pályázati útmutató meghatározza, hogy ezt meg kell-e tennie, és ha igen, milyen módon. Előfordulhat, hogy egy partnert is szeretne találni.

Pályázatának elkészítése és benyújtása eltart egy ideig, ezért ügyeljen arra, hogy időben kezdjen neki. Az Ön által kiválasztott felhívás útmutatója minden szükséges dokumentumot és sablont felsorol. Ezért kérjük, gondosan kövesse az útmutatóban leírtakat. Ha nem így tesz, az ajánlatkérő szerv elfogadhatatlannak minősítheti és kizárhatja az Ön pályázatát.

Ahhoz, hogy uniós finanszírozáshoz juthasson, követni kell bizonyos szabályokat és eljárásokat. Ez azért elkerülhetetlen, mert minden egyes eurót átláthatóan és rendeltetésszerűen, az uniós polgárok javára kell elköltenünk. Az EU azonban folyamatosan dolgozik azon, hogy egyszerűsítse és korszerűsítse költségvetési szabályait, és biztosítsa, hogy mindenki élni tudjon az ötlete megvalósításához szükséges uniós finanszírozással.

Ahhoz, hogy figyelembe vegyék, a pályázatnak teljesnek és tömörnek kell lennie, és időben be kell nyújtani az elektronikus beküldési rendszeren keresztül.

Az EU által finanszírozott programok végrehajtásának három módja van: közvetlen irányítás, megosztott irányítás vagy közvetett irányítás. A pályázási folyamat az irányítási módtól és a programtól függően eltérő. Tudjon meg többet az irányítási módokról.

Közvetlen irányítás

Az Európai Bizottság finanszírozási és pályázati portálján keresztül kell pályázni. Mind a támogatásoknál, mind a pályázatoknál a pályázás folyamata jellemzően magában foglalja az Önnek megfelelő felhívás megtalálását, a projektpartner-keresést, a portálon egy fiók létrehozását, a szervezet regisztrációját és a pályázat benyújtását.

Részletes információk a finanszírozási és pályázati portálon találhatók.

Megosztott irányítás

A kiválasztási és odaítélési eljárásokért, valamint a nyomon követésért és az irányításért (többek között a kifizetésekért is) a tagállamok közigazgatási szervei felelősek.

A tagállamoknak meg kell felelniük a közös rendelkezésekről szóló rendeletnek, amely a következő nyolc megosztott irányítású alap közös jogi kerete:

További információk a 2014–2020-as uniós költségvetés regionális és nemzeti finanszírozási hatóságainak oldalán találhatók. A 2021–2027-es uniós költségvetés programjaiból származó finanszírozásról is tájékoztató, a tagállami kapcsolattartó pontokat felsoroló weboldal jelenleg készül.

Közvetett irányítás

Ha Ön közvetett irányítású, vagyis végrehajtó partner által kezelt pénzeszközre pályázik, akkor az ajánlatkérőként eljáró végrehajtó partner pályázati eljárását kell követnie. A pályázati eljárás konkrét követelményeinek a végrehajtó partner honlapján tud utánanézni.

Az alábbiakban néhány példát talál a közvetett irányítás keretében uniós forrásokat odaítélő végrehajtó partnerekre.

Nemzetközi szervezetek

Szakosított uniós szervek

Decentralizált ügynökségek

A decentralizált ügynökségek technikai és tudományos feladatok ellátásával járulnak hozzá az uniós szakpolitikák végrehajtásához. A decentralizált ügynökségek az uniós intézmények és nemzeti hatóságok technikai és szakértői tudásának egyesítésével támogatják az EU és a nemzeti kormányok közötti együttműködést. Ilyen ügynökségek például a következők:

Közös vállalkozások (a köz- és magánszféra partnerségei)

Nemzeti szervek

Egyes uniós programok vagy finanszírozási lehetőségek végrehajtására a tagállamok bizonyos szerveket jelölnek ki, például a következőket:

Hogyan válhat Ön is végrehajtó partnerré?

A közvetett irányítás keretében közreműködni kívánó szervezeteknek vagy személyeknek az uniós költségvetés felhasználását szabályozó költségvetési rendeletben meghatározott konkrét kategóriákba kell tartozniuk. Mielőtt erre engedélyt kapnának, előzetes értékelést kell végezniük rendszereikről, szabályaikról és eljárásaikról, hogy az odaítélt uniós alapokat biztonságosan kezeljék.

További információk az előzetes értékelésről