Prijstoezicht

De Europese Commissie volgt nauwlettend de prijzen en de marktontwikkelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen en publiceert verscheidene keren per jaar een verslag daarover.

Toezicht op de prijzen van basisproducten

Een dashboard voor basisproducten geeft een maandelijks overzicht van de prijzen van de meest representatieve landbouwproducten en de prijzen voor de consument, zowel in de EU als in de rest van de wereld. Producten binnen en buiten de EU zijn niet altijd met elkaar te vergelijken, maar toch geeft het dashboard een goede indictie van de meest recente prijsontwikkelingen.

DownloadenPDF - 1.2 MB

Meer informatie

Eerdere edities


EU-prijzen van geselecteerde representatieve producten

De maandelijkse prijzen van EU-landbouwproducten verschijnen in Excel-formaat op basis van door de EU-landen verstrekte informatie voor de meest representatieve producten.

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor de korte termijn voor de markten voor akkerbouwgewassen, vlees en zuivelproducten in de Europese Unie verschijnen drie keer per jaar (februari, juni en september). Ze zijn gebaseerd op een analyse van de meest recente gegevens door marktdeskundigen van het directoraat-generaal Landbouw en Plattelandsontwikkeling.

Eenmaal per jaar, meestal in december, verschijnen de vooruitzichten voor de middellange termijn met een vooruitblik op de ontwikkelingen in de landbouwmarkten en de inkomens in het volgende decennium. Ze zijn gebaseerd op veronderstellingen over de macro-economische omstandigheden, het landbouw- en handelsbeleid, de klimatologische omstandigheden en de internationale marktontwikkelingen.

Marktoverzichten en -verslagen

Regelmatig worden er overzichten en verslagen gepubliceerd waarin de ontwikkelingen op de landbouwmarkten in de EU en daarbuiten worden geanalyseerd. Aan bod komen onderwerpen zoals vraag en aanbod op de wereldvoedselmarkten, invoer van biologische producten en voedselzekerheid.

Nieuws