Három út, egy cél

A mezőgazdaság egyedülálló szerepet tölt be az Európai Unió társadalmában, gazdaságában és meghatározó a környezet szempontjából.

A jó környezeti feltételek támogatják a mezőgazdasági tevékenységet, lehetővé teszik, hogy a mezőgazdasági termelők a természeti erőforrások kiaknázásával megtermeljék terményeiket és biztosítsák megélhetésüket. Míg a mezőgazdaságból származó pénz garantálja a gazdálkodó családok megélhetését, a vidéki közösségek fenntartását, a mezőgazdaságban termelt élelmiszerek a társadalom egészének megmaradását biztosítják.

A közös agrárpolitika (KAP) a társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi megközelítéseket ötvözve jelöli ki az EU fenntartható mezőgazdasági rendszerének megvalósítása felé vezető utat. Ezen az úton vezet tovább a jövőbeli KAP, amely egy új, ambiciózusabb zöldítési struktúra köré fog épülni.

E kombinált és ambiciózus megközelítés alkalmazásával, valamint a tudás és az innováció terén elért legújabb eredmények kiaknázásával a KAP összehangolja a mezőgazdaságot az európai zöld megállapodással, amelynek célja, hogy inkluzív, versenyképes és környezetbarát jövőt teremtsen Európa számára.

A mezőgazdasági termelőknek, az agrár-élelmiszer-vállalkozásoknak, az erdészeknek és a vidéki közösségeknek alapvető szerepet kell játszaniuk a zöld megállapodás számos kulcsfontosságú szakpolitikai területén, többek között az alábbiakat illetően:

  • „a termelőtől a fogyasztóig” stratégia keretében a fenntartható élelmiszerrendszer kiépítése;
  • az új, biodiverzitási stratégia kiegészítése a növények és állatok sokféleségének a vidéki ökoszisztémában való védelme és fokozása révén;
  • a zöld megállapodás éghajlat-politikai fellépéséhez való hozzájárulással az EU nulla nettó kibocsátásra vonatkozó célkitűzésének 2050-re történő megvalósítása;
  • a 2021-ban bejelentendő aktualizált erdészeti stratégia támogatása az egészséges erdők fenntartásával;
  • a természeti erőforrások, például a víz, a levegő és a talaj megóvása révén a zéró szennyezést célzó, 2021-ben kidolgozandó cselekvési tervhez való hozzájárulás.

Az e területeken hozott intézkedések néhány olyan kihívást fognak kezelni, amelyek az elkövetkező években a legnagyobb próba elé állítják az EU-t. A KAP azáltal, hogy hozzájárul e kihívások megoldásához, biztosítja, hogy a mezőgazdaság a jövő generációk számára is Európa éltetője maradjon.

Aktualitások

Dokumentumok

LetöltésPDF - 3 MB