A közös agrárpolitikáról dióhéjban

Az uniós gazdákat támogató és Európa élelmezésbiztonságát szolgáló közös agrárpolitika céljainak, történetének és jelenlegi szabályainak áttekintése

Közös monitoring- és értékelési keret

Az Európai Bizottság figyelemmel kíséri és rendszeresen értékeli, hogyan és milyen mértékben sikerült végrehajtani a közös agrárpolitikát, milyen eredményekkel jártak ezek az intézkedések, és milyen hatást fejtettek ki.

A közös agrárpolitika jövője

Az Európai Bizottság által javasolt új közös agrárpolitika fő elemei

Jövedelemtámogatás

A mezőgazdasági termelők jövedelemtámogatást kapnak az uniós költségvetésből. A piaci intézkedések, a vidékfejlesztés és a jövedelemtámogatás együtt képezik a KAP alapját.

Piaci intézkedések

Az uniós agrárpiacokat, a termelői szervezeteket, valamint a nemzetközi agrár-élelmiszeripari kereskedelmet és versenyt támogató, illetve szabályozó intézkedések

Vidékfejlesztés

Az EU segít fellendíteni a vidéki térségek gazdaságát. A piaci intézkedések és a jövedelemtámogatás mellett a vidékfejlesztési intézkedések is a közös agrárpolitika fontos pillérét alkotják.

A KAP finanszírozása

Az Unió biztosítja, hogy a KAP céljaira elkülönített források elosztása méltányos és hatékony módon történjen.

CAP strategic plans

National level CAP strategic plans will combine a wide range of local and EU-level objectives to deliver targeted, tangible results.

Transitional regulation: 2021-22

The transitional regulation extends most of the existing CAP rules, with additional elements to ensure a smooth transition to the future framework.