Mladi u poljoprivredi

Poljoprivrednici mlađi od 40 godina nalaze se na čelu samo 11 % svih poljoprivrednih gospodarstava u Europskoj uniji (EU). Motivirati više mladih ljudi da se počnu baviti poljoprivredom popriličan je izazov.

S obzirom na to da su poljoprivrednici sve stariji, EU pojačava svoje napore kako bi potaknuo mlade da se uključe u tu djelatnosti. Mladim poljoprivrednicima pruža se pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana poduzeća, potporom dohotku i mogućnostima kao što je dodatno osposobljavanje.

Osim što se tom potporom sljedećoj generaciji europskih poljoprivrednika povećava buduća konkurentnost poljoprivrede EU-a, pridonosi se i osiguravanju opskrbe hranom u Europi u godinama koje dolaze.

Potpora koja se nudi mladim poljoprivrednicima

Potpora dohotku

Mjerama potpore dohotku EU mladim poljoprivrednicima pruža dodatnu pomoć u obliku plaćanja za mlade poljoprivrednike. U pravilu, nacionalna tijela moraju:

  • za plaćanja za mlade poljoprivrednike izdvojiti do 2 % svojih ukupnih sredstava namijenjenih potpori dohotku
  • odlučiti za koliko će hektara po gospodarstvu dodjeljivati potporu u okviru plaćanja za mlade poljoprivrednike (najviše 90 ha)
  • odabrati metodu za izračun plaćanja za mlade poljoprivrednike (do 50 % plaćanja za potporu dohotku poljoprivrednika)
  • odlučiti trebaju li korisnici programa plaćanja za mlade poljoprivrednike imati odgovarajuće vještine i/ili ispunjavati određene uvjete u pogledu osposobljavanja
  • nakon što prihvatljivi korisnici pokrenu poslovanje, bespovratno dodjeljivati plaćanja za mlade poljoprivrednike u razdoblju od pet godina
  • mladim poljoprivrednicima dati prednost i pri dodjeli osnovnih prava na plaćanje iz nacionalne/regionalne rezerve (u državama članicama EU-a koje provode program osnovnih plaćanja ta je prednost bitna za mlade poljoprivrednike koji nemaju prava na plaćanje, koji imaju manje prava na plaćanje nego hektara poljoprivrednog zemljišta ili koji imaju prava na plaćanje niske vrijednosti).

Fondovi za potporu ruralnom razvoju

Osim toga, u okviru programa ruralnog razvoja često se pružaju dodatne mjere pomoći mladim poljoprivrednicima za pokretanje poslovanja. Ta potpora može biti u obliku bespovratnih sredstava, zajmova ili jamstava osmišljenih kako bi se potaknuo razvoj ruralnih poduzeća ili savjeta o tome kako najbolje uopće početi.

Te mjere ruralnog razvoja podupiru se i u okviru inicijative za mlade poljoprivrednike, koja objedinjuje potporu dostupnu iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) i stručno znanje Europske investicijske banke. Ta potpora ukupno će iznositi milijardu EUR. Zajmovima će upravljati lokalne banke i društva za leasing koja posluju diljem EU-a. Najmanje 10 % iznosa pozajmljenog bankama koje sudjeluju bit će namijenjeno poljoprivrednicima mlađima od 41 godinu, koji će dobiti konkurentne uvjete financiranja.

Povezane informacije

Projekti za mlade poljoprivrednike koje financira EU

Provedeno je ispitivanje potreba mladih poljoprivrednika

EU je 2015. proveo ispitivanje na više od 2 000 poljoprivrednika mlađih od 40 godina, a dobivene informacije pridonijele su oblikovanju politika EU-a i boljem razumijevanju potreba mladih poljoprivrednika. Ispitivanje je pokazalo da mladim poljoprivrednicima velik problem predstavlja pristup zemljištu za kupnju ili najam. Osim toga, utvrđena je potreba za daljnjom financijskom potporom i pristupom kreditiranju te poteškoće u pronalasku dovoljnog broja kvalificiranih radnika.

Aktualno

Dokumenti

PreuzimanjePDF - 313 KB