Europese voedingsproducten en dranken weerspiegelen de culturele diversiteit en de vruchtbare bodem van ons continent. Met geografische aanduidingen beschermt de EU de specifieke knowhow, de authenticiteit en de herkomst van dit soort producten.

Ze maakt daarbij onderscheid tussen beschermde geografische aanduidingen ( BGA ) en beschermde oorsprongsbenamingen (BOB). Deze regelingen beschermen de naam van een product dat afkomstig is uit een bepaalde streek en dat op een bepaalde manier wordt vervaardigd.

BOB’s worden alleen toegekend aan producten waarvan de ingrediënten afkomstig zijn uit de betrokken streek en waarbij ook alle productiestappen in de betrokken streek plaatsvinden. De BGA-regeling is minder streng: minstens één van de productie-, verwerkings- of bereidingsstappen moet in het betrokken gebied plaatsvinden.

Asperges du Blayais BGA

De zachte en zoete smaak van Asperges du Blayais BGA is kenmerkend voor deze bijzondere delicatesse uit het zuidwesten van Frankrijk.

Montes de Toledo BOB

De Cornicabra-olijf is de enige olijvenvariëteit waaruit in de heuvels van de Spaanse Montes de Toledo de olijfolie Montes de Toledo BOB wordt geperst.

Allgäuer Bergkäse BOB

Allgäuer Bergkäse BOB is een Duitse kaas die in het Allgäugebied in Beieren en de aangrenzende deelstaat Baden-Württemberg wordt bereid uit rauwe melk.

Strandzhanski manov med / Manov med ot Strandzha BOB

Strandzhanski manov med BOB is een donkerbruine, zoete, lopende honing die wordt geproduceerd in de eikenwouden van het Strandzha-massief.

Suska sechlońska BGA

Suska sechlońska BGA is een traditionele rokerige en zoete pruimenvariëteit van pruimen die gedroogd zijn in door vuur gestookte ovens in Zuid-Polen.

Kraški pršut BGA

Kraški pršut BGA is in het Karstplateau in het zuidwesten van Slovenië gedroogd en gezouten vlees, afkomstig van hele, verse achterbouten van varkens.

Telemea de Sibiu BGA

Telemea de Sibiu BGA is een aangename, zachte en zurige traditionele rauwmelkse schapenkaas uit Roemenië.

Riso Nano Vialone Veronese BGA

Deze uitstekende Italiaanse rijst, die sterk is geworteld in de geschiedenis van Verona en gekend is om zijn kenmerkende textuur en smaak, is perfect voor risotto’s.

Loukoumi Geroskipou BGA

Uit de streek van de legendarische heilige tuinen van Aphrodite komt een waaier van zoete kleuren en smaken.

Fava Santorinis BOB

De zoete goudkleurige spliterwt Fava Santorinis BOB wordt verbouwd op een kleine groep eilanden in de Zuid-Egeïsche Zee.

Ardenner ham BGA

De Belgische Ardenner ham BGA dankt zijn kenmerkende smaak aan het microklimaat in de Ardennen, dat perfect is voor de productie van deze ham.

Kalix Löjrom BOB

De typische oranje kleur van Kalix Löjrom BOB maakt deze Zweedse kaviaar zo bijzonder.

Gyulai kolbász of Gyulai pároskolbász BGA

Gyulai kolbász of Gyulai pároskolbász (BGA) is een Hongaarse worst met een interessante ontstaansgeschiedenis en een aangenaam rokerige en pittige geur.

Estonian Vodka GA

Estonian Vodka GA is een in Estland geproduceerde gedistilleerde drank op basis van alcohol die is verkregen uit in Estland geteelde rogge, tarwe en/of aardappelen.

Radicchio Rosso di Treviso BGA

De ontwikkeling van bescheiden bloemetje aan de wegrand tot Radicchio Rosso di Treviso is het gevolg van een zorgvuldige teelt, innovatie en vakmanschap.

Mozzarella di bufala campana BOB

De romige, porseleinwitte mozzarella di bufala campana BOB wordt uitsluitend van verse melk van waterbuffels gemaakt.

Geraardsbergse mattentaarten BGA

De Geraardsbergse mattentaart BGA is een Vlaamse specialiteit, gemaakt van bladerdeeg met een goudgele tot donkerbruine korst en een bijzondere vulling.

Münchner Bier BGA

Het beroemde Münchner Bier, dat gebrouwen wordt met water afkomstig uit leisteenlagen diep onder de stad, trekt jaarlijks meer dan 6 miljoen mensen naar München.

Chianti BOB

Een van de beroemdste, zelfs wereldwijd bekende, Italiaanse wijnen is Chianti BOB.

Comté BOB

Toetsen van noot. Een kleur als van ivoor of goud. Comté BOB is niet de eerste de beste harde kaas.

Prosciutto di Parma

Wie heeft er nog nooit gehoord van Parmaham of de beschermde oorsprongsbenaming “Prosciutto di Parma”? Deze gedroogde rauwe ham is in restaurants en speciaalzaken over de hele wereld te vinden.

Irish whiskey GA

Irish whiskey, een van ’s werelds oudste gedistilleerde dranken, wordt al sinds de zesde eeuw in Ierland gemaakt.

Bordeaux BOB

Bordeauxwijnen kunnen bogen op een welverdiende reputatie, die gebaseerd is op honderden jaren ervaring en ideale omstandigheden in de streek waar de druiven verbouwd worden.

Krokos Kozanis BOB

Krokos Kozanis BOB is een saffraansoort die bekend staat om zijn dieprode kleur en krachtige smaak.

Feta BOB

Met zijn zoute, maar ook ietwat zurige smaak is feta BOB een kaas met een geschiedenis die al net zo rijk is als zijn smaak.