Ediția din vara lui 2021

Evoluția campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 permite redeschiderea sectorului serviciilor alimentare și relaxarea restricțiilor de călătorie în UE. Acest lucru ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra sezonului turistic de vară și asupra consumului global de alimente în UE. De asemenea, confirmă perspectivele pozitive anticipate în primăvara anului 2021 (Perspectivele pe termen scurt). Cu toate acestea, persistă incertitudini în ceea ce privește capacitatea de a controla răspândirea variantei Delta a virusului COVID-19 și posibilul impact al acesteia asupra persoanelor vaccinate.

Sunt prezentate perspectivele de piață pentru UE-27. Datele istorice pentru UE-28 sunt păstrate și actualizate. De asemenea, pe lângă perspectivele pe termen scurt, Comisia publică o serie de documente conexe, inclusiv anexe statistice și bilanțuri.

DescarcăPDF - 932.3 KB
DescarcăPDF - 5.2 MB

Perspective macroeconomice

Cazurile confirmate de COVID-19 urmează în prezent o tendință descendentă în majoritatea țărilor din UE și din întreaga lume, inclusiv în Argentina, Canada, India, Japonia și SUA. Campaniile de vaccinare din țările UE avansează, în general, în același ritm.

Redresarea economică ia avânt, într-un ritm mai puternic decât se prevăzuse anterior. Cu toate acestea, incertitudinile și riscurile economice vor persista atâta timp cât criza sanitară durează: de aceea, campaniile de vaccinare la nivel mondial ar trebui să avanseze rapid și să fie eficace și eficiente.

Prețurile la energie ar urma să crească în continuare pe parcursul anului 2021, apropiindu-se de nivelurile anterioare pandemiei de COVID-19. În ceea ce privește petrolul și gazele, cererea crescută răspunde unei aprovizionări controlate.

DescarcăPDF - 449.4 KB

Culturi arabile

Prețurile pentru principalele culturi arabile au evoluat pe parcursul primăverii. Cererea ridicată din partea Chinei pentru mai multe produse de bază, cererea ridicată din partea industriei biomotorinei din SUA și incertitudinile legate de nivelurile de producție și practicile comerciale plasează prețurile mondiale pe o traiectorie ascendentă. Indicele FAO al prețurilor la alimente din luna mai a atins cea mai mare valoare înregistrată din septembrie 2011, dar prețurile globale au scăzut pe fondul unei ușoare creșteri a stocurilor finale.

În 2021-2022, producția de cereale a UE ar putea crește cu 288,7 milioane de tone (+ 4 % de la un an la altul). În mod similar, producția de oleaginoase și proteaginoase din UE ar putea atinge 30,1 milioane de tone (+ 9,5 %) și, respectiv, 4,6 milioane de tone (+ 6,7 %). Consumul intern în UE ar putea crește, de asemenea, în special în ceea ce privește cerealele furajere (+ 0,5 %) și uleiurile vegetale. În timp ce importurile UE de cereale ar putea scădea, se preconizează că importurile de semințe oleaginoase vor rămâne ridicate (+ 17 % în medie pe 5 ani).

Producția de sfeclă de zahăr din UE ar putea ajunge la 110 milioane de tone (+ 11% de la un an la altul) în 2021-2022. Producția de zahăr ar putea crește cu 1 milion de tone față de 2020-2021, ajungând la 15,5 milioane de tone.

Se preconizează că producția de biocombustibili în UE va crește în 2021, întrucât ar urma să revină cererea de combustibili pentru transport. Producția de biomotorină ar urma să fie susținută de uleiul de gătit uzat și de alte deșeuri, în timp ce producția de bioetanol ar urma să fie avantajată în principal de grâu și porumb.

DescarcăPDF - 2.6 MB

Culturi specializate

În pofida unei creșteri a producției de ulei de măsline înregistrată în UE în 2020-2021, se preconizează că exporturile în creștere și redresarea cererii interne (+ 5 %) vor contribui la reducerea stocurilor, acesta urmând să scadă sub nivelul din 2017. Datorită acestor evoluții, prețurile la uleiul de măsline extravirgin din UE au atins deja niveluri peste medie în Spania, Italia și Grecia.

În ciuda unei producții vinicole în UE peste medie în 2020-2021, se preconizează că stocurile vor fi stabile, determinate de o redresare a consumului intern de vin după un consum scăzut record în 2019-2020, de o utilizare sporită a producției vinificate „în alte scopuri”, inclusiv distilarea de criză, și de creșterea exporturilor. În timp ce, din 2016, în UE producția de roșii proaspete continuă tendința descrescătoare, producția de tomate destinate prelucrării, datorită unei cereri ridicate și din cauza stocurilor scăzute, urmează să crească cu 9 % în 2021.

Producția de piersici și nectarine în UE este la un nivel scăzut record pentru al doilea an consecutiv, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. În 2020, producția UE a atins cel mai scăzut nivel din 2004. În 2021, se preconizează că aceasta va scădea și mai mult, cu 20 %.

DescarcăPDF - 546.8 KB

Lapte și produse lactate

Colectarea laptelui în UE a scăzut în această primăvară, din cauza vremii reci care a întârziat vârful sezonier. Precipitațiile din luna mai ar trebui să favorizeze calitatea și disponibilitatea ierbii în lunile următoare, ceea ce va duce la o redresare preconizată a creșterii de aproximativ 2 % în mai-iunie și la o creștere a colectării de lapte în UE cu aproximativ 0,8 % în 2021. Producția ar putea crește într-un ritm mai scăzut decât în 2020 (1,6 %) din cauza unui start lent la începutul anului, în timp ce sacrificarea vacilor s-ar putea accelera spre sfârșitul anului și ar putea duce la o reducere a șeptelului de vaci de lapte cu aproximativ 0,9 %.

Prețurile produselor lactate din UE continuă să se îmbunătățească, în principal datorită cererii din China, care determină creșterea prețurilor la nivel mondial. Acest lucru ar trebui să sprijine prețurile laptelui crud și, într-o anumită măsură, să compenseze costurile în creștere ale hranei pentru animale.

Producția de unt și lapte praf degresat din UE s-ar putea redresa după o scădere la începutul anului când brânza a fost o opțiune preferată, împreună cu zerul pentru care cererea de export rămâne puternică. În pofida unei scăderi preconizate a consumului din UE, producția de lapte de consum ar putea rămâne stabilă din cauza creșterii cererii de importuri din China.

DescarcăPDF - 676.6 KB

Produse din carne

În 2021, producția de carne de vită ar urma să scadă în UE, în principal din cauza unei reduceri a șeptelului în sectorul cărnii de vită și al produselor lactate, alături de o cerere mai scăzută. Exporturile către piețele cu valoare ridicată ar trebui să crească în continuare datorită acordurilor comerciale recente (de exemplu cu Canada și cu Japonia), în timp ce alte destinații prezintă un mic declin, în ciuda penuriei de carne de vită la nivel mondial.

Se preconizează că producția de carne de porc din UE va continua să crească în 2021, deoarece producția suplimentară din unele țări ale UE a compensat scăderea cauzată de pesta porcină africană în Germania. Deși exporturile către Regatul Unit sunt puternic reduse, exporturile totale de carne de porc din UE ar trebui să crească din nou în 2021.

Întrucât gripa aviară afectează principalii producători de carne de pasăre din UE, inclusiv Polonia, se așteaptă ca producția UE să scadă în 2021. Nu se preconizează o redresare bruscă a cererii odată cu redeschiderea serviciilor de alimentație publică, iar exporturile totale ar trebui să scadă. În ciuda prețurilor ridicate, marjele sunt sub presiune din cauza costurilor ridicate ale hranei pentru animale.

Piața cărnii de oaie din UE se confruntă cu deficite puternice de aprovizionare la nivel mondial și național (producția UE fiind stabilă), ceea ce duce la prețuri relativ ridicate. Exporturile din Noua Zeelandă sunt parțial redirecționate către Asia, confruntându-se, în același timp, cu costuri de transport mai ridicate. Situația actuală a schimburilor comerciale dintre UE și Regatul Unit exercită o presiune descendentă asupra exporturilor și importurilor.

DescarcăPDF - 439.8 KB

Date

DescarcăPDF - 817.1 KB
DescarcăXLSX - 1.5 MB
DescarcăXLSX - 1.5 MB

Noutăți