2021. évi nyári kiadás

A Covid19-oltási kampány előrehaladása lehetővé teszi a vendéglátóipari ágazat újbóli megnyitását és az utazási korlátozások enyhítését az EU-ban. Ez várhatóan kedvező hatással lesz a nyári idegenforgalmi szezonra és az uniós élelmiszer-fogyasztás egészére. Ez megerősíti a 2021. tavaszi rövid távú előrejelzésben előre vetített kedvező kilátásokat. Vannak azonban még bizonytalanságok azzal kapcsolatban, hogy mennyire leszünk képesek megfékezni a Covid19-vírus delta variánsának terjedését, és hogy e variáns milyen hatással lehet a már beoltott személyekre.

A piaci előrejelzések a 27 tagú Unióra vonatkoznak. Az EU-28 múltbéli adatait megőrizzük és a felülvizsgálatok eredményével frissítjük. A rövid távú előrejelzés mellett a Bizottság kísérő dokumentumokat – köztük statisztikai mellékleteket és mérlegeket – is közzétesz.

LetöltésPDF - 932.3 KB
LetöltésPDF - 5.2 MB

Makrogazdasági kilátások

A napi megerősített Covid19-esetek a világ legtöbb országában – Argentínában, Kanadában, Indiában, Japánban és az Egyesült Államokban – valamint az EU-ban jelenleg csökkenő tendenciát mutatnak. Összességében elmondható, hogy az oltási kampányok az uniós országokban egyidejűleg haladnak.

A gazdasági fellendülés már folyamatban van és erősebb a korábbi előrejelzéseknél. A bizonytalanságok és a gazdasági kockázatok azonban mindaddig fennmaradnak, ameddig az egészségügyi válság tart, ez még jobban kiemeli az egész világra kiterjedő oltási kampányok gyors előrehaladásának, hatékonyságának és eredményességének fontosságát.

2021-ben feltehetőleg folytatódik az emelkedés az energiaárak terén, amelyek megközelítik a Covid19 előtti szinteket. Az olaj és a gáz esetében a megnövekedett kereslet megfelel az ellenőrzött kínálatnak.

LetöltésPDF - 449.4 KB

Szántóföldi növények

A főbb szántóföldi növények árainak emelkedése tavasszal folytatódott. Kína számos árucikk iránt megmutatkozó nagy kereslete, az Egyesült Államok biodízel ágazatának nagy kereslete, valamint a termelési szintek és a kereskedelmi gyakorlatok körüli bizonytalanságok felhajtották az árakat. Májusban a FAO élelmiszer-árindexe a 2011 szeptembere óta mért legmagasabb szintet érte el, azóta viszont csökkent a zárókészletek enyhe növekedésének köszönhetően.

2021-22-ben az uniós gabonatermelés 288,7 millió tonnára nőhet (ez évi 4 %-os növekedés). Ehhez hasonlóan az uniós olajosmagtermés elérheti a 30,1 millió tonnát (9,5%-os növekedés), a fehérjenövényeké pedig a 4,6 millió tonnát (6,7%-os növekedés). Az EU belföldi fogyasztása is emelkedhet, különösen a takarmánygabonák (0,5%-os növekedés) és a növényi olajok esetében. Az uniós gabonabehozatal csökkenhet, az olajos magvak behozatala ugyanakkor várhatóan továbbra is magas marad (17%-os növekedés/5 év átlagához viszonyítva).

2021-22-ben az EU cukorrépatermése elérheti a 110 millió tonnát (11%-os éves növekedés). A cukortermelés 1 millió tonnával, 15,5 millió tonnára nőhet a 2020-21-es szinthez képest.

2021-ben várhatóan növekedni fog az uniós biotüzelőanyag termelés, mivel az üzemanyagok iránti kereslet fellendül. A biodízel-előállítást várhatóan a használt sütőolaj és egyéb hulladék nyersanyag felhasználása fogja ösztönözni, a bioetanol előállítása pedig főleg búza és a kukorica felhasználásával fog növekedni.

LetöltésPDF - 2.6 MB

Speciális növénykultúrák

A 2020-21-es növekvő olívaolaj-előállítás ellenére a növekvő export és belső kereslet (5%-os) fellendülése várhatóan hozzájárul a készletek csökkenéséhez, amelyek előreláthatóan a 2017. évi szint alá fognak esni. E fejleményeknek köszönhetően az extraszűz olívaolajuniós árai Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban már átlag feletti szintet értek el.

A 2020-2021-es időszak átlag feletti uniós bortermelése ellenére a készletek várhatóan stabilak lesznek, ami a belső borfogyasztás 2019-2020-as rekordszintű alacsony fogyasztást követő fellendülésével, az „egyéb felhasználásra”, például krízislepárlásra szánt bortermékek megnövekedett felhasználásával és a növekvő exporttal magyarázható. Miközben a friss paradicsom uniós termelése 2016 óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, a feldolgozásra szánt paradicsom termelése az erős kereslet és az alacsony készletek miatt 2021-ben 9%-kal fog növekedni.

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt az őszibarack és a kopaszbarack termés az EU-ban már a második egymást követő évben rekord alacsony szinten van. 2020-ban az uniós termelés 2004 óta a legalacsonyabb szintre esett vissza. E barackok termése 2021-ben várhatóan további 20%-kal csökken.

LetöltésPDF - 546.8 KB

Tej és tejtermékek

Az EU tejtermelése tavasszal csökkent a hideg időjárás miatt, ami késleltette a szezonális csúcsot. A májusi esőzés kedvezően hat a fűfélék minőségére és mennyiségére az elkövetkező hónapokban, ami május-júniusban várhatóan 2%-os növekedést, valamint az uniós tejfelvásárlás körülbelül 0,8%-os növekedését eredményezi 2021-ben. A terméshozam alacsonyabb ütemben növekedhet, mint 2020-ban (1,6%) az év eleji lassú kezdet miatt, ugyanakkor a szarvasmarhavágás az év vége felé felgyorsulhat és a szarvasmarha-állomány mintegy 0,9%-os csökkenését eredményezheti.

Az uniós tejárak tovább javulnak, főleg a világpiaci árakat felhajtó kínai kereslet miatt. Ez valószínűleg kedvező hatással lesz a nyers tej árára és bizonyos mértékig ellensúlyozza az emelkedő takarmányköltségeket.

Az uniós vaj- és soványtejpor-termelés az év elején bekövetkezett visszaesést követően fellendülhet. Az említett időszak alatt a sajtot részesítették előnyben a tejsavóval együtt, amelyre továbbra is erős exportkereslet jellemző. Az uniós fogyasztás várható csökkenése ellenére a fogyasztói tejtermelés stabil maradhat a növekvő kínai importkereslet miatt.

LetöltésPDF - 676.6 KB

Húsipari termékek

Az uniós marhahústermelés 2021-ben várhatóan némileg csökkenni fog, főként a marhahús- és tejágazat anyatehén-állományának csökkentésével párosuló alacsonyabb vendéglátóipari kereslet következtében. A magas piaci értékű termékek piacaira irányuló kivitel várhatóan tovább növekszik majd, a közelmúltban – többek között Kanadával és Japánnal – megkötött kereskedelmi megállapodásoknak köszönhetően, ugyanakkor a más rendeltetési helyekre irányuló kivitel a marhahús világszintű hiánya ellenére kismértékű csökkenést mutat.

Az uniós sertéshústermelés várhatóan tovább növekszik 2021-ben, mivel egyes uniós országok termelésnövekedése jócskán ellensúlyozta az afrikai sertéspestis németországi megjelenése következtében bekövetkező csökkenést. Az Egyesült Királyságba irányuló kivitel erősen csökkent, azonban a teljes uniós sertéshúskivitel 2021-ben ismét növekedni fog.

Mivel madárinfluenza sújtja a jelentős uniós baromfitenyésztőket, többek között Lengyelországot is, az uniós termelés 2021-ben várhatóan csökkenni fog. A kereslet várhatóan nem fog hirtelen helyreállni a vendéglátóipari szolgáltatások újbóli megnyitásával, és a teljes export várhatóan csökkenni fog. A magas árak ellenére a magas takarmányárak miatt nyomás nehezedik a haszonkulcsokra.

Az uniós juhhúspiac erős globális és belföldi ellátási hiányokkal küzd (az uniós termelés stabil volta mellett), ez pedig viszonylag magas árakhoz vezet. Az Új-Zélandból származó kivitel egy részét Ázsiába irányították át, ez ugyanakkor magasabb szállítási költségek viselését is jelenti. Az EU és az Egyesült Királyság között jelenleg fennálló kereskedelmi helyzet is leszorító hatást gyakorol az exportra és az importra.

LetöltésPDF - 439.8 KB

Adatok

LetöltésPDF - 817.1 KB
LetöltésXLSX - 1.5 MB
LetöltésXLSX - 1.5 MB

Aktualitások