Izdanje za ljeto 2021.

Napredak u kampanji cijepljenja protiv bolesti COVID-19 omogućio je ponovno otvaranje sektora prehrambenih usluga i ublažavanje ograničenja putovanja u Uniji, što bi trebalo pozitivno utjecati na ljetnu turističku sezonu i ukupnu potrošnju hrane u Uniji. Time su potvrđene pozitivne prognoze iz Kratkoročnih izgleda za proljeće 2021., ali još je neizvjesna mogućnost kontroliranja širenja varijante Delta virusa koji uzrokuje bolest COVID-19 i mogući učinak te varijante na cijepljene osobe.

Tržišni izgledi izrađuju se za EU-27; povijesni podaci za EU-28 održavaju se i ažuriraju nakon zaprimanja revizija. Uz izvješće o kratkoročnim izgledima Komisija objavljuje i povezane dokumente, uključujući statističke priloge i bilance stanja.

PreuzimanjePDF - 932.3 KB
PreuzimanjePDF - 5.2 MB

Makroekonomski izgledi

Potvrđeni slučajevi bolesti COVID-19 trenutačno su u padu u većini zemalja diljem svijeta, uključujući Argentinu, Kanadu, Indiju, Japan i SAD, ali i u Uniji. Ukupno gledajući, kampanje cijepljenja u državama članicama Unije i dalje napreduju.

Gospodarski oporavak već je započeo te je nadmašio prethodna predviđanja, ali neizvjesnost i gospodarski rizici bit će prisutni sve dok zdravstvenoj krizi ne dođe kraj, za što su najvažniji brz napredak, učinkovitost i djelotvornost kampanja cijepljenja u cijelom svijetu.

Očekuje se daljnji rast cijena energenata do kraja 2021. i približavanje razinama zabilježenima prije pandemije bolesti COVID-19. Povećana potražnja za naftom i plinom zadovoljava se kontroliranom ponudom.

PreuzimanjePDF - 449.4 KB

Ratarske kulture

Cijene glavnih ratarskih kultura nastavile su rasti tijekom proljeća. Velika potražnja iz Kine za više proizvoda, velika potražnja američke industrije biodizela i neizvjesnost u pogledu razina proizvodnje i trgovinskih praksi potaknule su trend rasta svjetskih cijena. Indeks cijena hrane FAO-a u svibnju je dosegnuo najvišu razinu od rujna 2011., ali globalne su se cijene u međuvremenu smanjile zahvaljujući blagom povećanju konačnih zaliha.

Proizvodnja žitarica u Uniji mogla bi se povećati na 288,7 milijuna tona u tržišnoj godini 2021./22. (povećanje od 4 % u odnosu na prethodnu godinu). Također, proizvodnja uljarica u Uniji mogla bi dosegnuti 30,1 milijun tona (+9,5 %), a proizvodnja proteinskih usjeva 4,6 milijuna tona (+6,7 %). I domaća potrošnja u Uniji mogla bi se povećati, posebno potrošnja žitarica za hranu za životinje (+0,5 %) i biljnih ulja. Uvoz žitarica u Uniju mogao bi se smanjiti, ali očekuje se da će uvoz uljarica ostati visok (povećanje od 17 % u odnosu na petogodišnji prosjek).

Proizvodnja šećerne repe u Uniji mogla bi dosegnuti 110 milijuna tona u tržišnoj godini 2021./22. (povećanje od 11 % u odnosu na prethodnu godinu). Proizvodnja šećera mogla bi dosegnuti 15,5 milijuna tona, što je povećanje od milijun tona u odnosu na tržišnu godinu 2020./21.

Uslijed oporavka potražnje za gorivima za promet u 2021. očekuje se povećanje proizvodnje biogoriva u Uniji. Proizvodnju biodizela trebala bi potaknuti uporaba korištenog ulja za kuhanje i drugih otpadnih sirovina, a proizvodnju bioetanola uglavnom uporaba pšenice i kukuruza.

PreuzimanjePDF - 2.6 MB

Kulture iz specijalizirane proizvodnje

Unatoč povećanju proizvodnje maslinova ulja u Uniji u tržišnoj godini 2020./21., očekuje se da će povećanje izvoza i oporavak domaće potražnje (+5 %) doprinijeti smanjenju zaliha ispod razine iz 2017. Kao posljedica toga, cijene ekstradjevičanskog maslinova ulja u Uniji već su dosegnule iznadprosječne razine u Španjolskoj, Italiji i Grčkoj.

Unatoč iznadprosječnoj proizvodnji vina u Uniji u tržišnoj godini 2020./21., očekuje se da će zalihe biti stabilne zahvaljujući oporavku domaće potrošnje vina nakon najniže dosad zabilježene potrošnje u tržišnoj godini 2019./20., porastu vinificirane proizvodnje za „druge namjene”, uključujući kriznu destilaciju, i porastu izvoza. Nastavlja se trend smanjenja proizvodnje svježih rajčica u Uniji koji je započeo 2016., ali velika potražnja i male zalihe trebale bi potaknuti povećanje proizvodnje rajčica za preradu za 9 % u 2021.

Nepovoljni vremenski uvjeti već drugu godinu zaredom uzrokuju najniže dosad zabilježene razine proizvodnje bresaka i nektarina u Uniji. Proizvodnja u Uniji 2020. dosegnula je najnižu razinu od 2004., a u 2021. očekuje se smanjenje za još 20 %.

PreuzimanjePDF - 546.8 KB

Mlijeko i mliječni proizvodi

Otkup mlijeka u Uniji smanjio se tijekom proljeća uslijed hladnog vremena zbog kojeg je odgođen vrhunac glavnog razdoblja proizvodnje mlijeka. Svibanjske padaline trebale bi doprinijeti kvaliteti i dostupnosti trave u nadolazećim mjesecima pa se očekuje oporavak rasta od otprilike 2 % u svibnju i lipnju te povećanje otkupa mlijeka u Uniji od otprilike 0,8 % u 2021. Povećanje prinosa moglo bi biti manje nego 2020. (1,6 %) zbog sporog početka godine, a klanje krava moglo bi se ubrzati prema kraju godine i dovesti do smanjenja mliječnog stada za oko 0,9 %.

Cijene mliječnih proizvoda u Uniji i dalje se poboljšavaju, uglavnom zbog potražnje iz Kine, koja utječe na svjetske cijene. To bi trebalo pozitivno utjecati na cijene sirovog mlijeka i u određenoj mjeri nadoknaditi rastuće troškove hrane za životinje.

Proizvodnja maslaca i obranog mlijeka u prahu u Uniji mogla bi se oporaviti nakon pada početkom godine, kada je sir bio traženiji, kao i sirutka, za čijim je izvozom potražnja i dalje velika. Unatoč očekivanom smanjenju potrošnje u Uniji proizvodnja konzumnog mlijeka mogla bi ostati stabilna zbog rastuće potražnje iz Kine.

PreuzimanjePDF - 676.6 KB

Mesni proizvodi

U 2021. očekuje se smanjenje proizvodnje govedine u Uniji, uglavnom kao posljedica smanjenja krda krava u sektorima govedarstva i mljekarstva i manje potražnje iz sektora prehrambenih usluga. Porast izvoza na tržišta visoke vrijednosti trebao bi se nastaviti zahvaljujući nedavnim trgovinskim sporazumima (npr. s Kanadom i Japanom), dok se za druga odredišta bilježi blagi pad unatoč manjku govedine na svjetskoj razini.

Očekuje se daljnje povećanje proizvodnje svinjskog mesa u Uniji u 2021. Dodatna proizvodnja u nekim državama članicama Unije više je nego nadoknadila smanjenje zbog izbijanja afričke svinjske kuge u Njemačkoj. Unatoč velikom smanjenju izvoza u Ujedinjenu Kraljevinu ukupni izvoz svinjskog mesa iz Unije trebao bi ponovno porasti 2021.

Veliki proizvođači peradi u Uniji, uključujući Poljsku, suočavaju se s posljedicama influence ptica pa se u 2021. očekuje smanjenje proizvodnje u Uniji. Ne očekuje se snažan oporavak potražnje uslijed ponovnog otvaranja sektora prehrambenih usluga, a predviđa se smanjenje ukupnog izvoza. Unatoč visokim cijenama marže su pod pritiskom zbog visokih troškova hrane za životinje.

Tržište ovčjeg mesa u Uniji suočava se s velikim nedostatkom ponude na svjetskoj i domaćoj razini, iako je proizvodnja u Uniji stabilna, što uzrokuje relativno visoke cijene. Izvoz iz Novog Zelanda djelomično se preusmjerava u Aziju, a troškovi prijevoza rastu. Trenutni trgovinski odnosi između Unije i Ujedinjene Kraljevine uzrokuju dodatno smanjenje izvoza i uvoza.

PreuzimanjePDF - 439.8 KB

Podaci

PreuzimanjePDF - 817.1 KB
PreuzimanjeXLSX - 1.5 MB
PreuzimanjeXLSX - 1.5 MB

Aktualno