Prezentare generală

Perspectivele agricole ale UE, publicate o dată pe an, prezintă tendințele pentru principalele piețe agricole ale UE și pentru veniturile agricole până în 2030. Ele se bazează pe o serie de ipoteze privind condițiile macroeconomice, pe mediul de politică agricolă și comercială, condițiile meteorologice și pe evoluțiile pieței internaționale.

Ipotezele pleacă de la ideea unei evoluții relativ line ale pieței, însă, în realitate, piețele tind să fie mult mai volatile. Prin urmare, perspectivele nu constituie previziuni. Mai precis, proiecțiile corespund tendinței medii pe care se așteaptă să o urmeze piețele agricole într-un mediu macroeconomic dat, în condițiile în care politicile rămân neschimbate.

Ultima ediție

DescarcăPDF - 11.5 MB
DescarcăPDF - 1.3 MB

Informații pe aceeași temă

DescarcăPDF - 256 KB
DescarcăXLSX - 264.1 KB

Despre raport

Acest raport oferă o perspectivă pe termen mediu pentru principalele piețe agricole și venituri agricole ale UE până în 2030. El pleacă de la o serie de ipoteze macroeconomice coerente, considerate a fi cele mai plauzibile la momentul analizei, inclusiv menținerea politicilor agricole și comerciale actuale. Analiza se bazează pe informațiile disponibile la sfârșitul lunii septembrie 2019 pentru producția agricolă și pe un model agroeconomic utilizat de Comisia Europeană.

Raportul este însoțit de analiza unui set de incertitudini de piață, necesară pentru cuantificarea eventualei variații a rezultatelor. Variațiile posibile sunt legate în special de fluctuațiile mediului macroeconomic, de randamentul principalelor culturi și de producția de lapte. De asemenea, sunt prezentate scenarii specifice pentru un consum de proteine vegetale, pentru creșterea animalelor producătoare de lapte fără OMG-uri și pentru apariția unui focar de pestă porcină africană în China.

Ca parte a procesului de pregătire, la un atelier de lucru prospectiv organizat la Bruxelles în perioada 23-24 octombrie 2019, au fost realizate o analiză externă a situației de referință și scenarii legate de incertitudinile de piață. Factorii de decizie de la nivel înalt, experți europeni și internaționali în domeniul modelării și al piețelor, întreprinderi private și alte părți interesate, precum și organizații internaționale, printre care OCDE și FAO, au adus contribuții valoroase.

Această publicație a Comisiei Europene este rezultatul colaborării dintre Departamentul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și Centrul Comun de Cercetare. Responsabilitatea pentru conținut îi revine Departamentului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Cu toate că s-au depus toate eforturile pentru a oferi perspective solide privind piața și veniturile agricole, există încă incertitudini serioase. De aceea, s-a acordat o importanță deosebită analizării acestora.

Noutăți

Documente

DescarcăPDF - 12.4 MB
DescarcăPDF - 5.4 MB
DescarcăPDF - 7 MB
DescarcăPDF - 3.2 MB
DescarcăPDF - 5.3 MB
DescarcăPDF - 158.4 KB
DescarcăPDF - 4.7 MB
DescarcăPDF - 3.1 MB
DescarcăPDF - 1.1 MB
DescarcăPDF - 855.8 KB