Prezentare generală

Perspectivele agricole ale UE, publicate o dată pe an, prezintă tendințele pentru principalele piețe agricole ale UE, pentru veniturile agricole și pentru mediu până în 2030. Ele se bazează pe o serie de ipoteze privind condițiile macroeconomice, pe mediul de politică agricolă și comercială și pe evoluțiile pieței internaționale.

Ipotezele pleacă de la ideea unei evoluții relativ line ale pieței, însă, în realitate, piețele tind să fie mult mai volatile. Prin urmare, perspectivele nu constituie previziuni. Mai precis, proiecțiile corespund tendinței medii pe care se așteaptă să o urmeze piețele agricole într-un mediu macroeconomic dat, în condițiile în care politicile rămân neschimbate.

Ultima ediție

DescarcăPDF - 7.5 MB
DescarcăPDF - 2.6 MB

Informații pe aceeași temă

DescarcăPDF - 787.9 KB
DescarcăXLSX - 225 KB

Despre raport

Raportul se referă la UE în componența sa actuală (UE-27), așa cum se prezintă în urma Brexitului, care a avut loc la 31 ianuarie 2020. El prezintă perspectivele pe termen mediu pentru piețele agricole, veniturile și mediul din UE până în 2030, pe baza unui set de ipoteze macroeconomice coerente considerate cele mai plauzibile la momentul analizei. Previziunile privind prețul petrolului și populația (bazate pe IHS Markit) au fost actualizate la 16 octombrie 2020, iar previziunile privind rata de schimb și PIB-ul (care pleacă de la previziunile Comisiei Europene) au fost actualizate la 5 noiembrie 2020.

Analiza se bazează pe informațiile disponibile la sfârșitul lunii septembrie 2020 pentru producția agricolă și pe un model agroeconomic utilizat de Comisia Europeană. Previziunile pornesc de la ipoteza că vor fi continuate politicile agricole și comerciale actuale, și nu cele aflate în discuție, cum ar fi reforma PAC post-2020, următorul cadru financiar multianual sau Pactul verde european. Sunt luate în considerare numai acordurile de liber schimb ratificate la sfârșitul lunii septembrie 2020.

Raportul este însoțit de analiza unui set de incertitudini de piață, necesară pentru cuantificarea eventualei variații a rezultatelor. Variațiile posibile sunt legate în special de fluctuațiile mediului macroeconomic, de randamentul principalelor culturi și de producția de lapte. De asemenea, sunt prezentate scenarii specifice pentru căile de redresare după pandemia de COVID-19 și pentru utilizarea insectelor ca sursă de proteine pentru furaje.

Ca parte a procesului de pregătire, la un atelier de lucru prospectiv organizat online la Bruxelles în perioada 21-22 octombrie 2020, au fost realizate o analiză externă a situației de referință și scenarii legate de incertitudinile de piață. În cadrul acestui eveniment, factorii de decizie de la nivel înalt, experți europeni și internaționali în domeniul modelării și al piețelor, întreprinderi private și alte părți interesate, precum și organizații internaționale, printre care OCDE și FAO, au adus contribuții valoroase.

Acest raport al Comisiei Europene este rezultatul unui efort comun al Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG AGRI) și al Centrului Comun de Cercetare (JRC), DG AGRI fiind responsabilă de conținut. Deși se depun toate eforturile pentru a oferi o perspectivă solidă pentru piețele agricole, venituri și mediu, persistă încă incertitudini majore. Prin urmare, este important ca acestea să fie analizate, în special în contextul consecințelor pandemiei de COVID-19.

Noutăți

Documente

DescarcăPDF - 13.1 MB
DescarcăPDF - 12.4 MB
DescarcăPDF - 5.4 MB
DescarcăPDF - 7 MB
DescarcăPDF - 3.2 MB
DescarcăPDF - 5.3 MB
DescarcăPDF - 158.4 KB
DescarcăPDF - 4.7 MB
DescarcăPDF - 3.1 MB
DescarcăPDF - 1.1 MB
DescarcăPDF - 855.8 KB