close× Info message:Ovo događanje je završilo.

Dijalog s potpredsjednikom Europske komisije Marošem Šefčovičem i ministrom gospodarstva Vlade Republike Hrvatske Ivanom Vrdoljakom


Sažetak

LNG terminal na Krku bitan je za cijelu jugoistočnu Europu i može Hrvatsku učiniti plinskim središtem cijele regije

- Potpredsjednik Šefčovič -

Trebamo energetsku uniju – današnji energetski problemi ne mogu se riješiti na razini pojedinačnih država

Potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič raspravljao je s građanima Dubrovnika i stanovnicima drugih regija Hrvatske o izazovima i mogućnostima energetske politike u državi i u jugoistočnoj Europi. Energetska sigurnost, održiva kombinacija izvora energije i zaštita okoliša bili su glavni aspekti rasprave koju je potpredsjednik nadležan za energetsku uniju održao zajedno s hrvatskim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom.

Potpredsjednik Komisije Šefčovič iskoristio je svoje sudjelovanje na konferenciji ministara energetike središnje i istočne Europe kako bi održao dijalog sa 150 građana Dubrovnika i stanovnika drugih dijelova Hrvatske. Naglasio je da Komisija radi na ostvarivanju dobrih rezultata te da potiče razgovor s građanima.

Energetska sigurnost i učinak proizvodnje i prijenosa energije osobito su osjetljiva pitanja u regiji koju odlikuju prelijepa priroda i turizam. Sudionici, među njima i zastupnica u Europskom parlamentu iz te regije, gđa Dubravka Šuica, osobito su postavljali pitanja ministru Vrdoljaku o naftnim platformama i plinovodu u Jadranskom moru. Potpredsjednik Šefčovič istaknuo je mogućnosti za veću energetsku neovisnost te naglasio da se „bušenje za dobivanje nafte i plina iz mora treba provoditi u skladu s najvišim ekološkim standardima.” Rekao je da će se „do 2020. početi dobivati plin iz Južnog koridora te da izgradnjom LNG terminala na Krku Hrvatska može postati plinsko središte cijele jugoistočne Europe.”

Sudionici dijaloga s građanima dali su jasnu prednost uravnoteženom pristupu obnovljivim izvorima energije: više od dvije trećine (68 %) smatra da bi bilo bolje kombinirati energiju vjetra, solarnu energiju, energiju biomase i druge energije nego se usmjeriti na samo jedan izvor energije.

Od ostalih tema govorilo se i o povećanju energetske učinkovitosti zgrada. Potpredsjednik Šefčovič objasnio je da EU uvozi energiju u iznosi od 400 milijardi EUR godišnje. Od tog uvoza 40 % upotrebljava se za grijanje. Zbog toga je ulaganje u pametne zgrade isplativo te je Šefčovič naglasio da postoji „pametni financijski instrument za pametne zgrade”.

Iako je naglasak rasprave bio na energetskoj uniji, sudionici su izrazili i svoja mišljenja o tome je li Hrvatska imala koristi od članstva u EU-u. Njih 53 % reklo je „da”, a 47 % „ne”. Potpredsjednik Šefčovič pozvao je građane da „razmišljaju o Europi kao o našem zajedničkom prirodnom prostoru.”

Govornici

  • Director-General for International Cooperation and Development Stefano Manservisi
    Ministar gospodarstva, Hrvatska

    Ivan Vrdoljak

Praktične informacije

Kada
10 srpnja 2015, 12.00 (CEST)
Gdje
Lazareti
Dubrovnik
Hrvatska

Kontakt