×

Info message:Evenimentul s-a încheiat.

Citizens Dialogues campaign image

Dialog cu vicepreședintele Jyrki Katainen


Sumar

Munca este cea mai bună garanție pentru obținerea egalității sociale și a bunăstării.
- Vicepreședintele Jyrki Katainen -

 

Europa se află acum într-un moment de cotitură. Este cazul să lăsăm în urmă ceea ce ne separă.
- Primul ministru Dacian Cioloș -

 

Să-i motivăm pe cetățeni să se implice: Jyrki Katainen, vicepreședinte al Comisiei Europene, a discutat la București cu cetățenii despre cum poate Europa să încurajeze crearea de locuri de muncă, investițiile și creșterea.

Oficialului european i s-a alăturat premierul Dacian Cioloș pentru lansarea unei serii de dialoguri cu cetățenii pe tema planului de investiții pentru Europa. În cadrul discuțiilor cu peste 250 de cetățeni, vicepreședintele Katainen a spus că investițiile sunt „sinonime cu creșterea și crearea de locuri de muncă”, în timp ce premierul Cioloș a pus accent pe importanța investițiilor în sănătate și educație „fără de care nu putem avea creștere durabilă”.

La începutul dialogului, vicepreședintele Jyrki Katainen a felicitat proiectele românești care vor primi finanțare în baza Fondului european pentru investiții strategice (FEIS) prin Agricover, o bancă intermediară care facilitează accesul la finanțare pentru IMM-urile din sectorul agricol.

Răspunzându-i unei interlocutoare al cărei fiu, cercetător cu studii în străinătate, s-a întors în țară și a fost șomer mai mulți ani la rând, premierul Cioloș a spus că, datorită unor inițiative precum Planul de investiții, România are șansa de a-și aduce cercetătorii acasă.

În ceea ce privește utilizarea diverselor fonduri UE în România, vicepreședintele Katainen a menționat o serie de instrumente pe care le-a elaborat Comisia pentru a finanța cercetarea (Orizont 2020, fondurile structurale și FEIS). „Principala provocare nu este disponibilitatea resurselor, ci modul în care sunt utilizați banii”, a precizat oficialul european.

La rândul său, premierul Dacian Cioloș a spus că problema României nu este legată de lipsa fondurilor, ci de capacitatea de a le utiliza eficient. „Avem nevoie de coerență, previzibilitate și continuitate la nivelul deciziilor politice, deoarece proiectele finanțate se derulează pe termen lung și nu putem să schimbăm profilul proiectelor ori de câte ori se schimbă guvernul”, a afirmat el. De asemenea, Dacian Cioloș a pledat pentru proceduri simplificate, mai puțin birocratice. Vicepreședintele Katainen a adăugat că este esențial să avem o administrație publică solidă și să promovăm transparența în procedurile de gestionare a fondurilor structurale, astfel încât banii să ajungă acolo unde trebuie. „Este important ca banii contribuabililor să fie folosiți eficient - fiecare cent ar trebui cheltuit în mod corespunzător.”

Vicepreședintele a subliniat, de asemenea, importanța educației în întreaga Europă. „Dacă aș putea conduce Europa o zi, acesta e singurul lucru pe care l-aș face. Aș armoniza calitatea formării cadrelor didactice peste tot în UE”, a mărturisit vicepreședintele Comisiei. Nevoia de a pune un mai mare accent pe educație a fost susținută și de participanți: întrebați ce sector are nevoie de mai multe investiții în România, 50 % au ales educația, 22 % proiectele de infrastructură, 17 % sănătatea și 11 % cercetarea și inovarea.

Ca răspuns la o întrebare directă adresată de premierul Cioloș membrilor publicului cu privire la motivele pentru care simt că vocea românilor nu a fost ascultată în ultimii 20 de ani, un participant a spus că „reprezentanții lor politici nu sunt suficient de calificați pentru a înțelege problemele oamenilor și pentru a le transmite mai departe către Europa”. Alți participanți au solicitat acces la spațiul Schengen pentru cetățenii români.

Discuțiile au atins și subiectul lipsei de echitate a transferului profiturilor: „Impozitele trebuie plătite undeva. Este o chestiune care ține de echitate și un motiv pentru care avem nevoie de Uniunea Europeană. Fără UE nu putem lupta împotriva acestui fenomen”, a afirmat vicepreședintele Katainen.

Întrebați dacă dialogul le-a îmbunătățit cunoștințele cu privire la UE, 71 % dintre participanți au răspuns afirmativ. Vicepreședintele Katainen a încheiat afirmând că dialogul i-a permis să înțeleagă mai bine cum gândesc românii și ce priorități au.

Evenimentul de la București a făcut parte dintr-o serie de dialoguri cu cetățenii, care implică întreaga Comisie Europeană și are loc în toate statele membre ale UE.

Fotografii și videoclipuri

Vorbitori

Informații practice

Când
1 Septembrie 2016, 15.30 (CEST)
Unde
Casa Cesianu-Filipescu, Calea Victoriei nr. 151
Bucharest
România

Contact