A kilépésről rendelkező megállapodás végrehajtásához uniós és tagállami szintű intézkedésekre egyaránt szükség van.

Az EU–Egyesült Királyság kapcsolatrendszerrel foglalkozó munkacsoport összeállította a végrehajtási intézkedések jegyzékét, és ezekre vonatkozóan már kapcsolatba lépett a Bizottsággal és a tagállamokkal.

Az átmeneti időszak rendkívül munkaigényes lesz, elsősorban a következő területeken:

  • vegyes bizottság létrehozása a kilépésről rendelkező megállapodás alkalmazásának felügyeletére. A vegyes bizottság az EU és az Egyesült Királyság képviselőiből áll, társelnökei pedig az EU és az Egyesült Királyság,

  • a kilépésről rendelkező megállapodásban foglaltak szerint vitarendezési mechanizmus – illetve választottbírói testületek – létrehozása,

  • az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv végrehajtása, amely az átmeneti időszak végét megelőzően számos területen példátlan intézkedéseket követel meg. Így például olyan gyakorlati eljárásokat kell kialakítani, amelyek révén az EU helyben el tudja látni az Egyesült Királyság észak-írországi vámhatóságainak felügyeletét, valamint a gyakorlatban alkalmazni lehet az Észak-Írországba importált egyes árukra vonatkozó vámmentességeket.

  • a polgárok jogaira vonatkozó rendelkezések végrehajtása, amely az Európai Bizottság általi szoros nyomon követést is szükségessé tesz.

A kilépésről rendelkező megállapodás többi részét zömmel az átmeneti időszakot követően hajtják majd végre.