Helena Dalli, EU Commissioner for Equality

„Álljunk ki mindannyian határozottabban a sokszínűség mellett, és cselekedjünk. Tegyünk tanúbizonyságot az egyenlőség iránti elkötelezettségünkről, és 2021 májusában ünnepeljük együtt az Európai Sokszínűségi Hónapot. A munkahelyek nagyobb sokszinűsége révén méltányosabb és egyenlőbb Európát teremtünk mindenki számára.”

Helena Dalli, az egyenlőségért felelős uniós biztos

Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára.

Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki.

Felkérünk minden európai szervezetet, hogy álljon ki a sokszínűség mellett és tegyen érte, függetlenül attól, hogy aláíró fele-e egy sokszínűségi chartának. 

Miért van szükség Európai Sokszínűségi Hónapra?

Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Ugyanakkor mindannyiunknak – többek között közintézményeknek, magánvállalkozásoknak, nonprofit szervezeteknek és városoknak – együtt kell működnünk az egyenlő és befogadó környezet megteremtése érdekében. Különösen most, a Covid19-világjárvány idején, amikor a sokszínűség és a befogadás veszélyben van.

Tudta-e, hogy az európaiak több mint fele (59 %) véli úgy, hogy széles körben elterjedt az etnikai származáson alapuló megkülönböztetés? Minden harmadik afrikai származású azt állítja, hogy az elmúlt öt évben tapasztalt rasszista zaklatást. Több mint 70 évvel a holokauszt után a zsidók az élet minden területén ki vannak téve az antiszemitizmusnak. 

Ezért a 2021. évi Európai Sokszínűségi Hónap külön hangsúlyt fog fektetni az etnikai sokszínűségre. Az eseményt 2021. május 4-án Helena Dalli biztos nyitja meg egy magas szintű nyitórendezvényt keretében. Kérjük a szervezeteket, hogy tűzzék ezt a témát is napirendre a sokszínűséggel összefüggésben.

A részvétel módja

Virtuális vagy hibrid figyelemfelkeltő műhelytalálkozókat szervezhet a munkavállalók számára, kerekasztal-beszélgetéseket a szakértőkkel, kiadhat egy sokszínűséget népszerűsítő szakácskönyvet, közösségimédia-kampányt szervezhet, együttműködhet nonprofit szervezetekkel vagy önkéntesekkel – legyen kreatív és tegye láthatóvá a sokszínűséget a szervezetén belül a világjárvány ellenére is.

Ötleteket keres? Tekintse meg a bevált gyakorlatokról szóló útmutatónkat, amelyből számos ötletet meríthet, vagy ismerje meg közelebbről országa sokszínűségi chartáját.

Kérjük, regisztráljon itt és ossza meg velünk, hogy milyen eseményeket vagy programokat tervez.

Sokszínűségi charták

2004 óta Európában 26 sokszínűségi chartát hoztak létre. Ezek több ezer vezető multinacionális vállalatnak, kkv-nak, állami szervnek és nonprofit szervezetnek nyújtanak támogatást és népszerűsítik a sokszínűség kezelésével kapcsolatos bevált gyakorlatokat. A jelenleg 26 nemzeti sokszínűségi chartát magában foglaló sokszínűségi charták uniós platformja több mint 12 000 aláíró szervezetet és több mint 16 millió munkavállalót fog össze.

Források

Dokumentumok

LetöltésPDF - 577.8 KB