Helena Dalli, EU Commissioner for Equality

”Kaikkien pitäisi suhtautua monimuotoisuuteen avoimemmin ja toimia sen edistämiseksi. Voimme yhdessä ajaa tasa-arvoa osallistumalla monimuotoisuuden eurooppalaisen teemakuukauden viettoon toukokuussa 2021. Kun työyhteisöjen monimuotoisuus kasvaa, Euroopasta tulee kaikkien kannalta oikeudenmukaisempi ja tasa-arvoisempi.”

EU:n tasa-arvokomissaari Helena Dalli

Monimuotoisuuden teemakuukauden aikana levitetään tietoa siitä, kuinka tärkeitä arvoja monimuotoisuus ja osallisuus ovat työyhteisöissä ja muualla yhteiskunnassa.

Sen aikana kannustetaan organisaatioita edistämään monimuotoisuutta ja tiimien moninaisuutta työpaikoilla ja luomaan osallistavia työympäristöjä.

Kehotamme kaikkia organisaatioita – myös niitä, jotka eivät ole vielä allekirjoittaneet monimuotoisuussitoumusta – puhumaan ja toimimaan monimuotoisuuden puolesta. 

Miksi monimuotoisuuden teemakuukautta vietetään?

Euroopan komissio on jo kauan ollut sitoutunut monimuotoisuuden ja osallisuuden edistämiseen ja syrjinnän torjumiseen lainsäädännön avulla. Näin se on osaltaan lisännyt tasa-arvoa ja antanut miljoonille ihmisille mahdollisuuden hyödyntää täyttä potentiaaliaan. Kaikkien tahojen – julkisten laitosten, yksityisten yritysten, voittoa tavoittelemattomien järjestöjen, kuntien jne. – on kuitenkin tehtävä yhteistyötä tasa-arvoisten ja osallistavien ympäristöjen rakentamiseksi. Erityisen tärkeää se on nyt koronaviruspandemian aikana, jolloin monimuotoisuus ja osallisuus ovat erityisen suuressa vaarassa.

Tiesitkö, että peräti 59 prosenttia ihmisistä EU:ssa arvioi, että etniseen alkuperään perustuva syrjintä on laajalle levinnyttä? Joka kolmas afrikkalaistaustainen sanoo kokeneensa rasistista häirintää viiden viime vuoden aikana. Yli 70 vuotta holokaustin jälkeen antisemitismi vaikuttaa juutalaisiin edelleen kaikilla elämänalueilla EU:ssa. 

Näistä syistä monimuotoisuuden teemakuukauden 2021 aikana keskitytään erityisesti etniseen monimuotoisuuteen. Aihetta käsitellään muun muassa kuukauden avajaistapahtumassa 4.5.2021. Tilaisuuteen osallistuu komissaari Helena Dalli. Kehotamme myös organisaatioita ottamaan tämän aiheen huomioon monimuotoisuutta edistävissä toimissaan.

Miten teemakuukauteen voi osallistua?

Voit esimerkiksi järjestää virtuaalisia tai hybridimuotoisia valistustyöpajoja työntekijöille tai pyöreän pöydän keskusteluja asiantuntijoiden kanssa, voit julkaista keittokirjan, jossa on reseptejä eri puolilta maailmaa, toteuttaa sosiaalisen median kampanjan, tehdä yhteistyötä kansalaisjärjestöjen kanssa tai harjoittaa vapaaehtoistoimintaa... Käytä luovuutta ja tee organisaatiosi monimuotoisuudesta näkyvää pandemiasta huolimatta.

Tarvitsetko ideoita? Tutustu hyvien käytäntöjen oppaaseen tai ota yhteyttä kansallisten monimuotoisuussitoumusten vastuuhenkilöihin.

Kerro tapahtumastasi tai toiminnastasi myös muille ja rekisteröi se komission tietokantaan.

Monimuotoisuussitoumukset

Euroopassa on vuodesta 2004 lähtien laadittu 26 monimuotoisuussitoumusta. Ne tukevat ja edistävät monimuotoisuuden johtamiseen liittyviä hyviä toimintamalleja tuhansissa monikansallisissa yrityksissä, pk-yrityksissä sekä julkisissa ja voittoa tavoittelemattomissa organisaatioissa. Monimuotoisuussitoumusten allekirjoittajien EU-tason verkosto käsittää nyt 26 kansallista monimuotoisuussitoumusta. Mukana on yli 12 000 allekirjoittajajärjestöä, jotka edustavat yli 16:ta miljoonaa työntekijää.

Apuvälineet

Asiakirjat

LataaPDF - 577.8 KB
Organisaatioyksiköt