Nevoia de solidaritate

În discursul său privind starea Uniunii din 14 septembrie 2016, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat planul vizând crearea unui Corp european de solidaritate.

„În Europa sunt mulți tineri cu preocupări sociale care doresc să aibă o contribuție semnificativă la dezvoltarea societății și să își arate solidaritatea. Le putem crea oportunitățile de care au nevoie pentru a face acest lucru... Solidaritatea este liantul care menține Uniunea noastră”, a spus el.

Scopul Corpului european de solidaritate este să le ofere tinerilor cu vârsta între 18 și 30 de ani șansa de a participa la numeroase activități menite să ajute persoanele din UE care se confruntă cu situații dificile. Această participare a tinerilor va fi benefică pentru cei aflați în nevoie și, în același timp, va sprijini autoritățile naționale și locale, organizațiile neguvernamentale și întreprinderile în eforturile lor de a face față diverselor provocări și crize.

Obiectivele Corpului european de solidaritate

  • să pună în practică valorile UE în materie de solidaritate
  • să contribuie la soluționarea unor probleme sociale, la protecția mediului și prevenirea dezastrelor naturale
  • să le permită tinerilor să își ofere ajutorul acolo unde este cel mai mult nevoie de el.

Oportunități pentru tineri

  • să câștige experiență de viață și de muncă
  • să dobândească noi competențe și să învețe limbi străine
  • să își ajute semenii, în special pe cei mai vulnerabili.

Tinerii vor avea șansa de a acumula experiență prin confruntarea cu situații dificile - de la reconstrucția comunităților ca urmare a unor dezastre naturale până la abordarea problemei excluziunii sociale și sprijinirea refugiaților și migranților.

Oportunități pentru organizațiile active în promovarea solidarității

Organizațiile care desfășoară activități de promovare a solidarității, fie că este vorba de autorități locale, organizații neguvernamentale sau întreprinderi, vor putea să recruteze tineri dornici să facă voluntariat, să lucreze ori să urmeze un stagiu sau un program de ucenicie. Pentru a fi eligibile, organizațiile trebuie să îndeplinească anumite criterii și să adere la Carta Corpului european de solidaritate.

Ce face Comisia?

Comisia oferă, prin intermediul Corpului european de solidaritate, două tipuri de oportunități de plasare a tinerilor. Tinerii între 18 și 30 de ani pot participa, pe o perioadă cuprinsă între 2 și 12 luni, la:

  • proiecte de voluntariat (activități cu normă întreagă, neremunerate)
  • proiecte profesionale (stagii, programe de ucenicie, locuri de muncă).

Pentru a participa efectiv la un proiect, persoanele interesate trebuie să aibă cel puțin 18 ani, însă înscrierea în baza de date se poate face de la 17 ani.

 

Documente

DescarcăPDF - 344.3 KB