Szükség van szolidaritásra

Az Unió helyzetéről 2016. szeptember 14-én elmondott beszédében az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker bejelentette, hogy az EU Európai Szolidaritási Testület létrehozását tervezi.

Az elnök kijelentette: „Nagyon sok szociálisan érzékeny európai fiatal hajlandó jelentős társadalmi hozzájárulást tenni, és ezzel előmozdítani a szolidaritást. Erre lehetőséget tudunk biztosítani számukra [...] A szolidaritás az Uniót összetartó kötőerő.”

Az Európai Szolidaritási Testület lehetőséget hivatott biztosítani a 18–30 éves fiatalok számára, hogy egy sor különböző tevékenységben részt vegyenek, és ezáltal segítséget nyújtsanak azoknak, akiknek életére hatást gyakorolnak a napjainkban Unió-szerte jelentkező kihívások. A tevékenységekben való részvétel nemcsak a fiataloknak válik majd a hasznára, hanem azoknak a tagállami és helyi hatóságoknak, nem kormányzati szervezeteknek és cégeknek is, amelyeknek számos kihívással és válsághelyzettel kell munkájuk során megbirkózniuk.

A kezdeményezés arra irányul, hogy:

  • a gyakorlatban érvényre juttassa a szolidaritást, mely fontos uniós érték;
  • elősegítse a társadalmi és környezeti kihívások és a természeti katasztrófák kezelését;
  • lehetővé tegye a fiatalok számára, hogy ott nyújtsanak segítséget, ahol erre a legnagyobb szükség van.

A fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy:

  • élet- és munkatapasztalatot szerezzenek;
  • új készségeket és nyelveket sajátítsanak el;
  • segítő kezet nyújtsanak másoknak, többek között a társadalom legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjainak.

A fiatalok nehéz élethelyzetekben tehetik próbára magukat – egyesek közülük helyreállítási munkát fognak végezni természeti katasztrófa sújtotta közösségekben, mások társadalmi kirekesztés elleni kezdeményezésekben vesznek részt, megint mások pedig megtapasztalják, hogyan lehet a menekültek és a migránsok fogadását és integrációját megkönnyíteni.

Milyen lehetőségeket biztosít a kezdeményezés a részt vevő szervezetek számára?

Azok a szervezetek, amelyek szolidaritási tevékenységeket végeznek – legyen szó helyi hatóságokról, nem kormányzati szervezetekről vagy cégekről – fiatalokat toborozhatnak önkéntes munka, szakmai gyakorlat, gyakornoki program vagy tanulószerződéses gyakorlati képzés céljából. Ehhez teljesíteniük kell a fogadó szervezetekkel szemben támasztott követelményeket, és el kell fogadniuk az Európai Szolidaritási Testület alapokmányát.

Mit tesz az Európai Bizottság?

A Bizottság 2 típusú projektben biztosít részvételi lehetőséget az Európai Szolidaritási Testületbe felvett fiatalok számára. A 18–30 éves fiatalok 2–12 hónapon keresztül:

  • önkéntes munkát végezhetnek – a teljes munkaidőben végzett tevékenységért nem részesülnek fizetésben;
  • szakmai tevékenységet végezhetnek – szakmai gyakorlat, tanulószerződéses gyakorlati képzés vagy álláshely betöltése révén.

A szolidaritási projektekben csak a 18. életévüket betöltött fiatalok vehetnek részt, de regisztrációra már a 17 éves fiataloknak is lehetőségük nyílik.

Dokumentumok

LetöltésPDF - 344.3 KB