Felelősségi területek

UKTF csoportfénykép

Az EU–Egyesült Királyság kapcsolatrendszerrel foglalkozó munkacsoport (Task Force for Relations with the United Kingdom, UKTF) 2019. november 16-án, az Európai Bizottság Főtitkárságán belül jött létre.

Annak a munkacsoportnak a helyébe lépett, amelyet 2016. október 1-jén hoztak létre a kilépési tárgyalások lefolytatása céljából (ez volt az Egyesült Királysággal az EUSZ 50. cikke szerint folytatandó tárgyalások előkészítéséért és lefolytatásáért felelős munkacsoport).

Az új munkacsoport vezetője szintén Michel Barnier, vezetőhelyettese pedig Clara Martinez Alberola.

A munkacsoport az Európai Tanács iránymutatásainak figyelembevételével összehangolja az Európai Bizottság munkáját az Egyesült Királyság kilépésére vonatkozó stratégiai, működési, jogi és pénzügyi kérdések terén. Idetartoznak az Egyesült Királysággal kialakítandó jövőbeli kapcsolatokról szóló tárgyalások, a kilépésről rendelkező megállapodás végrehajtása és a megállapodás nélküli brexitre való felkészülési folyamat.

A munkacsoport a Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek a közvetlen irányítása alatt áll, és szorosan együttműködik a Főtitkársággal, az érintett bizottsági szolgálatokkal és az Európai Külügyi Szolgálattal (EKSZ).

Vezetés és szervezeti felépítés

LetöltésPDF - 302.2 KB

Elérhetőségek