Felelősségi területek

A Védelmi és Űripari Főigazgatóság (DG DEFIS) irányítja az Európai Bizottság védelmi és űripari tevékenységeit.

A védelmi ipar területén a DG DEFIS felelős az európai védelmi ipar verseny- és innovációs képességének fenntartásáért. Ennek érdekében az európai védelmi technológiai és ipari bázis folyamatos fejlődését hivatott biztosítani.

Az űrpolitika területén a DG DEFIS felel az uniós űrprogram végrehajtásáért, mely az uniós Föld-megfigyelési programból (Kopernikusz), az európai navigációs műholdrendszerből (Galileo) és az európai geostacionárius navigációs lefedési szolgáltatásból (EGNOS) áll.

Néhány kulcsfontosságú intézkedés és prioritás a következő évre:

  • az Európai Védelmi Alap végrehajtása és felügyelete;
  • nyitott és versenyképes európai védelmieszköz-piac kiépítése és a védelemre vonatkozó uniós közbeszerzési szabályok érvényesítése;
  • a katonai mobilitásról szóló cselekvési terv végrehajtásának irányítása;
  • erős és innovatív űripar előmozdítása, és annak biztosítása, hogy az EU a továbbiakban is autonóm, megbízható és költséghatékony módon hozzáférjen a világűrhöz;
  • a Galileót, az EGNOS-t és a Kopernikuszt is magában foglaló jövőbeli űrprogram végrehajtása;
  • annak feltárása, hogy miként tudjuk a lehető legjobban felhasználni a rendelkezésünkre álló eszközöket az éghajlat-politikai célok elérésére, és az űrkutatás, a védelem és a biztonság közötti kulcsfontosságú kapcsolat javítása.

Tervek és jelentések

A Bizottság munkaprogramja – a tárgyévben intézményi szinten teljesítendő feladatok

Vezetés és szervezeti felépítés

LetöltésPDF - 322.4 KB

Elérhetőségek