A konzultáció ismertetése

Konzultációs időszak
23 január 2018 - 20 március 2018
Témakörök
Élelmiszer-biztonság, Közegészségügy

A válaszok megtekintése

The open public consultation received replies from 471 participants: 318 citizens and 153 stakeholders.

A konzultáció eredménye és a további lépések

LetöltésXLS - 461.5 KB
LetöltésXLS - 441 KB

Célcsoport

A konzultációban minden magánszemély és érdekelt részt vehet, függetlenül attól, hogy uniós ország állampolgára-e vagy sem.

A konzultáció célja

Az élelmiszerjog általános elveiről szóló rendelet az élelmiszerlánc teljes hosszát („a termelőtől a fogyasztóig”) szabályozó uniós keret sarokköve, amely rögzíti a termelési lánc egyes szakaszaiban alkalmazandó uniós élelmiszer- és takarmánybiztonsági szabályokat.

A jogszabály értelmében az élelmiszer- és takarmányjognak tudományos alapokon kell nyugodnia. Ez az ún. „kockázatelemzés” elve, amely három különálló, de egymással összefüggő elemből áll. Ezek: a kockázatértékelés (tudományos szakvélemény), a kockázatkezelés (a tudományos szakvélemény, más legitim tényezők és adott esetben az elővigyázatosság elve alapján foganatosított intézkedések) és a kockázatkommunikáció (a kockázatokkal kapcsolatos információk interaktív cseréje a kockázatelemzés folyamata során).

Az élelmiszerjog általános elveiről szóló rendelet ebből a célból hozta létre az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (EFSA). Ennek a független tudományos testületnek a feladata, hogy tudományos szakvéleményeket (kockázatértékelést) készítsen, amelyek alapján az EU meghozza az élelmiszerláncra vonatkozó intézkedéseit.

Az élelmiszerjog általános elveiről szóló rendelet 2002-es elfogadása óta a politikai, gazdasági és társadalmi helyzet megváltozott, ami hatással volt arra is, hogy miképpen vélekednek a fogyasztók az élelmiszerláncról, és milyen elvárásokat támasztanak vele szemben.

Az EFSA kockázatértékelési tevékenységeit nem érte jelentős kritika. A fogyasztók azonban megkérdőjelezték az olyan kockázatértékelések létjogosultságát, amelyek iparági szereplők által készített tanulmányokon alapulnak, különösen azokban az esetekben, amikor ezek az iparági szereplők engedélyezésért folyamodtak (peszticidek, GMO-k stb. kapcsán).

Meg szeretnénk tudni, hogy Önnek mi a véleménye és milyen tapasztalatai vannak az alábbiak kapcsán:

  • az uniós kockázatértékelési rendszer átláthatósága és függetlensége, figyelembe véve azokat az ágazati tanulmányokat és információkat, amelyeken az EFSA kockázatértékelési tevékenysége/tudományos szakvéleménye alapul,
  • kockázatkommunikáció, és
  • az EFSA irányítása, különös tekintettel az uniós tagállamoknak kockázatértékelési rendszerben vállalt szerepére.

A konzultáció egyben a glifozáttal kapcsolatos európai polgári kezdeményezés kapcsán az Európai Bizottság által vállalt kötelezettségek folyománya.

A beérkezett észrevételek segíteni fognak nekünk abban, hogy megvizsgáljuk, miképpen lehet tökéletesíteni a jelenlegi rendszert, és hogy miképpen tudnánk megfelelni a polgárok elvárásainak, ami az uniós kockázatértékelési rendszer függetlenségét és átláthatóságát illeti. A konzultáció eredménye hasznos adalékul fog szolgálni ahhoz a jogszabályjavaslathoz, amelyet a Bizottság 2018 májusában fog az Európai Parlament és a Tanács elé terjeszteni.

Hogyan lehet véleményt nyilvánítani?

Véleménye fontos számunkra. Ossza meg velünk álláspontját – töltse ki a kérdőívet!

A kérdőív az EU összes hivatalos nyelvén rendelkezésre áll. Válaszait az EU 23 hivatalos nyelve közül bármelyiken benyújthatja. Ha teheti, észrevételeit angol nyelven fogalmazza meg, így a Bizottság gyorsabban fel tudja dolgozni az Ön kérdőívét.

A kérdőív kitöltését bármikor félbeszakíthatja, és egy későbbi időpontban folytathatja. A válaszok beküldése után a kitöltött kérdőív másolatát letöltheti a saját számítógépére. A csillaggal (*) jelölt rovatok kitöltése kötelező.

A beérkezett válaszokat alapesetben közzétesszük az interneten. Kérjük, olvassa el a konzultációhoz csatolt egyedi adatvédelmi nyilatkozatot, amelyből megtudhatja, hogyan kezeljük az Ön válaszait és személyes adatait.

A kérdőív megtekintése

Kiegészítő információk

Kapcsolattartó

  • D Igazgatóság (Élelmiszerlánc: kapcsolattartás az érdekelt felekkel és nemzetközi kapcsolatok)
    D1. egység (Tudomány, érdekelt felek és végrehajtás)
    SANTE-SCIENCE-TRANSPARENCY@ec.europa.eu
    +32 2 299 11 11 (a Bizottság központi hívószáma)