Više informacija o ovom savjetovanju

Razdoblje savjetovanja
16 kolovoza 2017 - 17 studenog 2017
Teme
Poljoprivreda i ruralni razvoj

Pregled odgovora

The consultation on the initiative to improve the food supply chain included three EU Surveys:

Open public consultation

The last column in the spreadsheet refers to the attachments in the ZIP file.

PreuzimanjeXLS - 3.2 MB

PreuzimanjeZIP - 24.1 MB

 

Targeted consultation – undertakings in the food supply chain (unfair trading practices element of the initiative only)

The last column in the spreadsheet refers to the attachments in the ZIP file.

PreuzimanjeXLS - 150 KB

PreuzimanjeZIP - 5.3 MB

 

Targeted consultation - consumer organisations (unfair trading practices element of the initiative only)

PreuzimanjeXLS - 39.5 KB

 

A synopsis report of all the consultation activities related to the initiative to improve the food supply chain to date is also available.

Ciljna skupina

U ovom savjetovanju mogu sudjelovati svi građani i organizacije. Na sudjelovanje se posebno pozivaju:

 • poljoprivrednici
 • prerađivači
 • distributeri
 • veletrgovci
 • trgovci na malo
 • poslovne organizacije (uključujući udruženja, gospodarske komore i slično)
 • potrošači i udruge potrošača
 • nevladine organizacije i organizacije civilnog društva
 • istraživačke ustanove / skupine za strateško promišljanje
 • neovisni stručnjaci
 • odvjetnička društva
 • sindikati
 • nacionalna javna tijela
 • druge javne ustanove

Cilj savjetovanja

U Europskoj uniji (EU) postoji oko 11 milijuna poljoprivrednih gospodarstava, a 44 milijuna ljudi zaposleno je u lancu opskrbe hranom na razini cijelog EU-a. Poljoprivrednici su važni strateški i gospodarski akteri u lancu opskrbe hranom.

Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) s vremenom je postala više tržišno orijentirana i manje ovisna o upravljanju tržištima. Osim toga, europska poljoprivreda i poljoprivredno-prehrambeni sektor sve se više integriraju u globalna tržišta. 

Iz toga su proizašle važne poslovne prilike, ali su poljoprivrednici izloženi većoj tržišnoj nesigurnosti i većoj nestabilnosti cijena. Poljoprivrednici često djeluju neovisno i nema dovoljno zajedničke pregovaračke snage koja bi im pomogla obraniti njihove interese u odnosu na druge u prehrambenom lancu, npr. prerađivače hrane i trgovce na malo. Radna skupina za poljoprivredna tržišta (AMTF) koju je uspostavio povjerenik Hogan predložila je brojne konkretne načine za jačanje položaja poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom.

Europska komisija nastavit će taj posao te se savjetovati s javnošću o položaju poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom s tri aspekta: 

 • nepoštene trgovačke prakse
 • transparentnost tržišta i
 • suradnja proizvođača.

Informacije dobivene ovim savjetovanjem pridonijet će radu na pojednostavnjenju i modernizaciji ZPP-a. Ako budu donesene, mjere razmotrene u okviru inicijative za poboljšanje lanca opskrbe hranom neće bitno utjecati na proračun EU-a jer će se uglavnom odnositi na pravila upravljanja lancem opskrbe.

Postupak savjetovanja bit će podloga za procjenu učinka i dopuna radu na budućnosti zajedničke poljoprivredne politike. Više informacija u strateškom dokumentu za savjetovanje.

Kako poslati odgovor

Odgovori se moraju poslati putem internetskog upitnika. Kako bi se osigurao pravedan i transparentan postupak savjetovanja, u obzir će se uzeti samo odgovori zaprimljeni u okviru internetskog upitnika, koji će zatim biti uvršteni u izvješće sa sažetkom odgovora.

Upitnik je trenutačno dostupan samo na engleskom jeziku, ali će do 25. kolovoza biti dostupan na svim službenim jezicima EU-a. Odgovore možete poslati na bilo kojem službenom jeziku EU-a.

Svi će odgovori biti objavljeni na internetskim stranicama Europske komisije u skladu s pravilima o zaštiti podataka i ograničenjima koja se primjenjuju na organizacije.

U interesu transparentnosti Komisija od organizacija koje žele poslati svoje primjedbe u okviru javnog savjetovanja traži da upisom u Registar transparentnosti i pristajanjem na njegov Kodeks ponašanja pruže Komisiji i široj javnosti informacije o tome koga i što zastupaju. Ako organizacija odluči da neće pružiti te informacije, Komisija će, u skladu sa svojom politikom, njezine odgovore navesti među odgovorima pojedinaca (Standardi za savjetovanja, vidi COM (2002) 704, i Komunikacija o praćenju ETI-ja, vidi COM (2007) 127 od 21. ožujka 2007.).

Ako je vaša organizacija registrirana, molimo vas da pri ispunjavanju internetskog upitnika navedete svoj registarski identifikacijski broj iz Registra transparentnosti. Vaš će se doprinos smatrati mišljenjem vaše organizacije.

Ako vaša organizacija još nije registrirana, možete je REGISTRIRATI SADA. Zatim se možete vratiti na ovu stranicu i poslati svoj odgovor kao registrirana organizacija.

Upitnik će biti dostupan do 17. studenoga 2017.

Kontakt