Az országspecifikus ajánlások adatbázisa az országspecifikus ajánlások végrehajtása terén elért eredmények rögzítésének és nyomon követésének fő eszköze. Az európai szemeszter keretében 2011 óta elfogadott összes országspecifikus ajánlás szerepel az adatbázisban, mely tartalmazza a Bizottság értékelését is az ajánlások végrehajtása terén elért eredményekről.

Az euróövezeti országok számára az ősz megfeszített időszak a költségvetési felügyelet szempontjából. A tagállami kormányoknak október 15-ig be kell nyújtaniuk a következő évre szóló költségvetésiterv-javaslataikat.

A Bizottság felméri, hogy ezek a javaslatok összhangban állnak-e a Stabilitási és Növekedési Paktum követelményeivel. November folyamán minden javaslatról hivatalos véleményt ad ki annak érdekében, hogy iránymutatással szolgáljon a tagállamok számára költségvetésük végső tervezetének kialakításához.

Az euróövezeti országok gazdasági és pénzügyminiszterei az eurócsoportban megvitatják a Bizottság által kiadott értékelő véleményt.