A 2021. évi európai szemeszter egy kicsit más lesz

Az európai szemeszter átmenetileg módosul, hogy össze lehessen hangolni a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz céljaival. Az idei európai szemeszter az éves fenntartható növekedési stratégia közzétételével indult. Ez utóbbi a tavalyi növekedési stratégia nyomdokában halad, és ahhoz hasonlóan szintén az európai zöld megállapodáson és a versenyképes fenntarthatóság elvén alapul.

Semester slide

  • A Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy egyetlen integrált dokumentumban nyújtsák be nemzeti reformprogramjukat, valamint helyreállítási és rezilienciaépítési tervüket → Ezek a tervek áttekintést nyújtanak azokról a reformokról és beruházásokról, melyeket a tagállamok a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz céljaival összhangban véghez szándékoznak vinni.
  • A helyreállítási és rezilienciaépítési tervek tartalmát értékelő bizottsági elemzések → 2021-ben az európai szemeszter országjelentéseit ezek a dokumentumok váltják fel.
  • A költségvetési helyzetre korlátozódó országspecifikus ajánlások → 2021-ben a helyreállítási és rezilienciaépítési tervet benyújtó tagállamok nem kapnak országspecifikus strukturális ajánlásokat.
  • A Bizottság az európai szemeszter új ciklusa során továbbra is figyelemmel kíséri, hogy nem áll-e fenn a makrogazdasági egyensúlyhiány kockázata, különös tekintettel a koronavírus-válság miatt felmerülő kockázatokra.

Dokumentumok