Áttekintés

Az uniós tagállamok nyújtják a legtöbb nemzetközi segélyt a világon: évente összesen több mint 50 milliárd eurót áldoznak a szegénység visszaszorítására és a globális fejlesztésre. Az EU elkötelezte magát a segítségnyújtás hatékonyságáról szóló nemzetközi megállapodások végrehajtása mellett, és nagyon fontosnak tartja, hogy tevékenységéről mindig elszámoljon az uniós polgároknak, akik nélkül a szolidaritási kezdeményezéseket nem lehetne megvalósítani.

EU aid explorer

Az EU Aid Explorer olyan egyedülálló webes alkalmazás, amely könnyű hozzáférést biztosít egyértelmű, teljes és pontos adatokhoz az EU világszerte végzett fejlesztési és humanitárius tevékenységéről. Térképek és grafikonok segítenek eligazodni, hogy egy-egy adományozó mely országoknak nyújt támogatást, az egyes ágazatok és országok milyen összegű segítséget kapnak és miképpen változott a segítségnyújtás az elmúlt években. 

EDRIS

Az EDRIS, azaz az Európai Bizottság európai veszélyhelyzet- és katasztrófareagálási információs rendszere részletes információkat tartalmaz a segítségnyújtásról. Az adatbázist az Európai Bizottság működteti, a benne szereplő információkat pedig közvetlenül az uniós tagállamok szolgáltatják.

Pénzügyi átláthatósági rendszer

A pénzügyi átláthatósági rendszer azoknak a kedvezményezetteknek a nevét tartalmazza, amelyek minden évben támogatást kapnak a Bizottságtól. Az adatbázisban kizárólag azok a kedvezményezettek szerepelnek, amelyek a Bizottság által kezelt uniós költségvetési forrásokból vagy az Európai Fejlesztési Alap (EFA) forrásaiból részesülnek.